Altcoins

altcoins

For noen år tilbake tok kryptovalutaen bitcoin verden med storm, men det betyr ikke at hele verdens befolkning lot seg rive med. Det var mange som lot seg begeistre av bitcoin, men det var minst like mange som forble skeptiske til dette nye fenomenet.

Det førte til at mange andre aktører så sitt snitt til å prøve lykken der bitcoin hadde ikke hadde lyktes helt med å fange alle menneskers gunst. Da begynte det å dukke opp andre former for kryptovaluta, og etter hvert ble begrepet altcoins født.

Har likhetstrekk med Bitcoin

Det er særlig én ting altcoin og bitcon har til felles. Som vi vet, er både altcoin og bitcoin former for kryptovaluta, men hva er egentlig kryptovaluta? Kort fortalt, så er kryptovaluta et betalingsmiddel. Du kan altså bruke kryptovaluta til å betale for deg.

En intro til kryptovaluta:

Altcoins er nemlig et samlebegrep for alle former av kryptovaluta som ikke er bitcoin. Nedenfor skal vi se nærmere på hva altcoins er. Her vil du kunne lese alt du trenger å vite om denne fellesbetegnelsen.
finner vi nemlig kryptovalutaer som monero og zcash.

Hva er altcoins?

Altcoins er en forkortelse for alternative og coin. Dette er engelske uttrykk som kan oversettes til norsk, og da får man ordene alternativ og mynt. Altcoins er altså en alternativ mynt, så sånn sett er det ganske likt bitcoin. Men altcoins er også et alternativ til bitcoin.

I motsetning til bitcoin, så er ikke altcoins en egen kryptovaluta. Altcoins er som nevnt en fellesbetegnelse for alle former for kryptovaluta som ikke er bitcoin. Det vil si at altcoins består av ulike typer kryptovaluta, og vi skal ta en titt på noen av dem litt lenger ned.

Begrepet altcoins inkluderer både kjente og mindre kjente former for kryptovaluta. Her vil du altså finne forskjellige former for kryptovaluta. Noen av dem er kryptovalutaer som folk har hørt en hel del om, mens andre er det første gang at noen hører om dem.

Det finnes naturligvis forskjellige typer altcoins. I praksis vil det si at noen av dem er relativt like slik vi kjenner bitcoin, mens andre av dem følger sine helt egne mønstre.

Ulike typer altcoins

Kryptovaluta har blitt mer og mer vanlig som betalingsmiddel de siste årene. Det er også veldig mange som har valgt å investere i kryptovaluta. Om man har et godt investeringshode, så kan man faktisk tjene ganske mye på en slik investering.

Men tilbake til det faktiske temaet, som er altcoins. Et kjapt Google-søk vil fortelle deg at det finnes omtrent 2000 forskjellige typer kryptovalutaer. Det betyr rett og slett at det finnes 2000 ulike typer altcoins, som du står fritt til å benytte deg av hvis du vil.

En fellesnevner for alle kryptovalutaene som faller innunder kategorien altcoins, er at de ble utviklet for at de skulle fungere som et alternativ til bitcoin.

Det finnes som nevnt 2000 forskjellige typer altcoins, så det sier seg selv at det ikke er mulig for å rekke innom absolutt alle i denne artikkelen. Men nedenfor skal vi ta en nærmere titt på noen av de mest populære kryptovalutaene innenfor denne kategorien:

Litecoin

I og med at en altcoin defineres som en kryptovaluta som ikke er bitcoin, så er litecoin en form for altcoin. Litecoin er en av de mest populære formene for kryptovaluta, når man først skal se bort ifra bitcoin.

Litecoin er en peer to peer kryptovaluta. Det vil si at denne formen for kryptovaluta er bygget opp med utgangspunkt i «mining». Dette er et begrep som kan oversettes til norsk, og da får vi begrepet «graving». Litecoin er med andre ord en mining-basert altcoin.

Litecoin er som nevnt en svært populær form for kryptovaluta. Men denne kryptovalutaen er ikke alene om å være det. På pallen sammen med litecoin finner vi nemlig kryptovalutaer som monero og zcash.

Stablecoins

Stablecoins er en annen form for altcoins. Men denne kryptovalutaen kjennetegnes gjerne av at den er ikke er like usikker som de andre formene for kryptovaluta kan være.

