Giring

giring kryptovaluta

Giring er å bruke penger du ikke har til å inevestere med. Du legger i en sum penger som sikkerhet og låner resten av pengene.

I forbindelse med kryptovaluta blir man stilt ovenfor flere forskjellige begrep. Et av disse begrepene, er begrepet giring.

Dette er et uttrykk de fleste kjenner fra bilkjøring og andre kjøretøy, men det er naturligvis ikke det vi sikter til i dette tilfellet. Her har dette uttrykket naturligvis noe med kryptovaluta å gjøre. Særlig om bruk av kryptovaluta er en investering for deg.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på giring i forbindelse med kryptovaluta. Vi vil forsøke å finne ut hva dette går ut på, og hjelpe deg et stykke på veien mot å lykkes med giring av kryptovaluta.

Hva er giring?

[etoro]

Et av de viktigste spørsmålene vi er nødt til å besvare i forbindelse med dette, er som følgende: Hva er giring? For å være enda litt mer spesifikk: Hva er giring av kryptovaluta?

Giring er en norsk oversettelse for gearing, som er det det kalles på engelsk. Hvis du lurer på hvilket av disse uttrykkene som er det beste å bruke, så går det helt fint å bruke begge deler. I en helnorsk tekst er det imidlertid stor sannsynlighet for at du ser uttrykket giring bli brukt.

Kort fortalt så handler giring eller gearing om at man gjør investeringer med lånte penger. Dette er med andre ord en aktivitet som befinner seg litt i grenseland for hva man bør gjøre. Som de fleste vet så foreligger det ingen suksessgaranti når det gjelder kryptovaluta.

Giring går ut på at man investerer mer enn man har i egenkapital. Det er med andre ord det motsatte av det man blir rådet til å gjøre i forbindelse med kryptovaluta. Et annet ord for giring er marginalhandel.

Mange driver med giring av kryptovaluta

På kryptomarkedet er det veldig mange som driver med giring av kryptovaluta. Og vi har ingen problemer med å forstå at dette er noe mange lar seg friste til å begynne med.

Som nevnt handler giring av kryptovaluta om å investere mer penger man egentlig har. La oss si at du har 50 000 kroner til rådighet, men så har du plutselig investert 100 000 kroner i stedet. Da har du giret med kryptovaluta, enten du er klar over det eller ikke.

Det er også veldig mange som velger å gjøre det bevisst. Årsaken til det er håpet om at verdien på den aktuelle kryptovalutaen skal fyke til himmels og at man får igjen avkastning på investeringen. Men det er umulig å vite om det er dette som skjer eller ikke.

Verken i forbindelse med kryptovaluta eller giring av kryptovaluta foreligger det noen garanti på at det ender med suksess. De fleste former for kryptovaluta kjennetegnes av høy volatilitet, noe som betyr at verdien hopper opp og ned som en jojo.

Men er det lurt å gjøre det?

Men selv om det er mange som driver med giring av kryptovaluta, så er ikke det ensbetydende med at det er lurt å gjøre det. Så er det egentlig lurt å prøve seg på giring av kryptovaluta?

Vi skjønner at det kan være fristende for mange, særlig når man tenker på de store avkastningsmulighetene som følger med. Men det er viktig å ha i bakhodet at risikoen er like stor som muligheten for at investeringen gir noen form for avkastning.

I forbindelse med kryptovaluta og giring av kryptovaluta så foreligger det ingen garanti for at investeringen ender i suksess. Hvis det gjør det, så handler det utelukkende om at du har hatt flaks og ikke noe annet enn det. Det er med andre ord lurt å opptre varsomt her.

Giring kan gi deg store problemer

Det er fort gjort å bli revet med i forbindelse med giring av kryptovaluta, men vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å holde tungen rett i munnen. Lurer du på hvorfor vi sier det? Jo, for giring av kryptovaluta kan faktisk gi deg store problemer.

Som nevnt er det ikke uvanlig at de som driver med giring av kryptovaluta gjør det med penger som ikke er deres. De har med andre ord lånt penger til å gjøre det.

