Skatt

Hvis du sitter på en mengde kryptovaluta – det spiller ingen rolle hvor vidt denne mengden er liten eller stor – så bør du sjekke opp hvilke skatteregler som gjelder for deg og andre i samme situasjon.

Det er fort gjort å glemme og gjøre det, særlig hvis det kun dreier seg om en liten mengde. Men størrelsen på beholdningen har som sagt ikke noe å si. Det er hvor vidt investeringen har gitt gevinst som er viktig når det gjelder kryptovaluta. Har den det, så er du skattepliktig.

Med det sagt, så er det ikke 100% sikkert at du er skattepliktig. Derfor er det viktig at du, for å være på den sikre siden, passer på å sjekke det opp slik at du ikke får trøbbel med Skatteetaten.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på reglene som gjelder i forbindelse med skatt når det kommer til kryptovaluta. Det er ganske mange regler man bør ha klart for seg før man går i gang med noe sånt, og et godt eksempel er hvilke skatteregler som gjelder her.

Må man betale skatt på kryptovaluta?

Først og fremst: Er det slik at man må betale skatt på kryptovaluta? Dette er et spørsmål som kan besvares på to måter. For svaret på dette spørsmålet kan være ja, men det kan også være nei.

Hvor vidt du er nødt til å betale skatt eller ikke kommer an på om kryptovalutaen din, regnes som formuesobjekter eller ikke. Hvis den aktuelle kryptovalutaen regnes som et formuesobjekt, så skal du betale skatt. De fleste kryptovalutaer regnes som et slikt objekt.

skatteregler kryptovaluta

Sett deg inn reglene for skatt og kryptovaluta. Da unngår du en smell og kan disponere aktivaer forutsigbart.

Kun verdiøkningen skal skattes

Du er imidlertid kun skattepliktig hvis verdien på kryptovalutaen har økt siden du investerte i det. For hvis verdien har økt, så vil du tjene penger på å selge det fra deg. Og da vil du være nødt til å betale skatt av gevinsten. Et annet ord for dette er kapitalskatt.

Men det fungerer slik den andre veien. Hvis verdien på kryptovalutaen har minimert siden du kjøpte kryptovalutaen og ikke tjener en eneste krone på å selge det fra deg, så kan du føre det opp i skattemeldingen og få fradrag på skatten.

Ikke alle transaksjoner er skattepliktige

Om du vurderer å investere i kryptovaluta, så bør du først som sist vende deg til tanken på at du er nødt til å betale skatt av den eventuelle gevinsten, hvis du bestemmer deg for å selge det fra deg på et senere tidspunkt.

Men det er som sagt veldig viktig at du undersøker hvilke regler som faktisk gjelder for deg, for det er ikke slik at man alltid er skattepliktig bare fordi man eier litt kryptovaluta. Det er enkelte transaksjoner som ikke er skattepliktige i det hele tatt.

Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på hvilke transaksjoner som er skattepliktige, samt hvilke transaksjoner som ikke er det.

Skattepliktige transaksjoner

Selv om det ikke er alle transaksjoner som er skattepliktige, så er det ikke til å stikke under en stol at antallet skattepliktige transaksjoner er mye større enn antallet ikke-skattepliktige transaksjoner.

I forbindelse med kryptovaluta, er du nødt til å være oppmerksom på skattereglene hvis du driver med noe av dette:

 • Hvis du selger kryptovaluta for norske kroner (også kalt NOK).
 • Hvis du selger kryptovaluta for en annen valuta enn norske kroner (f.eks amerikanske dollar som gjerne forkortes til USD, eller euro som går under forkortelsen EUR).
 • Hvis du kjøper kryptovaluta og betaler med en annen form for kryptovaluta (f.eks hvis du betaler en eller annen form for Altcoin, og bruker Bitcoin som betalingsmiddel).
 • Hvis du kjøper noe som ikke er kryptovaluta og betaler med kryptovaluta (f.eks hvis du bestiller noe på nettet, eller bestiller takeaway hjem på døren).
 • Hvis du står som mottaker av en transaksjon som følge av en hardfork, og bestemmer deg for å selge det på et senere tidspunkt.
 • Hvis du mottar kryptovaluta som er et resultat av at noen har drevet med mining.

Som du kan se ovenfor, så er det ganske mye i forbindelse med det å ha kryptovaluta som formuesobjekt som kan gjøre at du er nødt til å betale skatt.

