Ripple

ripple

Om du synes at kryptovaluta er et tema som det er vanskelig å sette seg inn i, så er du langt ifra å være alene om det. Det skal også sies at temaet for denne artikkelen, Ripple, er litt mer komplisert enn flere av de andre kryptovalutaene.

Ripple er nemlig to forskjellige ting på én og samme tid. I tillegg til at det er en kryptovaluta (vanligvis referert til som XRP), så er det et betalingsnettverk, og de har vært på markedet like lenge.

Ripple ble lansert, både som kryptovaluta og betalingsnettverk, i 2012. Derfor er det svært sannsynlig at det var suksessen til Bitcoin som ble lansert i 2009, som også inspirerte til denne utviklingen. Utviklerne bak Ripple var langt i fra den eneste som ble inspirert av dette!

Nedenfor skal vi imidlertid fokusere mest på kryptovalutaen Ripple. I tillegg til at vi skal se på historien bak denne tjenesten, så vil du også mot slutten kunne lese om hvordan du skal gå frem for å investere i denne kryptovalutaen.

Ripple og XRP

Ripple er som nevnt både et betalingsnettverk og en kryptovaluta. Men det finnes en måte som kan gjøre det litt enklere å forholde seg til. I praksis er det nemlig ikke vanlig å benytte begrepet «Ripple» om kryptovalutaen. Da bruker man i stedet ticker-koden XRP.

Alle kryptovalutaer har en slik ticker-kode. Veldig mange bruker disse kodene i stedet for kryptovalutaens fulle navn, særlig når man snakker om flere kryptovalutaer samtidig. For eksempel så er Bitcoin sin ticker-kode BTC.

Når det gjelder Ripple og XRP, er det heller ikke uvanlig at man forsøker å skille mellom dem ved å inkludere ticker-koden når man henviser til selve kryptovalutaen. Så i stedet for at Ripple skal ha en forvirrende effekt kaller vi det Ripple (betalingsnettverk) og Ripple XRP.

Hva er Ripple XRP?

I og med at temaet for denne artikkelen er kryptovalutaen Ripple kommer vi til å konsentrere oss mest om dette aspektet ved Ripple-begrepet. Ripple som betalingsnettverk vil dermed havne litt i andre rekke. Derfor vil vi også benytte begrepet Ripple XRP heretter.

Som vi så ovenfor, så har både betalingsnettverket og selve kryptovalutaen samme navn. Derfor er det ikke uvanlig at dette fører til litt forvirring her og der, men vi vil gjøre det vi kan for å unngå det. Da er det viktig å ha klart for seg forskjellen mellom disse to.

  • Ripple er altså selve betalingsnettverket
  • Ripple XRP er kryptovalutaen man benytter for å gjennomføre transaksjoner gjennom dette betalingsnettverket, altså Ripple.

Både betalingsnetterverket Ripple og kryptovalutaen Ripple XRP ble lansert i 2012, og det var Ripple Labs som var hjernen bak det hele. Det er dette som kjennetegner Ripple XRP:

  • Ripple XRP er utviklet med utgangspunkt i en åpen kildekode (i likhet med mange andre kryptovalutaer, og det betyr kort fortalt at hvem som helst kan ta kildekoden, gjøre noen endringer og presentere det som sitt eget)
  • Ripple XRP bygger på en desentralisert infrastruktur, noe som betyr at tjenesten ikke reguleres av en tredjepart.
  • Ripple XRP er bygget opp av blokkjede-teknologi (i likhet med flere av de mest populære kryptovalutaene).

Målet med Ripple XRP er at denne kryptovalutaen skal være billigere og raskere enn Bitcoin. Men i motsetning til Bitcoin er det ikke meningen at Ripple XRP skal brukes til ordinære transaksjoner, bare transaksjoner som foregår på betalingsnettverket Ripple.

Fordelene med Ripple XRP

Det er en rekke fordeler med Ripple XRP, og nedenfor skal vi se nærmere på noen av grunnene til at du bør velge akkurat denne kryptovalutaen når du skal investere i kryptovaluta.

Verdien har økt veldig

Ripple og Ripple XRP ble lansert i 2012. Det vil si at i dette tidsrommet så var denne kryptovalutaen veldig ny, og verdien var nok ikke så veldig høy da. Men nå har det gått en del år siden lanseringen, og verdien har økt en god del.