Denne formen for altcoins skiller seg ut fra mengden ved at kryptovalutaens volatilitet er lavere enn resten av kryptovalutaene som er en del av denne fellesbetegnelsen. I praksis betyr det at verdien på stablecoins svinger en god del.

Selv om volatiliteten til stablecoins er noe lavere enn den er i forbindelse med andre kryptovalutaer, så trenger ikke det nødvendigvis å være negativt. I praksis betyr det bare at man tar en større risiko ved å investere i denne formen for altcoin.

Ethereum og Tokens

I forbindelse med altcoins, vil vi også trekke frem ethereum og tokens. Årsaken til at vi har valgt å trekke dem frem rett ved siden av hverandre, er at dette er to former for kryptovaluta som er veldig like.

Hvis du har hørt om tokens tidligere, så har du sikkert hørt om både security tokens og utility tokens. Dette kan omtales som de to hovedgruppene av tokens, og det er dette som er hovedforskjellen mellom dem:

  • Security tokens – en form for kryptovaluta som har en eller annen form for underliggende egenverdi. Det finnes mange eksempler på hva den underliggende egenverdien består av, og det kan være for eksempel et kunststykke.
  • Utility tokens – det motsatte av security tokens. Mens security tokens har en underliggende egenverdi, så mangler utility tokens dette. Den eneste verdien utility tokens har, er i sammenheng med den blokkjeden i sin helhet. Utility tokens har med andre ord ingen egenverdi.

Det finnes flere eksempler på kryptovalutaer som kan kategories som enten security tokens eller utility tokens. Ethereum er en form for både altcoin og utility tokens, mens bitcoin faktisk kan beskrives som en form for utility token.

Årsaken til at altcoins eksisterer

I og med at det er plass til både altcoin og bitcoin på markedet, så er det åpenbart at kryptovaluta oppfyller forbrukernes behov. Det er imidlertid viktig å understreke at det er forskjellige folk som benytter seg av altcoin og bitcoin.

Som nevnt innledningsvis så tok bitcoin verden med storm når det plutselig dukket opp som betalings- og investeringsmiddel for noen år tilbake. Det er imidlertid ingen selvfølge at dette er et perfekt konsept. Ellers hadde nok ikke altcoin eksistert, men det gjør det jo.

Aktørene som har utviklet altcoins har studert bitcoin og funnet et utvalg aspekter som de ikke har nådd toppscore på, og så har de prøvd å gjøre det enda bedre enn konkurrenten sin. Så det gjør altcoins både nyttig og viktig, for det har rett og slett gitt folk flere alternativer.

Det er imidlertid viktig å skille mellom altcoins som bygger på faktiske verdier og altcoins som bygger på bedrageri. Dette sier seg selv, men det er naturligvis kun førstnevnte du bør benytte deg av. Alt annet bør du unngå for enhver pris!

Dette skiller altcoin fra bitcoin

Bitcoin er som kjent den vanligste formen for kryptovaluta som eksisterer per dags dato, mens altcoin er et begrep som brukes om alle kryptovaluta som ikke er bitcoin. Men hva er det egentlig som gjør altcoin annerledes enn bitcoin?

Forskjellene mellom altcoin og bitcoin kan deles opp i tre hovedgrupper. De tre hovedgruppene er som følgende:

  • Kryptovalutaens popularitet
  • Prisen på den aktuelle kryptovalutaen
  • Det tekniske aspektet ved kryptovalutaen

Kryptovalutaens popularitet

Bitcoin er ikke bare den vanligste formen for kryptovaluta. Den er i tillegg den mest populære formen, selv om konkurransen uten tvil har blitt mye hardere de siste årene.

Og de fleste vet hvordan det er å ha en favoritt. Det finnes mange eksempler på dette i forbindelse med andre ting, for eksempel hvor vidt man er bruker av produkter fra Apple eller Windows. Når man først er blitt vant til en ting, så har man ikke så lyst til å bytte.

Det vil si at altcoins er nødt til å jobbe svært hardt hvis de noen gang skal ha en sjanse til å innyde seg hos de som holder bitcoin nært til hjertet sitt.

Prisen på den aktuelle kryptovalutaen

Når det gjelder prisen på den aktuelle kryptovalutaen, som i dette tilfellet er enten altcoin eller bitcoin, så er det vanskelig å slå fast hvem av dem som vil være det beste alternativet. Årsaken til det er at de har ganske like tendenser her.

