Krypto Wallet

09.03.2023
373 Visninger

En krypto wallet (eller kryptolommebok på norsk) er en digital lommebok som brukes til å oppbevare, sende og motta kryptovalutaer. For å bruke kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum eller andre digitale valutaer, trenger man en slik lommebok for å lagre nøklene som gir tilgang til kryptovalutaen.

Det finnes ulike typer krypto wallets, og det er viktig at du velger en type som passer best til ditt bruk. For eksempel er det enkelte typer som passer bedre for langtidsoppbevaring, mens andre er mer praktiske for daglig bruk.

Man kan ha samme krypto wallet for forskjellige kryptovalutaer, men det anbefales å ha separate lommebøker for hver valuta for å holde bedre oversikt og unngå feil. Det er også verdt å merke seg at ulike kryptovalutaer kan ha ulike typer nøkler, så det er viktig å forsikre seg om at den valgte lommeboken støtter den aktuelle valutaen.

Bilde av verdisaker som Bitcoin som bør lagres i en lommebok

Hvordan bruke en kryptovalutalommebok til å kjøpe, sende og motta kryptovaluta.

Her er noen generelle trinn for å bruke en kryptovalutalommebok til å kjøpe, sende og motta kryptovaluta:

 1. Opprett en konto på en kryptobørs eller kjøp kryptovaluta fra en megler.
 2. Overfør kryptovalutaen din til lommeboken ved å følge instruksjonene for overføring fra børsen eller megleren.
 3. For å sende kryptovaluta til noen andre, må du ha mottakerens kryptoadresse. Kopier og lim inn adressen i lommeboken din, og oppgi beløpet du vil sende.
 4. For å motta kryptovaluta fra noen andre, gi dem din kryptoadresse. Du kan vanligvis finne adressen din i lommebokens «motta» -seksjon.
 5. Sørg alltid for å dobbeltsjekke kryptoadressene, da en feil i adressen kan føre til permanent tap av pengemidler.

De forskjellige alternativene av krypto wallets inkluderer:

 • Online wallets: Dette er lommebøker som er tilgjengelige på nettet og kan brukes fra en hvilken som helst enhet med internett-tilkobling.
 • Mobile wallets: Dette er lommebøker som er spesielt utviklet for bruk på mobile enheter som smarttelefoner.
 • Desktop wallets: Dette er programvare som installeres på en datamaskin og gir tilgang til kryptovalutaen.
 • Hardware wallets: Dette er fysiske enheter som kobles til datamaskinen eller mobilenheten via USB. Kryptovalutaen lagres offline på enheten, som gir ekstra sikkerhet.
 • Paper wallets: Disse er fysiske kopier av private nøkler eller seed-fraser som er skrevet ned på papir. De kan være en god løsning for langtidsoppbevaring av kryptovalutaen.

Hvordan finne riktig krypto wallet for deg

En kryptovalutalommebok er en nødvendighet for enhver som ønsker å investere eller eie kryptovaluta. Det er viktig å velge en lommebok som passer ens behov, men det kan være utfordrende å finne riktig lommebok. Ut i fra de forskjellige typene som er tilgjengelige, hver med sine fordeler og ulemper.

Best for kortsiktig lagring

Online lommebøker er en av de mest tilgjengelige lommebøkene, men de er også sårbare for hackere og sikkerhetsbrudd. Private nøkler lagres på en tredjeparts server, og brukerne har dermed ikke full kontroll over sin kryptovaluta. Online wallet er best egnet for daglig bruk, men ikke for langsiktig oppbevaring.

Mobile lommebøker er enkle å bruke og har ofte et enkelt brukergrensesnitt. De gir brukerne kontroll over sine private nøkler, men er sårbare for sikkerhetsbrudd på mobilenheten. Mobile wallets er ideelle for daglig bruk, men ikke for langsiktig oppbevaring.

Best for langsiktig oppbevaring

Desktop lommebøker gir brukerne full kontroll over sin kryptovaluta og tilgang til avanserte funksjoner. De gir bedre sikkerhet enn online lommebøker, men kan være mer krevende å sette opp og er sårbar for sikkerhetsbrudd på datamaskinen. Desktop wallets er best egnet for langsiktig oppbevaring.