Ripple XRP gikk noen tøffe år i møte etter lanseringen i 2012, men etter et par år på markedet ble det lettere. Siden da har verdien på Ripple XRP økt med rundt 35 000 %. Bare på det siste halvåret har verdien på Ripple XRP økt med imponerende 300 %!

ripple verdi - kjøpe eller selge

Valgets kvaler. Skal du kjøpe XRP nå eller vente?

Ripple XRP brukes av flere banker

Selv om Ripple XRP opprinnelig ble utviklet for bruk på betalingsnettverket med nesten samme navn, så har kryptovalutaen opplevd en enorm utvikling de siste årene. Nå har du også muligheten til å bruke Ripple XRP i flere av de vanlige bankene.

Det er naturligvis ingen selvfølge at akkurat din bank tilbyr Ripple XRP. Dette vil naturligvis variere fra forbruker til forbruker, med utgangspunkt i hvilken bank du har. Men hvis du for eksempel har Santander, så er mulighetene veldig gode for at du kan få bruke Ripple XRP.

Santander Consumer Bank er dog bare én av mange banker som tilbyr Ripple XRP. Det er vanskelig å slå fast et spesifikt antall i forbindelse med det, men det er i hvert fall snakk om flere hundre banker som tilbyr denne kryptovalutaen i dag.

Kryptovalutaens volatilitet

Ripple XRP kjennetegnes av høy volatilitet, og dette er noe vi vil komme tilbake til litt lenger ned i teksten også. Som de fleste andre kryptovalutaer, så har Ripple XRP høy volatilitet. Det betyr at det er uvisst når verdien på kryptovalutaen øker eller synker.

Høy volatilitet er med andre ord ikke en fordel i seg selv, men det betyr også at det er gode muligheter for å tjene en god del penger hvis du er heldig med verdiutviklingen på det tidspunktet du velger å investere i Ripple XRP.

«Å drikke med måte» er et veldig vanlig uttrykk som folk ofte får høre i forbindelse med det å drikke alkohol. Dette er et uttrykk som uten tvil også gjelder her. Velger du å investere med måte, så vil du komme godt ut av det uansett. Kanskje du blir positivt overrasket også!

Til tross for at det uten tvil er gode investeringsmuligheter her, så er det viktig å ikke la seg rive med. For den gode utviklingen kan snu før du vet ord av det, og det er naturligvis ganske kjipt!

Ripple XRP og kryptomarkedet

Når det gjelder hvilken rolle Ripple XRP har på kryptomarkedet, så har vi bare positive ting å si. På kryptomarkedet regnes Ripple XRP for å være den syvende største kryptovalutaen, og det er et ganske imponerende nivå.

I tillegg er det slik at Ripple XRP har en markedsverdi på rundt 44 milliarder dollar. Også dette er et veldig bra nivå som vi uten tvil lar oss imponere av i veldig stor grad.

Målet med Ripple XRP

Utviklerne bak Ripple XRP hadde et litt annet mål enn utviklerne bak flere av de andre kryptovalutaene som markedet består av i dag. Og dette målet gjør at Ripple XRP stiller seg litt annerledes enn de andre kryptovalutaene, og det mener vi utelukkende positivt!

Målet med Ripple XRP kan deles opp i to hovedgrupper. Disse hovedgruppene er:

  • Å forsøke å få effektivisert den generelle transaksjonsprosessen, slik at det går fortere å gjennomføre transaksjoner for folk flest.
  • Samtidig som den generelle transaksjonsprosessen blir effektivisert, så ønsket utviklerne bak Ripple XRP å redusere gebyrene som kundene er nødt til å betale for muligheten til å gjennomføre en transaksjon.

Målet med Ripple XRP har vært en faktor som har fått folk til å bli veldig positivt innstilt ovenfor Ripple XRP. Prisen for å gjennomføre en transaksjon varierer fra aktør til aktør, og ved bruk av Ripple XRP slipper du å bekymre deg for det, så de er redusert her.

Er det lurt å investere i Ripple XRP?

Er det lurt å investere i kryptovaluta? I hver eneste diskusjon eller samtale om en eller annen kryptovaluta, så er dette et spørsmål som blir stilt. Og Ripple XRP er naturligvis intet unntak. Så er det egentlig lurt å investere i Ripple XRP?

Høy volatilitet

Det er ikke til å stikke under en stol at Ripple XRP, i likhet med alle andre kryptovalutaer, har høy volatilitet. I praksis betyr det at verdien på Ripple XRP kan hoppe og ned som en sprettball, og det er ingen som vet helt sikkert når verdien stiger eller synker neste gang.

