Mining for nybegynnere

Ole
22.09.2021
879 Visninger
Mining for nybegynnere

Mining er et begrep du bør gjøre deg kjent med dersom du interesserer deg for kryptovaluta. Man kan tjene penger på mining, og mange nordmenn har allerede fått opp øynene for denne innbringende aktiviteten.

Mining er sentralt i produksjonen av nye mynter for en kryptovaluta som Bitcoin. I denne guiden lærer du mer om hva mining er, og hvordan du setter i gang!

Hva er mining?

Mining er en aktivitet som utføres av en datamaskin som er spesialbygget for å kunne yte kraft til et spesifikt blokkjede-nettverk. Datamaskinen kan løse matematiske utfordringer, og løser problemer relatert til nettverkets transaksjoner.

Under mining vil du være med på å bidra til at nye valutaenheter fremstilles, og du vil også sikre en mer stabil inflasjon siden du løser mer og mer avanserte oppgaver. Samtidig hjelper du til med å verifisere transaksjoner.

Som belønning mottar eieren av datamaskinen kryptovaluta. Dette kan for eksempel være Bitcoin eller lignende valuta. Aktiviteten kalles gjerne også for å «utvinne kryptovaluta», eller å drive med «gruvedrift».

Hvordan sette i gang med mining?

Ønsker du å tjene penger på mining? Da trenger du blant annet å installere et miner-program på datamaskinen din. Du må også opprette en digital lommebok hvor midlene du tjener kan overføres. Ellers har du behov for et kraftig grafikkort som er egnet for mining.

Tidligere brukte man gjerne PC-ens CPU til mining. Etter hvert ble det mer vanlig å bruke grafikkort, altså GPU, til mining. Dette viste seg nemlig å være mer effektivt. Noen entusiaster har også utviklet helt egne kretser av typen FPGA til mining.

Det er også enkelte maskinvarer som er spesielt bygget for mining, gjerne kalt ASIC. Det finnes med andre ord flere potensielle metoder for mining.

Skal du drive med mining av Bitcoin, Bitcoin Gold eller Litecoin, velger du mining med ASIC. Skal du grave etter zCash, zClassic, Ethereum eller andre Altcoins, er GPU det beste alternativet.

Pool mining

Et godt alternativ til å utvinne Bitcoin hjemme, er såkalt Pool mining. Dette vil si du bruker din maskinkraft i samarbeid med andre, og du behøver ikke det aller kraftigste grafikkortet. Dette er mer og mer populært, nettopp fordi kraftige grafikkort er dyre, vanskelig å få tak i, og det er ikke sikkert du vil få tilbake investeringen rå raskt som du håper. Et alternativ er å få en konto ved Binance, hvor du kan ha full oversikt samtidig som du miner med andre:

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Kjøp en mining rig

For å sette i gang med mining på en enklest mulig måte, kan det være greit å skaffe seg en mining rig. Dette er en rigg bestående av for eksempel et operativsystem, minne, grafikkort, GPU og et hovedkort. Enheten er laget spesifikt for mining av kryptovaluta.

Man kan blant annet kjøpe en brukt mining rig på markedsplasser for brukthandel, eller lage den selv.

Dersom du bygger en mining rig, er det først og fremst skjermkortet som tas i bruk som vil avgjøre riggens ytelse. Samtidig vil hovedkortet du bruker kunne være avgjørende for hvilke begrensninger som gjelder med tanke på antall skjermkort.

Bygging av en mining rig kan koste ganske mye, og skjermkortet vil være avgjørende for hva det totale beløpet blir.

Hvor mye kan man tjene på mining?

Med ett enkelt grafikkort på PC-en kan man potensielt tjene kryptovaluta til en verdi av rundt 100 kroner per dag. I løpet av et år kan dette utgjøre over 36 000 kroner. Har du flere grafikkort kan fortjenesten bli langt høyere.

Husk samtidig på at et grafikkort trekker forholdsvis mye strøm. Under mining vil grafikkortet drives med maksimal kapasitet, noe som kan gjøre strømregningen dyrere – spesielt i tider med dyr strøm. Spinningen kan med andre ord gå opp i vinningen!

Det er også viktig å huske på at et grafikkort kan være nokså dyrt. Grafikkortet RTX 3090 koster for eksempel omkring 20 000 NOK. Dette beløpet kan tjenes inn igjen på rundt seks måneder om kortet jobber kontinuerlig.

Hvor mye du greier å tjene på mining vil uansett avhenge av hva slags grafikkort du har. Her er en oversikt over noen populære grafikkort, og hvor mye du potensielt kan tjene på mining med disse per måned:

Skatt på inntekter fra mining

Hos Skatteetaten blir det opplyst om at man skal rapportere mining i skattemeldingen, dersom man har drevet med mining av virtuelle valutaer.

Siden mining innebærer at man mottar kryptovaluta som en motytelse eller belønning etter verifisering av krypto, er det en potensiell inntektskilde. Skatteetaten oppfordrer deg derfor til å regne ut hvor store beløp du har minet for til ulike tidspunkt.

Du må deretter kalkulere verdien av miningen, og beregne hvor mye du har tjent. Beløpet skal oppgis i skattemeldingen, og du oppfordres til å ta vare på all dokumentasjon.

Fordeler ved mining

Det finnes mange gode grunner til å sette i gang med mining. Den kanskje største fordelen er at man kan tjene penger på det, gitt at grafikkortet jobber mye og effektivt. Prosessen er også veldig spennende og lærerik, når du først kommer deg inn i den.

En annen fordel med mining er at det er helt nødvendig for produksjon av kryptovaluta. Du kan med andre ord ha god samvittighet for at du bidrar i krypto-samfunnet.

Ulemper ved mining

Mining kan ha visse ulemper for den som driver med det. Det er for eksempel ikke uvanlig at datamaskinen støyer og produserer mye varme, siden grafikkortet kjøres for fullt over lang tid.

Det er også den nevnte utfordringen med høye strømregninger som kan spise opp mye av gevinsten. En annen ulempe, som ikke nødvendigvis rammer mineren selv, er at det blir mangel på grafikkort for dem som skal bruke dette til gaming.

Sett i gang med mining, du også!

Ønsker du å starte med mining etter kryptovaluta? Mining går enkelt forklart ut på at du utvinner nye enheter av en kryptovaluta ved hjelp av datamaskinen. Du kan blant annet gjøre det ved hjelp av et skjermkort.

Det er mulig å tjene penger på mining, og det er ikke usannsynlig med en inntekt på rundt 30 000 kroner i løpet av et år. Samtidig er det en del kostnader forbundet med prosessen. Begynn med mining selv, og finn ut om det er noe for deg.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er beste grafikkort for mining?» answer-0=»Det er en rekke grafikkort som er gode til mining. Blant de aller beste kan vi nevne Asus B250 Mining Expert, ASRock H110 Pro BTC+ og Asus Prime Z390-P LGA1151.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Er mining lønnsomt?» answer-1=»Dette vil avhenge av hvilke kostnader du har relatert til mining (f.eks. kjøp av grafikkort, strømutgifter osv.), samt hvor effektiv grafikkortet er.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Er mining vanskelig?» answer-2=»Nei, mining er i utgangspunktet veldig enkelt. Det er en datamaskin som tar seg av de vanskelige beregningene, og ikke du selv.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!