Hvis du skal være så uheldig at kryptokursen synker rett etter at du har foretatt en investering, så er dette noe som kan få fatale konsekvenser for investeringen din. For du har ikke bare tapt det du investerte, men du skylder også penger til den som lånte deg de opprinnelige pengene.

Kan man minimere risikoen ved giring av kryptovaluta?

Hvis du driver med giring, så kan du selvsagt litt om kryptovaluta generelt. Og da vet du at det finnes ting du kan gjøre for å minimere risikoen ved å tape på kryptovaluta. Her er det å investere i stablecoins et klassisk eksempel.

Men fungerer ikke giring på samme måte? De fleste vet at det ikke er lurt, men er det noe man kan gjøre for å minimere risikoen ved det – hvis man mot formodning likevel har lyst til å prøve seg på det? Dette spørsmålet har et kort og et langt svar, og førstnevnte er ja!

Det finnes flere ting man kan gjøre for å minimere risikoen ved giring av kryptovaluta, og nedenfor skal vi se nærmere på noen av disse tingene.

Benytt deg av funksjonen «Stop Loss»

Det første du kan gjøre for å minimere risikoen ved giring av kryptovaluta, er å benytte deg av funksjonen som kalles «Stop Loss». Dette er et engelsk uttrykk som kan oversettes til norsk, og da får vi følgende begrep: «Forhindre tap».

Ved å aktivere denne funksjonen, så gjør du nemlig det. Du forhindrer at du taper mer enn du selv ønsker. Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er faktisk ikke tilfellet her.

Helt spesifikt så går funksjonen «Stop Loss» ut på at du legger inn maksimumsbeløpet du ønsker å handle for. Hvis handelen du er en del av beveger seg mot dette beløpet, så sørger denne funksjonen for at du stopper opp og ikke blir med videre i prosessen.

Hvis handelen dreier seg om noe du har veldig lyst på eller er ganske fascinert av, så er det veldig lett å la seg selv bli revet med. Og da er en funksjon som dette veldig praktisk å ha med på laget.

Stop loss funksjon

Bruk «stop loss» så du unngår å tape alt – selv dette har sine fordeler og ulemper.

Aktiver funksjonen «Take Profit»

Det neste du kan gjøre for å minimere risikoen ved giring av kryptovaluta, er å aktivere en funksjon som har fått navnet «Take Profit». Også dette er et engelsk uttrykk. På lik linje som uttrykket «Stop Loss» kan dette uttrykket oversettes til norsk, og da får vi «Ta fortjenesten».

Take Profit er en funksjon hvor du kan stille inn hvor mye du ønsker deg i fortjeneste. Når du har gjort det så sørger funksjonen for at du trekkes ut av handelen når fortjenesten har nådd det gitte nivået. Du kaster med andre ord inn håndkleet, og gir deg mens leken er god.

Å aktivere denne funksjonen vil være svært fordelaktig for deg. Årsaken til det er at du ved å trekke deg ut av prosessen sørger for at du ikke taper på et senere tidspunkt. Det er svært praktisk, særlig hvis du har investert med penger som ikke var dine i utgangspunktet.

Beskytt deg mot negativ saldo

Noen kryptobørser gir deg også muligheten til å beskytte deg mot negativ saldo. Det er veldig sjelden at noen ender opp med negativ saldo, men det betyr ikke at det ikke kan skje. Derfor vil vi anbefale deg at du benytter deg av denne beskyttelsen.

En av kryptobørsene som har denne beskyttelsen, er eToro, som er en svært populær norsk kryptobørs. Derfor kan det være en god idé å vurdere å bruke denne kryptobørsen – hvis du har et spesifikt ønske om å benytte deg av beskyttelsen for negativ saldo.

Hvis egenkapitalen din mot formodning skulle bli negativ, så vil kryptobørsen din (f.eks eToro) sørge for å absorbere tapet. I praksis betyr det rett og slett at egenkapitalen din blir stilt tilbake til null, og at du kan fortsette der du slapp.

Passer giring av kryptovaluta for alle?

Er du usikker på om giring av kryptovaluta er noe som passer for deg? Det er veldig lurt å stille seg selv det spørsmålet, for det er faktisk ikke slik at giring av kryptovaluta passer for alle og enhver.

