Mining

mining kryptovaluta bitcoin

Mining er et begre som brukes om å utvinne eksempelvis Bitcoin. Mange kryptovalutaer bruker mining for sikkerhet og stabilitet. Du kan drive med mining på egen hånd eller gjennom såkalt Pool Mining.

Er du en av dem som lar seg fascinere av kryptovaluta? Da er det nok en rekke begreper som er en del av ditt vokabular, som andre kanskje ikke en gang vet betydningen av. Et av disse begrepene, er mining.

De siste årene har mining av kryptovaluta blitt veldig populært. Ikke bare blant nordmenn, men over hele verden. Med mining har man nemlig muligheten til å tjene ganske mye penger, så det er ikke merkelig at veldig mange folk prøver seg på det.

[mining]

I denne artikkelen skal vi se nærmere på mining av kryptovaluta. Etter å ha lest denne teksten vil du ha en bedre forståelse for hva mining av kryptovaluta går ut på. I tillegg vil du være bedre rustet til å gå i gang med det selv!

Hva er mining?

Først og fremst er vi nødt til å svare på følgende spørsmål: Hva er mining?

Når du skal drive med mining av kryptovaluta, er du avhengig av å ha tilgang til en datamaskin. Det er nemlig datamaskinen som gjør det meste av jobben i prosessen som følger med mining av kryptovaluta.

Vi snakker imidlertid ikke om en vanlig datamaskin. Det du trenger, er en datamaskin som er utviklet spesielt for å yte kraft til et nettverk av blokkjeder. Om du er kjent med kryptovaluta fra før, så vet du at mange kryptovalutaer er bygget på blokkjeder. Dette skjer under mining:

 • Datamaskinen benytter seg av kraften sin til å finne svaret på matetiske utfordringer. Disse utfordringene er som regel relatert til transaksjonene som gjennomføres internt på dette nettverket.
 • Denne prosessen fører til fremstilling av nye valutaenheter.
 • Datamaskinen sørger for at en mulig inflasjon holder seg på et veldig stabilt nivå. Årsaken til det er at oppgavene som gjennomføres, er ganske avanserte.
 • Når de matetiske utfordringene er løst, så vil den som har datamaskinen (som antageligvis er du) bli belønnet med kryptovaluta.

Mining er med andre ord en ganske omfattende prosess.

Forskjellige uttrykk som beskriver samme prosess

Mining er imidlertid ikke det eneste uttrykket som kan brukes til å beskrive denne prosessen. Faktisk så finnes det forskjellige uttrykk som det er helt innafor å bruke.

Det er ikke til å stikke under en stol at det norske kryptomiljøet har lånt mange ord og uttrykk fra engelsk. Men det har likevel blitt gjort forsøk på å lage norske ord for de samme uttrykkene.

I praksis betyr det rett og slett at mining egentlig er et engelsk lånord. På norsk kan man bruke følgende begreper når man snakker om mining av kryptovaluta:

 • Man driver med «gruvedrift».
 • Man driver med «utvinning av kryptovaluta».

Det finnes med andre ord minst tre begreper for en og samme prosess. Både mining, gruvedrift og utvinning av kryptovaluta viser til nøyaktig det samme i forbindelse med kryptovaluta.

Slik kommer du i gang med mining

Etter at du har fått kontroll på hva mining går ut på og hvilke uttrykk du er nødt til å være oppmerksom på, så kan du begynne på prosessen som det er å komme i gang med mining.

Mining kan høres ganske komplisert ut, men det er egentlig ikke det bare man passer på å sette seg ordentlig inn i det før man går i gang med resten av prosessen. For å komme i gang med mining av kryptovaluta, må du bare installere et miner-program på enheten din.

[mining]

I tillegg til miner-programmet er du avhengig av å ha et grafikkort som er kraftig nok til å gjøre datamaskinen egnet for mining. Det er imidlertid ikke bare grafikkort man kan benytte seg av til dette. Alternativene dine er som følgende:

 • GPU (grafikkort, en veldig populær metode på grunn av at det har vist seg å være veldig effektivt).
 • FPGA (en krets som kan brukes til mining av kryptovaluta, det er noen som har utviklet dette for å bruke det til mining av kryptovaluta)
 • ASIC (maskinvarer som er utviklet spesielt med tanke på mining av kryptovaluta)
 • CPU (datamaskinens prosessor. Dette var en veldig populær metode før, men i dag er det ikke så veldig mange som benytter seg av denne metoden lenger)

Når det gjelder hvilket alternativ du skal bruke, så henger det gjerne sammen med hvilken kryptovaluta du skal bruke i gruvedriften.