Fysiske lommebøker, også kalt Maskinvare lommebøker gir den høyeste graden av sikkerhet da kryptovalutaen lagres offline på en fysisk enhet. De gir brukerne full kontroll over sin kryptovaluta og er enkle å bruke og sette opp. Imidlertid kan de være kostbare å kjøpe og krever en ekstra enhet å bære med seg. Hardwarte Wallets egner seg best for oppbevaring over lang tid.

Papirlommebøker gir også den høyeste graden av sikkerhet uten bekymring for at informasjonen kan bli hacket. Men ulempen er at du bør ha en fast oppbevaringsplass, helst et safe i hjemmet slik at du vet hvor du finner det til enhver tid. Dette er en trygg måte å oppbevare kryptovaluta over lang tid.

Når du velger en lommebok, bør du vurdere dine behov og hvilken type lommebok som vil fungere best for deg. Det er viktig å undersøke og velge en pålitelig og sikker lommebok som støtter den aktuelle kryptovalutaen.

Fordelen med å bruke en wallet

Å ha en egen wallet for å sikre kryptovalutaene dine betyr at du har full kontroll over de private nøklene som brukes til å få tilgang til og administrere dine digitale eiendeler. Dette betyr at du er den eneste som har full kontroll over dine kryptovalutaer og kan administrere dem som du ønsker.

På den annen side, hvis du lar dine kryptovalutaer ligge på en børs som Coinbase, vil du ikke ha full kontroll over dine private nøkler, og du stoler på at Coinbase tar vare på dine digitale eiendeler på en trygg måte. Selv om mange av disse plattformene gjør sitt beste for å beskytte kundenes midler, er det en viss risiko forbundet med å la kryptovalutaer på en tredjepartsplattform, da disse plattformene kan bli utsatt for sikkerhetsbrudd eller konkurser.

Videre tilbyr en personlig wallet også muligheten til å ta i bruk de forskjellige funksjonene som tilbys av kryptovalutaen du ønsker å bruke, som f.eks. stemmerett, staking og transaksjonsavgifter. Så, hvis du ønsker å ha full kontroll over dine kryptovalutaer og få tilgang til de forskjellige funksjonene som tilbys av kryptovalutaene, kan det være lurt å overføre dem til en personlig wallet.

Over 20 % har gått tapt

En artikkel i New York Times viser at Bitcoin-brukere har mistet omtrent 20% av sine verdier. Det er usannsynlig at disse vil bli returnert til sirkulasjon på grunn av kryptovalutaenes struktur og vektlegging av personvern og sikkerhet.

Dette skyldes at brukerne vanligvis oppbevarer sine digitale lommebøker som er beskyttet av kryptografi og kun tilgjengelige via en privat nøkkel. Noe som gjør det vanskelig for andre å få tilgang til disse midlene.

Hvis nøkkelen til lommeboken går tapt, kan lommeboken og midlene som den inneholder være permanent utilgjengelige. Selv om tap av 20% av alle Bitcoin-tokens ikke vil ha noen større innvirkning på kryptomarkedet, kan det påvirke individuelle investorer. Derfor er det viktig å vite nøkkelen til din wallet og å ha backup av denne.

Hvordan sikkerhetskopiere og gjenopprette en kryptovalutalommebok?

Sikkerhetskopiering og gjenoppretting av en kryptovalutalommebok avhenger av hvilken type lommebok du bruker. Generelt er det viktig å følge disse trinnene:

 • Opprett en sikkerhetskopi av lommebokens gjenopprettingsfrase eller private nøkler på en sikker og pålitelig lagringsenhet, som for eksempel et papir eller en USB-stasjon.
 • Sørg for at sikkerhetskopien oppbevares på et trygt sted, f.eks. en safe eller et sted som er beskyttet mot brann, tyveri og andre skader.
 • Test gjenopprettingsprosessen ved å gjenopprette lommeboken ved hjelp av sikkerhetskopi og bekrefte at saldoen og transaksjonshistorikken er gjenopprettet riktig.
 • For å gjenopprette en kryptovalutalommebok, må du vanligvis bruke gjenopprettingsfrasen eller private nøkler som ble sikkerhetskopiert.
 • Følg instruksjonene for gjenoppretting av lommeboken i programvaren eller på lommeboksens nettsted for å gjenopprette lommeboken.

Vær oppmerksom på at gjenoppretting kan slette eventuelle eksisterende data på lommeboken, så det er viktig å sikkerhetskopiere og teste gjenopprettingsprosessen regelmessig for å sikre at kryptovalutaen din er trygg og sikker.

Forfatter