Giring av kryptovaluta er et sjansespill, og derfor er ikke dette noe du bør vurdere hvis du ikke har så mye erfaring. Er du relativt ny i gamet, så kan det være en god idé å la giring av kryptovaluta ligge i fred en liten stund til. Fokuser heller på å skaffe deg mer erfaring først!

Men det er ingen selvfølge at giring av kryptovaluta passer for deg selv om du har mange års erfaring med kryptovaluta heller. For det er nemlig ikke sikkert at du er villig til å ta en så høy risiko som det å drive med giring av kryptovaluta er.

Før man tar valget med å begynne med giring av kryptovaluta, bør man alltid reflektere over hvor stor risiko man er villig til å ta. Hvis du skulle føle på at du ikke er villig til å spille spillet, så betyr det bare at giring av kryptovaluta ikke passer for deg. Og det er naturligvis helt greit!

Maksimumsgrense ved giring

Hvis du er en av dem som synes at giring av kryptovaluta vinker interessant, så er det som sagt viktig at du reflekterer over hvor du står i forbindelse med hvordan du skal gjøre det.

Et eksempel er å finne ut hva som er din maksimumsgrense ved giring av kryptovaluta. Det er helt og holdent opp til deg å bestemme hvor mye du ønsker å legge i giringen, men det er viktig å ha et bevisst forhold til det.

Selv om det er din avgjørelse, så er det viktig å understreke at du for enhver pris bør unngå veldig høy giring. Årsaken til det er at risikoen øker jo mer du girer for.

I praksis betyr det rett og slett at du må tenke logisk. Selv om det kan være fristende å gire for eksempel 1:500, så er det ikke til å stikke under en stol at 1:5 er et mye bedre valg når det kommer til å fastsette en maksimumsgrense ved giring.

Valg av kryptobørs

[etoro]

Enten du driver med kryptovaluta generelt eller ønsker å drive med giring av kryptovaluta, så er det viktig å velge riktig kryptobørs. Kryptobørsen er nemlig plattformen som gjør det mulig for deg å drive med noe av dette.

Det å velge riktig kryptobørs kan imidlertid være veldig vanskelig, for det finnes veldig mange kryptobørser på kryptomarkedet i dag. Derfor er det viktig at du gjør grundig research før du bestemmer deg for hvilken kryptobørs du ønsker å benytte deg av.

Et eksempel på en god (og norsk) kryptobørs, er den vi nevnte ovenfor – eToro. Dette er en kryptobørs som er registrert hos Finanstilsynet.

Hvis det er en ting du alltid bør ha i bakhodet i forbindelse med valg av kryptobørs, så er det at kryptobørsen bør være registrert hos Finanstilsynet. Da vet du helt sikkert at dette er en god aktør som det vil være trygt å benytte seg av til enhver tid!

Sett i gang med giring av kryptovaluta

Det er veldig enkelt å sette i gang med giring av kryptovaluta, særlig når du har funnet ut hvilken kryptobørs du ønsker å benytte deg av.

[etoro]

Hvis du har valgt å benytte deg av eToro til å drive med litt giring av kryptovaluta, så betyr det at du låner penger fra eToro. Dette er en veldig populær kryptobørs som opererer med gode betingelser for kundene sine. For eksempel så opererer de med veldig lave gebyrer!

Du låner som sagt midler (altså kryptovaluta) av eToro, men for at det skal være mulig så er du nødt til å ha litt kryptovaluta fra før. Det er nemlig dette som vil være sikkerheten for lånet ditt hos eToro.

Å sette i gang med giring av kryptovaluta, er veldig enkelt. Det eneste du trenger å gjøre, er nemlig å opprette deg en brukerkonto på den aktuelle kryptobørsen. Hvis du har valgt eToro, så vil ikke dette ta deg mer enn noen få minutter. Deretter er det bare å sette i gang!

CFD trading
Giring, Guide, Trading

CFD trading

19.09.2022
189 Visninger

Contracts for Difference (CFD) er en veldig populær investeringsmetode, og derfor skal vi se nærmere…

Ludvig