Alt om Bitcoin giring

Ole
24.09.2021
711 Visninger
Bitcoin giring

Bitcoin giring er et begrep du kanskje har kommet over dersom du driver med investeringer i kryptovaluta. Giring er noe mange kanskje først og fremst forbinder med aksjer, men det er også mulig å drive med giring av kryptovaluta.

I denne guiden vil du lære mer om hva giring av Bitcoin går ut på, og hva du bør være oppmerksom på før du setter i gang.

Hva er giring av kryptovaluta?

Giring eller «gearing» går ut på at man investerer penger man har lånt. Dette kan for eksempel handle om at en investor låner penger av et meglerhus, for deretter å investere et enda større beløp enn hva man har til rådighet. Konseptet kalles også for marginalhandel.

Man tar rett og slett opp kreditt til investering. Dette betyr at man selv med lav egenkapital kan investere et stort beløp. Man kan da få en potensielt større avkastning dersom man har investert smart.

Giring oppgis som regel gjennom et forholdstall. Dette kan for eksempel være 1:10. Om man har 1 000 NOK i egne penger og deretter investerer disse i kryptovaluta med verdi på 100 NOK, vil man med 1:10 i giring investere 10 000 NOK totalt.

Hvorfor benytter man seg av Bitcoin giring?

Bitcoin giring kan være fristende. De fleste har ikke store beløp i egenkapital som er egnet for investeringer. For mange er derfor giring den enkleste måten å investere på og få stor avkastning.

I noen tilfeller er det mulig å benytte seg av så mye som 1:400 eller 1:500 i giring, noe som potensielt kan øke en investering enormt mye. Hadde du for eksempel bare 100 NOK i egenkapital, kan du med 1:400 i giring investere så mye som 40 000 NOK.

Giring med kryptovaluta er risikabelt

Bitcoin giring og giring av annen kryptovaluta kan nok være fristende, men er ikke nødvendigvis spesielt lurt. Husk at risiko og avkastning er tett knyttet til hverandre.

Du kan få enorm profitt om du er heldig, men du kan også tape svært mye om markedet går i feil retning. La oss ta utgangspunkt i eksempelet vi nevnte ovenfor.

Hvis du investerer i kryptovaluta som er verdt 100 NOK med 1:10 i giring, kan en nedgang i kryptokursen ha stor betydning. Skulle kursen gå ned med 10 %, har investoren med ett tapt hele investeringen sin.

Og enda verre – hvis kursen synker med mer enn 10 %, vil man plutselig skylde mer penger enn hva den originale investeringen tilsvarte. Heldigvis vil kryptobørsen selge din investering så snart du nærmer deg null i egenkapital. Jo høyere giring av Bitcoin eller annen kryptovaluta, jo mer risiko er det.

[etoro]

CFD-er og Bitcoin giring

En CFD (Contract for Difference) kan beskrives som en differansekontrakt av finansiell art. En CFD lar brukeren spekulere i for eksempel kursendringer, uten at man nødvendigvis eier den underliggende satsingen.

Ifølge eToro, en av de største krypto-plattformene, er alle transaksjoner av typen «Salg» av såkalte «korte» kryptovaluta CFD-er. Dersom det er snakk om en ikke-giret transaksjon ved kjøp av lange kryptovaluta, eier man selv det underliggende aktiva.

Hvem passer Bitcoin giring for?

Siden Bitcoin giring kan være ganske så risikofullt, er det ikke nødvendigvis noe nybegynnere trenger å begi seg ut på. Bitcoin giring passer nok best for deg som har en del erfaring med investeringer fra før, og som vet hva du driver på med.

Mangler du erfaring kan du eventuelt ta i bruk copy trading hos tjenester som eToro. Du kan da enklere lykkes med Bitcoin giring, siden du kan kopiere mer erfarne brukere sine handlinger.

Copytrading hos Etoro
Så enkelt er det å kopiere andre tradere hos Etoro. Slik kan nybegynnere komme lett i gang.

Merk: Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning.

Bitcoin giring passer generelt sett for brukere som er villige til å ta høy risiko. Husk at midlene du investerer kan gå tapt, og du bør ha økonomi til å håndtere et eventuelt tap.

Hvor stor er sjansen for tap ved giring?

Når du besøker nettsiden til eToro vil du umiddelbart få opp en advarsel om nettopp giring. Det opplyses da om at CFD-er er relativt komplekse verktøy, og at giring innebærer en høy risiko for tap for deg som bruker.

Det nevnes at hele 68 % av dem som driver med giring og CFD-er taper økonomiske midler under prosessen. Videre oppfordres det til at du setter deg godt inn i hva CFD-er er, før du eventuelt vurderer å sette i gang med giring selv. Du skal tåle et eventuelt tap.

Slik setter du i gang med Bitcoin giring

Bitcoin giring kan som nevnt innebære en høy risiko for tap dersom du girer høyt. Dersom du ønsker å prøve deg – gjerne med lav giring – kan du blant annet gjøre dette hos eToro. Marginalhandel hos eToro går ut på at du låner midler fra eToro.

Du kan da investere større på markedet for kryptovaluta. Dine kryptovaluta fungerer som sikkerhet for lånet. For å sette i gang må du først registrere en brukerkonto hos eToro, noe som toppen tar noen minutter.

Hvor mye bør jeg maksimalt gire?

Det er opp til deg selv å finne ut hvor stor risiko du er villig til å ta ved Bitcoin giring. Det kan imidlertid anbefales å unngå svært høy giring, som for eksempel 1:400. Den potensielle risikoen vil da øke enormt.

Noen synes at giring på 1:5 er en grei maksimumsgrense, mens andre foretrekker lavere eller høyere giring enn dette.

Er Bitcoin giring noe for deg?

Vi har nå forklart deg litt nærmere hva giring av kryptovaluta går ut på. Som du kanskje skjønner, er ikke Bitcoin giring for alle. Du kan potensielt tjene stort på det, men fallhøyden er desto større.

Bitcoin giring kan likevel være interessant og morsomt å teste ut, dersom du vet hva du holder på med. Du kan lære mer om gearing av kryptovaluta og verdipapirer på nettsiden til eToro, blant annet.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvilken plattform er best for Bitcoin giring? » answer-0=»Det finnes en rekke gode plattformer for Bitcoin giring. Vi kan anbefale å ta i bruk en plattform som er registrert hos Finanstilsynet, som for eksempel eToro.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Er Bitcoin giring lurt?» answer-1=»Ikke nødvendigvis! I mange tilfeller vil det lønne seg å ikke drive med Bitcoin giring. Siden rundt 67 % taper på giring, betyr det også at kun 33 % tjener på det.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er poenget med kryptovaluta giring?» answer-2=»Kryptovaluta og Bitcoin giring er noe som potensielt kan gi en enorm avkastning, og dette er den viktigste drivfaktoren for at noen er villige til å ta risikoen.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!