Slik blir du god innen kryptovaluta-trading

Ole
28.09.2021
622 Visninger
Kryptotrading

Mange nordmenn har fått øynene opp for trading av kryptovaluta. For mange er nemlig kryptovaluta mye mer enn bare et betalingsmiddel – det er en investering.

I denne guiden kan du lære mer om hva kryptovaluta-trading er, og hvordan du selv kan sette i gang med krypto-investering.

Hva er kryptovaluta-trading?

Kryptovaluta-trading går ut på at man spekulerer i valutaens prisbevegelser gjennom en trading-plattform. Dette kan gå ut på at man selger eller kjøper kryptovaluta på en krypto-børs, eller at man bruker CFD-er der man investerer med lånte penger.

La oss se litt nærmere på de to ulike formene for kryptovaluta-trading. Du vil se at det er store ulikheter mellom dem når det kommer til potensiell avkastning og risiko.

Kryptovaluta-trading gjennom kjøp og salg via børs

Dersom du handler kryptovaluta på en børs, vil du kjøpe myntene og eie disse selv. For å kunne gjøre dette, må du først lage deg en brukerkonto hos trading-plattformen.

For å sette i gang med kryptovaluta-trading, må du så sette hele verdien av det aktuelle aktiva inn, slik at du kan åpne en såkalt posisjon. Du kan da lagre dine kryptovaluta-tokens i en digital lommebok. Her kan du ha dem til du ønsker å selge dem.

Husk at børsen kan ha visse begrensninger når det kommer til hvor store beløp du kan sette inn. Det kan også være gebyrer tilknyttet det å ha en lommebok.

Kryptovaluta-trading gjennom CFD-er

Det er også noen som foretrekker kryptovaluta-trading ved hjelp av såkalte CFD (Contract for Difference). CFD-er kan beskrives som derivater, noe som betyr at man kan spekulere i kryptovaluta-prisendringer uten at man eier kryptovalutaen som ligger til grunn.

CFD-er er girede. Dette betyr at man kun må sette inn et mindre innskudd (marginkrav), men at man samtidig vil få maksimal eksponering på markedet. Høyere giring betyr potensielt større gevinst, men tapet kan også bli mye større. Du kan gire både høyt og lavt.

CFD-er er generelt sett knyttet til høy risiko, og er på sett og vis gambling med pengene. Det er kun litt over 30 % som faktisk tjener på CFD-trading med krypto.

Hva menes med long og short innen kryptovaluta-trading?

Innen handel med kryptovaluta snakker man gjerne om «long» og «short». Long betyr at man kjøper kryptovaluta eller velger å åpne en lang posisjon. Når du kjøper i long-posisjon innebærer dette en forventning om at kryptovalutaen skal stige i verdi.

Du venter da med å eventuelt selge kryptovalutaen til den har steget i pris, slik at du får en fortjeneste. Short betyr at man selger kryptovaluta når prisen er høy, med et ønske om å kunne kjøpe den tilbake når prisen går ned.

De fleste som driver med kryptovaluta-trading ønsker å kjøpe billig og selge dyrt (long). Med short har man stokket om å rekkefølgen, og velger altså å selge dyrt og deretter handle billig.

Spread innen kryptovaluta-trading

Det er også lurt å sette seg inn i spread for kryptovaluta. Spread er enkelt og greit differansen på kursen til kryptovalutaen fra kjøps- til salgstidspunktet.

Du mottar to kurser idet du åpner en posisjon på kryptomarkedet. Åpner du en long-posisjon, vil du trade helt til kjøpskursen overstiger markedskursen. Har du åpnet en short-posisjon, vil du trade til salgskursen blir lavere enn markedskursen.

Hvordan bli god på kryptovaluta-trading?

Det er ikke nødvendigvis så enkelt å faktisk tjene på kryptovaluta-trading – i hvert fall ikke om du ikke vet hva du gjør. For å øke sjansen for at du skal lykkes med krypto-trading, finnes det imidlertid noen tips du kan ha i bakhodet.

Det er for eksempel alltid en fordel å vite hvordan markedet for kryptovaluta fungerer. Ved å vite hvilke faktorer som kan øke verdien på kryptovaluta, kan du selge kryptoen til riktig tidspunkt.

Kjenn kryptovaluta-markedet

Det er en rekke faktorer som kan påvirke verdien til kryptovaluta, noe som er greit å kunne litt om før du begynner med kryptovaluta-trading. Det er hovedsakelig tilbud og etterspørsel etter kryptovaluta som styrer dens verdi.

Kryptovaluta er desentralisert, noe som innebærer at myndighetene og sentralbankens beslutninger ikke vil påvirke verdien av valutaen direkte. Sentralbankens renter vil for eksempel ikke ha direkte innvirkning på krypto.

Det er likevel en del ytre faktorer som kan påvirke kryptovalutaens verdi, ved at tilbud og etterspørsel påvirkes. Her er noen av de viktigste faktorene:

  • Omtale i presse og sosiale medier: Hvordan kryptovaluta omtales i sosiale medier og pressen kan påvirke etterspørsel direkte.
  • Markedsverdien: Hvorvidt forbrukere ønsker å investere i kryptovaluta kan avhenge av verdien på eksisterende mynter, samt forbrukernes oppfattelse av videre verdiutvikling.
  • Tilførsel av nye valutaenheter: Hvor fort nye mynter utgis (gjennom f.eks. mining) kan påvirke tilbud.
  • Integrasjonsmuligheter: Etterspørselen kan påvirkes av hvor enkelt det er å integrere kryptovaluta innen netthandel og lignende.
  • Nasjonal økonomi: Dersom den nasjonale økonomien i et land går dårlig, kan det bli større etterspørsel etter kryptovaluta.

Benytt copy trading

Du kan også øke sjansene dine for å lykkes med kryptovaluta-trading dersom du kopierer handlingene til kryptoinvestorer som vet hva de driver med. Dette kalles også for «copy trading», og er noe som blant annet tilbys hos kryptoplattformen eToro.

[etoro]

 

Copy trading gjør at «alle» kan sette i gang med kryptovaluta- eller aksjehandel, uten at de har mye kunnskap fra før.

Er kryptovaluta-trading noe for deg?

Trading med kryptovaluta kan nok fremstå som litt komplekst dersom du ikke har gjort det før. Det er mye å sette seg inn i, inkludert posisjoner, spreads, CFD-er og risiko.

Det kan være lurt å begynne med copy trading, slik at du gjør deg kjent med krypto-markedet før du prøver deg på egen hånd. Kryptovaluta-trading kan potensielt være innbringende, men det er alltid en viss risiko involvert.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva betyr giring innen kryptovaluta-trading?» answer-0=»Giring innebærer at en ikke-profesjonell krypto-trader kan få økt eksponering og investere høyere beløp, uten å betale den fulle verdien på posisjonen umiddelbart. Man låner penger.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hva er en kontrakt innen kryptovaluta-trading?» answer-1=»Kryptovaluta blir i mange tilfeller tradet via «lots» eller «kontrakter». Dette er samlinger av tokens som benyttes til standardisering av handelens størrelse.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er et marginkrav innen kryptovaluta-trading?» answer-2=»Et marginkrav utgjør det originale innskuddet man gjør i forbindelse med giret kryptovaluta-trading. Kravet oppgis som regel som en prosentandel av en total posisjon.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!