Det betyr rett og slett at selv om verdien på Ripple XRP er på et høyt nivå på tidspunktet du investerer, så er det ingen selvfølge at det forblir slik. Verdien på Ripple XRP kan synke dagen etter at du har investert i kryptovalutaen.

God verdiøkning

At Ripple XRP kjennetegnes av høy volatilitet kan skremme flere fra å investere i Ripple XRP, men det er viktig å huske på at det er slik denne bransjen fungerer. Slik vil det være uavhengig av hvilken kryptovaluta du vurderer å investere i.

Hvis du skal investere i kryptovaluta (og Ripple XRP), så er det hvordan du håndterer det som kanskje er viktigst. En god tommelfingerregel er aldri å satse mer enn det du vet at du har råd til å tape, for man vet rett og slett aldri hva som skjer.

Likevel er det viktig å se på flere aspekter ved Ripple XRP som spiller en rolle. For eksempel så er dette en kryptovaluta som har opplevd en veldig god verdiøkning siden kryptovalutaen ble en del av kryptomarkedet i 2012. Faktisk har prisen økt med rundt 35 000 %!

En praktisk kryptovaluta

Vi må heller ikke glemme at Ripple XRP fungerer på en litt annen måte enn de fleste andre kryptovalutaer.

Bitcoin, for eksempel, er en kryptovaluta som appellerer til de som ønsker å investere i svært stor grad. Ripple XRP gjør ikke det på samme måte, i og med at denne kryptovalutaen hovedsakelig ble utviklet for bruk på betalingsnettverket Ripple.

Hensikten med Bitcoin (og andre kryptovalutaer), er å tjene mest mulig penger, men det er denne tanken utviklerne av Ripple XRP hadde. I stedet er Ripple XRP svært nyttig for brukere av betalingsnettverket Ripple.

Slik investerer du i Ripple XRP

Om du ønsker å investere i Ripple XRP, så finnes det mange måter du kan gjøre det på. Hvilken fremgangsmåte du velger, kommer helt og holdent an på hvilken fremgangsmåte du er mest komfortabel med å bruke.

Nedenfor skal vi gå nærmere inn på noen av fremgangsmåtene som du har muligheten til å velge mellom, når du skal investere i Ripple XRP.

Når du skal kjøpe og investere i Ripple XRP, så kan du velge å gjøre det direkte fra en aktør (for eksempel Firi/MiraiEx, eToro, Coinbase eller Binance) eller så kan du gjøre det på en indrekte måte gjennom å skaffe deg en Ripple-wallet.

Kjøpe Ripple XRP gjennom Firi/MiraiEx

MiraiEx byttet nylig navn til Firi, så for å unngå forvirring har vi valgt å oppgi begge navnene på denne aktøren. Firi/MiraiEx er en norsk kryptobørs, som veldig mange nordmenn benytter seg av når de investerer i Ripple XRP eller en annen kryptovaluta.

Dette gjør du for å kjøpe Riplle XRP gjennom Firi, tidligere kalt MiraiEx:

  1. Om du ikke allerede er registrert hos denne kryptobørsen, så er du først nødt til å registrere deg. Denne kryptobørsen vil også gi deg en fin velkomstgave (200 kr i velkomstbonus).
  2. Deretter må du opprette selve brukerkontoen din. Dette kan du gjøre enkelt ved bruk av enten e-post eller Vipps, og verifiserer deg på måte som du kjenner til fra før av.
  3. Når kontoen er opprettet, så kan du sette i gang med å kjøpe Ripple XRP. Enklere blir det ikke!

Kjøpe Ripple XRP gjennom en Ripple-wallet

En Ripple-wallet er en digital lommebok. I 2021 er dette noe folk flest er godt kjent med. Det er i denne lommeboken du skal oppbevare beholdingen din av Ripple XRP, men det sier seg naturligvis selv!

Om du ønsker å benytte en Ripple-wallet, så kan du velge mellom to typer. Ripple-wallet tilbys nemlig i en versjon som er avhengig av tilkobling til internett, samt en versjon som ikke trenger internett i det hele tatt. Det er opp til deg hvilken e-lommebok du vil bruke.

Etter at du har bestemt deg for hvilken Ripple-wallet du vil bruke, så er det bare å finne kryptobørsen du vil benytte deg av, registrere deg og så begynne å investere i Ripple XRP!