GPU og mining

GPU er som sagt et eksternt grafikkort som man skaffer til datamaskinen man skal benytte i forbindelse med gruvedriften. Dette er en svært effektiv metode, og det har gjort den veldig populær blant folk flest.

Det er imidlertid ikke slik at alle alternativer fungerer like godt til absolutt alle kryptovalutaer. I praksis betyr det at GPU er et bedre alternativ til noen kryptovalutaer, men det vil ikke fungere like bra i forbindelse med alle.

Om du skal bruke GPU i forbindelse med mining, så bør du drive med mining av forskjellige altcoins, for det er disse kryptovalutaene GPU fungerer best på. Her er noen eksempler på hvilke altcoins du kan bruke GPU til å utvinne:

ASIC og mining

ASIC er en maskinvare som noen har utviklet spesielt med tanke på utvinning av kryptovaluta. Denne maskinvarer fungerer på akkurat samme måte som GPU. Det vil si at det er noen kryptovalutaer den passer bedre til enn andre.

Som vi så ovenfor, så vil GPU fungere bra i forbindelse med utvinning av forskjellige altcoins. På den andre siden har vi ASIC, og dette er en maskinvare som er kompatibel med litt av alt. I praksis betyr det at den kan brukes til både altcoins og det motsatte av altcoins.

Her er noen eksempler på hvilke kryptovalutaer som ASIC vil være en god match med:

Bitcoin er den mest populære formen for kryptovaluta, så det taler for seg selv. Litecoin kan derimot regnes som en altcoin, som viser at dette er en maskinvare som kan brukes til forskjellige former for kryptovaluta.

En mining rigg

En metode som kanskje er enda mer effektiv i forbindelse med det å komme i gang med mining av kryptovaluta, er rett og slett å skaffe seg en mining rigg. Men hva mener vi egentlig med en mining rig?

En mining rigg er en fellesbetegnelse for alt du trenger for å gå i gang med mining av kryptovaluta. Hvis du skaffer deg en slik rigg, så får du alt du trenger på et sted og slipper å gå rundt og lete etter det du trenger. En mining rigg inneholder som følgende:

 • Et hovedkort.
 • Operativsystem.
 • Minne.
 • Grafikkort.
 • GPU.

Hvis du har planer om å drive med utvinning av kryptovaluta ved bruk av GPU, så kan det å skaffe seg en mining rigg med andre ord være en veldig god idé. Da sparer du deg selv for mye tid og stress.

gruvedrift kryptovaluta

Skal du mine Bitcoin eller andre kryptovalutaer, er det nødvendig med en solid mining-rig, men du kan også delta i Pool Mining hvor du bidrar med maskinkraft og løser matematiske oppgaver sammen med andre (billigere alternativ). Binance tilbyr Pool Mining til sine brukere.

Fordeler og ulemper ved mining

Som med kryptovaluta generelt, så er det både fordeler og ulemper ved mining.

Noen vil nok være av den oppfatning at fordelene veier opp for ulempene ved denne prosessen, mens andre kanskje synes at ulempene ikke er verdt den generelle prosessen. Hvilken gruppe mennesker du tilhører, er dog helt og holdent opp til deg å avgjøre.

Nedenfor skal vi se nærmere på noen av fordelene og noen av ulempene som du kan bli stilt ovenfor i forbindelse med mining av kryptovaluta.

Fordeler ved mining

Hvis du spør noen med lang fartstid i kryptomiljøet om du bør begynne med mining av kryptovaluta, så vil nok vedkommende komme med en lang liste over gode grunner til å begynne med det.

For det er ikke til å stikke under en stol at det faktisk er ganske mange grunner til å prøve seg på mining av kryptovaluta. Og mange av disse grunnene er veldig gode også!