Ikke-skattepliktige transaksjoner

Men det er som nevnt ikke slik at absolutt alle transaksjoner er skattepliktige. Faktisk så finnes det en god del transaksjoner som ikke er skattepliktige i det hele tatt. Og transaksjonene det er snakk om, er som følgende:

 • Hvis du kjøper kryptovaluta for norske kroner (også kalt NOK).
 • Hvis du overfører kryptovaluta fra en digital lommebok til en annen digital lommebok.
 • Hvis du bestemmer deg for å gi en del av kryptovalutaen du har i gave til noen du kjenner.
 • Hvis noen du kjenner har bestemt seg for å gi litt av kryptovalutaen sin til deg i gave.

I praksis betyr det at det kan være lurt å kjøpe kryptovaluta på en norsk kryptobørs som opererer med norske priser. Særlig hvis du er nordmann og bosatt i Norge. Da kan du nemlig slippe unna det å måtte betale skatt.

Du trenger heller ikke å betale skatt hvis kryptovalutaen blir gitt bort av deg eller gis til deg som en gave. Men det er også ganske naturlig, i og med at du ikke tjener noen ting på transaksjonen. Det er i stedet en gave, så du bruker ikke noen penger på det.

Slik beregner man skatt på kryptovaluta

Om transaksjonen hører til listen over skattepliktige transaksjoner, er du nødt til å beregne hvor mye skatt du er nødt til å betale. For å kunne gjøre det må du vite inngangs- og utgangsverdien for transaksjonen.

Inngangsverdi kan defineres som summen du betalte når du kjøpte kryptovalutaen, og utgangsverdien er summen du fikk for å selge den fra deg. Ved å finne differensen mellom disse to summene, så vil du se hvor mye du har vunnet eller tapt ved å selge kryptovalutaen.

Hvis du eier forskjellige kryptovalutaer, så er du kun skattepliktig hvis kryptovalutaene har gitt gevinst samlet sett. La oss si at du eier tre forskjellige kryptovalutaer. I praksis betyr det at du ikke trenger å betale skatt hvis det kun er en av tre som har gitt gevinst.

Innmelding er ditt ansvar

De fleste som er bosatt i Norge og har en jobb som gir inntekt, vet hvordan det fungerer å betale skatt. Selve skatten trekkes direkte fra lønnen hver eneste måned, men når det gjelder selve skattemeldingen så er det et ansvar som ligger hos hver enkelt person.

I praksis betyr det at det er du personlig som blir holdt ansvarlig hvis Skatteetaten finner ut at det du har meldt inn ikke stemmer på et senere tidspunkt.

Det er kanskje fristende å prøve å lure seg unna å melde inn at man eier kryptovaluta for å unngå å betale skatt av det. Men det er ikke en lur idé. Årsaken til det er at Skatteetaten har arbeidere med kun en oppgave, og det er å finne ut hvem som gjør akkurat det.

Så ved å sørge for å melde inn de riktige opplysningene til Skatteetaten, så kan du spare deg selv for veldig mye trøbbel i fremtiden. På grunn av det vil vi virkelig anbefale på det sterkeste at du benytter deg av denne sjansen først som sist.

Dette må du huske på i forbindelse med skatt på kryptovaluta

Hvis dette er det første året du aktivt holder på med kryptovaluta, så er det ingen selvfølge at du kan skattereglene i forbindelse med kryptovaluta på rams allerede. Og det er det heller ingen som forventer av deg heller.

I stedet er du nødt til å sjekke opp hvilke regler som gjelder for deg og din situasjon, og det gjør du ved å gjøre et enkelt søk på for eksempel Google. Det er kanskje også det som er grunnen til at du har kommet inn på denne siden? Da har du i så fall kommet til riktig sted!

Nedenfor skal vi ta en titt på hvilke ting du er nødt til å ha i bakhodet når det gjelder skatt på kryptovaluta. Det er ganske mange regler som gjelder, så dette er tips som virkelig kan hjelpe. Jo mer av dette du husker, jo enklere blir det å melde inn opplysningene dine.

fylle inn skattemelding kryptovaluta

For noen kan skattemeldingen virke som en komplisert affære, men det er mye informasjon å hente på skatteetatens nettsider og på nettet generelt.