I og med at altcoin kan være forskjellige typer kryptovaluta, så er det litt utfordrende å si noe om verdien på den. Men det vi kan si at verdien av én (1) bitcoin i skrivende stund er rundt 500 000 norske kroner (sjekk prisen nå). Det betyr dog ikke at det vil være slik for alltid. Snarere tvert imot!

Verdien til bitcoin er kjent for å svinge i svært stod grad. Dette gjelder også i forbindelse med altcoin, så altcoin og bitcoin stiller ganske likt her. Kryptovalutaenes respektive prosentandeler er ulike, men alt annet fungerer ganske likt.

I praksis betyr det at verdien på altcoin og bitcoin har en tendens til å endre seg på samme tidspunkt. Det vil si at når prisen på bitcoin går opp så går verdien på altcoin opp, og vice versa. Av og til kan det være forskjellig, men det er veldig sjelden at det er tilfellet.

Det tekniske aspektet ved kryptovalutaen

Det er uten tvil i forbindelse med det tekniske aspektet ved den aktuelle kryptovalutaen at det største forskjellen ligger når det gjelder altcoin og bitcoin. Når man sammenligner det tekniske aspektet ved altcoin og bitcoin med hverandre, så kan vi se at det er veldig ulikt.

Det er imidlertid ganske mye som inngår i «det tekniske aspektet» ved både altcoin og bitcoin. Dette er med andre ord flere elementer som utgjør det tekniske aspektet.

Det finnes mange eksempler vi kan trekke frem, men her har vi valgt å kun nevne et element. Et klassisk eksempel på tekniske elementer i forbindelse med både altcoin og bitcoin, er hvordan brukerens personvern i varetas i forhold til den aktuelle kryptovalutaen.

Er altcoins et godt alternativ?

Bitcoin er en kryptovaluta som de fleste har hørt om. Men det er ikke mulig å si det samme i forbindelse med altcoins. Dette er et begrep som noen helt sikkert har hørt om, men det er langt ifra noen selvfølge at alle har hørt om det.

Derfor er det ikke til å unngå at mange vil stille spørsmålstegn ved hvor trygt altcoins faktisk er. Bitcoin er en kryptovaluta som har eksistert en stund, og det er noe denne kryptovalutaen kan vinne mye på. Men hva med altcoins – er det et godt alternativ?

Svaret på dette spørsmålet kan forvirre mer enn det opplyser, og det er veldig enkelt å skjønne hvorfor. For svaret er nemlig både ja og nei. Altcoins kan være et godt alternativ, men kun hvis du har tenkt til å investere en liten sum.

Altcoins kjennetegnes som nevnt av at de har høy volatilitet. I praksis betyr det at verdien på altcoins kan variere i svært stor grad. Derfor bør du aldri investere så mye at det vil gå utover din personlige økonomi, for det foreligger ingen garanti om at det kommer til å gå bra til sist.

Slik investerer du i altcoins

Hvis dette er en lesning som har gitt deg enda mer lyst til å investere i altcoins, så kan vi fortelle deg at det er veldig enkelt å gjøre det. Hvis du vurderer å investere i altcoins, så finnes det også mange forskjellige måter man kan gjøre det på.

Her er en av fremgangsmåtene du kan bruke for å investere i altcoins:

  1. Finn en kryptobørs som du har lyst til å bruke, og registrer deg hos denne. (Det lureste er å benytte seg av en kryptobørs som er registrert i Finanstilsynets register, for da vet du helt sikkert at den er legitim).
  2. Opprett deg en brukerkonto på børsen du har valgt, og sett inn penger på kontoen din.
  3. Velg hvilken form for altcoins du ønsker å investere i. (En god kryptobørs inneholder mye god informasjon som du kan bruke til å finne ut hvilken form som vil være den beste å investere i.

Når man skal investere i altcoins (eller kryptovaluta generelt), er det viktig å gjøre grundig research. Og sist, men ikke minst – invester i den kryptovalutaen du selv vil investere i!

Filecoin
Altcoins

Filecoin

31.10.2022
267 Visninger

Er du på jakt etter en kryptovaluta som samtidig fungerer som et fillagringssystem? En to-i-en…

Ludvig