Bitcoin vs. Bitcoin Cash – hva er forskjellen?

Ole
01.10.2021
495 Visninger
Kryptomynter

Bitcoin (BTC) har for lengst fått status som den mest populære kryptovalutaen, og ble introdusert for markedet allerede i 2009. Dette var markedets første kryptovaluta, men i de påfølgende årene har en rekke nye kryptovalutaer dukket opp og i 2017 kom Bitcoin Cash (BCH).

Hva i alle dager er egentlig forskjellen mellom Bitcoin og Bitcoin Cash? Begge har den lett gjenkjennelige Bitcoin-logoen, bare at Bitcoin Cash sin logo er grønn, mens Bitcoin sin logo er oransje. Det er imidlertid også enkelte funksjonelle forskjeller mellom de to.

I denne guiden skal vi forklare deg hva som er likhetene og ulikhetene mellom de to populære kryptovalutaene!

Bitcoin har en utfordring: Hastighet

Helt siden Bitcoin først ble lansert, har en av kryptovalutaens største utfordringer vært skalerbarhet og overføringshastighet.

Transaksjonene verifiseres, prosesseres og lagres i blokkjeder, og er desentralisert. Det betyr at transaksjonene ikke verifiseres av noen bank, men av brukere over hele verden. Blokkjedeteknologien til Bitcoin er nokså treg.

Dersom vi sammenligner Bitcoin med Visa, tar sistnevnte rundt 150 000 000 transaksjoner per dag, eller rundt 1 700 overføringer i sekundet. Til sammenligning tar Bitcoin kun 7 transaksjoner i sekundet, og transaksjonene kan ta flere minutter å behandle.

Etter hvert som nettverket til Bitcoin vokste, ble ventetiden lengre siden det ble flere transaksjoner å prosessere. Det er her Bitcoin Cash kommer inn i bildet – som et raskere og mer effektivt alternativ til Bitcoin. Bitcoin Cash kan skilte med 116 transaksjoner i sekundet.

Hvorfor er Bitcoin Cash raskere enn Bitcoin?

Bitcoin Cash er designet for å overkomme noen av Bitcoin sine utfordringer. For å løse problemet med trege transaksjoner på blokkjeden, er det to løsninger som tas i bruk.

Den første løsningen går ut på at mengden data som skal verifiseres per blokk i blokkjeden reduseres. Dette i seg selg vil gjøre transaksjonene både billigere og raskere.

Den andre løsningen handler om å gjøre datablokkene større, slik at en større mengde data kan prosesseres av gangen. Blokkene til Bitcoin er begrenset til 1 MB. Til sammenligning kan blokkene til Bitcoin Cash håndtere inntil 32 MB.

Om Bitcoin

Bitcoin ble lansert i 2009, og det var en ukjent person eller gruppe av personer kalt Satoshi Nakamato som stod bak. Bitcoin var verdens første offentlig tilgjengelige kryptovaluta, og et desentralisert nettverk. I praksis betyr dette at ingen sentralbank har kontroll på valutaen.

Bitcoin er basert på en blokkjede og peer-to-peer-nettverk. Hver transaksjon vil offentliggjøres i nettverket, og minere verifiserer transaksjonene. Verifiserte transaksjoner registreres i blokker, og disse kan også linkes til tidligere blokker, slik at en kjede dannes.

For Bitcoin er prosessen med å lage nye blokker forholdsvis treg, og det tar 10 minutter å generere en ny blokk.

Om Bitcoin Cash

Bitcoin Cash ble startet av Bitcoin-minere og andre som var bekymret for Bitcoins skalerbarhet og fremtid. På sensommeren i 2017 igangsatte minere og diverse utviklere et tiltak kalt «hard fork», og de laget altså en ny kryptovaluta kalt Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash har en helt egen blokkjede, og har blokker som er større enn blokkene til Bitcoin. Med sine 8 MB har blokkjeden mulighet til å få fortgang i verifiseringsprosessen. Det er også muligheter for justeringer ved behov.

I 2018 økte blokkstørrelsen ytterligere, til 32 MB. På bakgrunn av dette kan Bitcoin Cash utføre langt raskere transaksjoner enn Bitcoin, og med lavere gebyrer.

Ulempen med Bitcoin Cash er at de større blokkene gjerne assosieres med en større sikkerhetsrisiko. Sikkerheten kan potensielt komprimeres. En annen ulempe er at Bitcoin Cash er mindre kjent enn Bitcoin, og at markedet for bruk av valutaen derfor er mindre.

Bitcoin Cash kan håndtere flere brukere

Den økte blokkstørrelsen til Bitcoin Cash gir flere fordeler enn bare raskere og billigere transaksjoner. Bitcoin Cash kan også håndtere et større antall transaksjoner på en gang, eller rettere sagt – flere brukere.

Dette gjør kanskje Bitcoin Cash bedre egnet for fremtidig vekst enn Bitcoin, noe som kan være en stor fordel siden stadig flere får øyene opp for kryptovaluta.

Enda en nykommer dukker opp: Bitcoin SV

I 2018 dukket det opp enda et derivat av Bitcoin, nemlig Bitcoin SV. Denne kryptovalutaen er et resultat av at Bitcoin Cash laget sin egen hard fork. Bitcoin SV ble designet for å være mer tro mot originalen Satoshi først laget, men samtidig med mer skalerbarhet.

Bitcoin SV, Bitcoin og Bitcoin Cash er i dag alle populære former for kryptovaluta, men det er ikke tvil om at Bitcoin fortsatt er størst av dem alle.

Hva bør du velge – Bitcoin Cash eller Bitcoin?

Vi har nå sett nærmere på Bitcoin vs. Bitcoin Cash. Forskjellen mellom de to er først og fremst relatert til transaksjonshastighet, der Bitcoin Cash er langt raskere enn originalen.

Bitcoin Cash kan yte 116 transaksjoner per sekund, mens Bitcoin kun tar 7 transaksjoner på samme tid. Bitcoin Cash har også lavere gebyrer, noe som også er en klar fordel. Samtidig betrakter mange Bitcoin som et sikrere og med stabilt alternativ.

Bitcoin tilbys også som betalingsløsning hos flere aktører, siden kryptovalutaen er såpass stor og kjent. Dette er greit å huske på om du skal bruke kryptovaluta til handling på nett eller lignende.

Dersom du først og fremst skal handle kryptovaluta som en investering, er kanskje Bitcoin det beste valget. Skal du derimot kjøpe kryptovaluta for å ha et raskt og effektivt betalingsmiddel, er kanskje Bitcoin Cash en bedre løsning for deg.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er best av Bitcoin og Bitcoin Cash?» answer-0=»Bitcoin er den klart mest kjente og populære kryptovalutaen av de to, men Bitcoin Cash er best med tanke på skalerbarhet, transaksjonshastighet og gebyrer.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hva koster 1 Bitcoin vs. 1 Bitcoin Cash?» answer-1=»Prisen for 1 BTC er 42 850 amerikanske dollar, mens 1 BCH koster 494 amerikanske dollar. Husk at dette er prisen som gjelder i skrivende stund, og at tallene endrer seg hele tiden.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvor finner jeg kurs for BTC og BCH?» answer-2=»Du kan finne oppdatert kurs og priser for BTC og BCH på en rekke nettsider. Sjekk for eksempel ut en kryptobørs som eToro, der du kan finne pris på BTC og BCH.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!