Ha kontroll på inngangsverdien

Først og fremst er det viktig at du har kontroll på inngangsverdien. Inngangsverdien er som nevnt summen du betale for å skaffe deg kryptovalutaen som du sitter med i den digitale lommeboken din.

Kryptovaluta har egentlig ganske mange likheter med tradisjonelle betalingsmetoder, så i forbindelse med det å være skattepliktig så er prosessene veldig like. Skattemeldingen skal alltid ta utgangspunkt i summen som vedkommende hadde i begynnelsen av året.

Det er imidlertid ikke bare inngangsverdien du er nødt til å huske. I stedet bør du notere ned alt som kan noteres ned, og som du tror kan være av verdi.

Det er mange aspekter som spiller en rolle i forbindelse med dette. Så i tillegg til å notere ned inngangsverdien, så bør du også sørge for hva du eventuelt taper og hva du eventuelt vinner.

Lag en oversikt over alle transaksjoner

I tillegg er det veldig viktig at du har kontroll på hvor mange transaksjoner du har vært en del av i løpet av den aktuelle tidsperioden. Som i forbindelse med skattepliktighet er et inntektsår.

Det vil være mye enklere å melde inn hvis du har laget en oversikt over alle transaksjonene som du har deltatt i. Det spiller ingen rolle hvor vidt de aktuelle transaksjonene har resultert i gevinst eller tap for din del – for begge deler hører hjemme på skattemeldingen.

Her er det imidlertid viktig å huske på det vi nevnte om at det ikke er alle transaksjoner som er skattepliktige. Vi vil likevel anbefale deg å føre opp alle transaksjoner gjort i løpet av et år, og så kan du finne ut hvilke transaksjoner som er skattepliktige på et senere tidspunkt.

Det er dessverre ikke slik at dette kan gjøres på noen annen måte enn at du lager en personlig oversikt. Selv om det er mye arbeid, så kan vi garantere deg om at du ikke kommer til å angre. I stedet vil du takke deg selv for at du tok deg bryet med det for et år siden.

Inkluder eventuell formueskatt

Husk at det er skattyterens totale formue som ligger til grunn for hvor mye du er nødt til å betale i skatt. Det er den totale formuen til vedkommende ved årsslutt som er viktig her.

I noen tilfeller vil kryptovalutaen inngå som en del av formueskatten din. Et godt eksempel på det er hvis kryptovalutaen er et resultat av mining, og det fremdeles ikke har blitt satt en strek over det.

Ærlighet varer lengst

Det kan som nevnt være fristende å la være å føre opp noe av dette, men husk at ærlighet alltid varer lengst. Dette er et veldig gammelt ordtak som aldri ser ut til å gå av moten, og det gjør det ikke i forbindelse med kryptovaluta og skatt heller.

Det er du som til enhver tid er ansvarlig for å melde inn opplysningene dine. Og hvis opplysningene skulle endre seg i løpet av inntektsåret, så er det ditt ansvar å sørge for at den nye informasjonen kommer dit den skal da også.

Det er også viktig å huske på at det heller aldri er for sent å endre mening. Selv om man kanskje har latt være å oppgi informasjon før, så trenger man ikke å fortsette med det. Faktisk så kan du ende opp med å bli belønnet for ærligheten du utviser.

Hvis Skatteetaten finner ut at opplysningene dine er uriktige, så kan de gi deg tilleggsskatt. Men dette er et tillegg du kan slippe unna ved å ta initiativ til ærligheten selv.

Slik fyller du ut skattemeldingen

Å fylle inn skattemeldingen er en prosess som består av forskjellige trinn. I forbindelse med kryptovaluta er du nødt til å gjøre dette:

 1. Samle informasjon fra alle transaksjoner som du har vært en del av.
 2. Beregn inngangs- og utgangsverdi for hver enkelt transaksjon. Følg reglene som gjelder for hver enkelt transaksjon.
 3. Finn ut hva du har vunnet/tapt på hver eneste transaksjon. Dette kan gjøres på flere måter, for eksempel ved å finne differansen mellom inngangs- og utgangsverdien.
 4. Rapporter inn tallene til Skatteetaten.
Skatt og kryptovaluta
Skatt

Kryptovaluta skatt

28.09.2021
221 Visninger

Før du begynner å investere i kryptovaluta som Ripple, Ethereum, Bitcoin eller lignende, er det…

Ole