Den største motivasjonen for å drive med mining for folk flest, er nok det at man har muligheten til å tjene gode penger på det. Det forutsetter imidlertid at man benytter seg av gode elementer som spiller på lag med deg, for eksempel et kraftig grafikkort.

Vi kan heller ikke la være å nevne at dette er en prosess som vil lære deg veldig mye forskjellig. I tillegg er kryptomarkedet avhengig av at folk driver med mining av kryptovaluta, for at kryptovaluta fremdeles skal være en greie. Så det er veldig mye positivt her!

Ulemper ved mining

Men det er heller ikke til å komme unna at det kan oppstå en del ulemper ved mining av kryptovaluta. Her er noen av ulempene ved mining:

 • Støy fra datamaskinen. Dette er på grunn av at grafikkortet jobber hardere enn det gjør i forbindelse med andre aktiviteter om datamaskinen og grafikkortet brukes til, for eksempel til surfing på Internett.
 • Datamaskinen vil også produsere en god del med varme, fordi grafikkortet jobber hardt over en lengre periode.
 • Du kan oppleve at strømregningen din blir noe høyere. I verste fall kan den bli veldig mye høyere enn normalt.
 • Du kan også oppleve vanskeligheter med å få tak i grafikkort, i og med at denne typen kort ikke utelukkende brukes til mining av kryptovaluta.

I og med at mining er en prosess hvor datamaskinen jobber veldig hardt, så er lyden fra datamaskinen mer eller mindre uunngåelig. Det er ikke bare støynivået det vil merkes på.

Dette vil du også merke i forbindelse med strømregningen.

I praksis betyr det at det ikke er sikkert at gevinsten blir så veldig stor, hvis det meste av gevinsten ender opp med å gå til å betale strømregningen som plutselig ble en god del dyrere. Det er selvsagt veldig kjipt, men det er dessverre bare slik det er.

Det er også en reell mulighet for at du ikke alltid får tak i nytt grafikkort akkurat når du trenger det. Årsaken til det er at det ikke bare er minere av kryptovaluta som benytter seg av grafikkort. Dette er også noe som brukes av gamere for når de skal drive med gaming.

Mining kan være både lønnsomt og ulønnsomt

Når du driver med mining av kryptovaluta, så er det viktig at du er klar over at dette er en prosess som kan være like lønnsom som den kan være ulønnsom.

Som nevnt i avsnittet om fordelene med mining av kryptovaluta, så kan mining være en god inntektskilde for de som driver med det. Men det er viktig å ikke la seg blende av en illusjon, for det er ikke bare fryd og gammen heller.

Mining av kryptovaluta kan være lønnsomt, men du har en lang vei å gå før det blir det. I tillegg vil det ta litt tid også, etter at du har begynt med mining. Utstyret du trenger til mining er nemlig ikke billig, så du trenger tid til å tjene inn det du investerte i det.

I tillegg er det jo slik at mining av kryptovaluta kan føre til et økt strømforbruk, siden dette er en prosess hvor du er avhengig av tilgang til en kraftig datamaskin. Det fører til totalsummen på strømregningen øker, og den må naturligvis betale. Mange må bruke gevinsten til dette.

[mining]

En eventuell gevinst beskattes

Det er også en annen ting det er veldig viktig å huske på i forbindelse med mining av kryptovaluta, og det er at du er nødt til å betale skatt fordi mining av kryptovaluta regnes for å være en mulig inntektskilde.

De som driver med mining av kryptovaluta, er med andre ord nødt til å føre dette opp i skattemeldingen. Og det er et relativt omfattende arbeid som ligger bak det.

Du vil gjøre lurt i å sørge for å holde oversikt over hvor mye du har tjent på utvinningen til enhver tid. Dette vil gjøre det enklere å regne ut verdien når det er den tiden på året.

Slik begynner du med mining

Om du vil begynne med mining, er det noen ting du er nødt til å få på plass. I dag har de fleste en datamaskin eller lignende hjemme hos seg, så det du trenger er:

 • GPU, o.l
 • Du kan eventuelt skaffe deg en mining rigg

Når du har fått alt dette på plass, er det bare én ting som gjenstår. Og det er å skaffe seg en kryptovalutalommebok hvor du kan overføre det du tjener på utvinningen.

[mining]