5 populære kryptovaluta lommebøker

Ludvig
18.05.2022
384 Visninger
5 populære kryptovaluta lommebøker

Dersom du driver aktivt med kryptovaluta, så sier det seg selv at du trenger et sted å oppbevare beholdningen din. Dette gjelder uavhengig av hvilken kryptovaluta du har investert i.

Kryptovaluta kan ikke oppbevares på samme måte som våre fysiske betalingsmidler (mynter, sedler og debetkort), som veldig mange oppbevarer i en fysisk lommebok. Siden kryptovaluta er en digital valuta, altså ikke fysiske penger du kan holde i hånden, så er du nødt til å ha en digital lommebok. Denne kalles for kryptovalutalommebok. 

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hvilke faktorer man bør vektlegge når man velger kryptovalutalommebok, samt 5 kryptovaluta lommebøker som har vist seg å være svært populære blant folk flest.

Viktige faktorer ved valg av kryptovalutalommebok

De som driver med kryptovaluta, vet hvor vanskelig det kan være å bestemme seg for hvilken kryptovaluta man skal investere i. Det kan faktisk være like vanskelig å velge kryptovalutalommebok til å oppbevare beholdningen sin etter investeringen.

Å velge hvilken kryptovaluta man ønsker å investere i og hvilken kryptovalutalommebok man ønsker å oppbevare beholdningen sin i, er alt annet enn enkelt. Det er faktisk ganske så kompliserte prosesser, og nedenfor skal vi ta en titt på hvilke faktorer som kjennetegner en god kryptovalutalommebok.

Hvor mye kryptovaluta har du?

Det første spørsmålet du bør stille deg selv, er hvor mye kryptovaluta har du? Er du en person som driver med aktiv investering igjen og igjen, eller har du kjøpt en liten beholdning bare for moros skyld?

Hvis beholdningen som skal oppbevares i lommeboken er stor, så bør du være på utkikk etter en cold wallet. En slik lommebok kalles for eksempel hardware wallet. Men hvis du ikke har så mye kryptovaluta, så kan også en hot wallet duge.

Det som skiller en cold wallet fra en hot wallet er at en hot wallet som regel er gratis å bruke. Derfor vil nok denne kryptovalutalommeboken lønne seg mer for de som ikke driver med kryptovaluta veldig aktivt.

Lommeboken bør kunne lagre forskjellige kryptovaluta

Igjen så er dette viktigst for de som driver med kryptovaluta aktivt. Kanskje eier du både bitcoin og ethereum? Med mindre du vil oppbevare dem i forskjellige lommebøker, er du da avhengig av en lommebok som kan lagre forskjellige kryptovalutaer.

Det er nemlig ikke alle kryptovalutalommebøker som kan brukes til å oppbevare alle typer kryptovaluta. Derfor er det svært viktig at du dobbeltsjekker dette hvis investering i kryptovaluta er en stor hobby for deg.

Hvordan stiller aktøren seg til personvern?

Hvis du er en aktiv (og kjent) kryptoinvestor, og folk vet at du besitter store mengder med kryptovaluta, så kan du være det perfekte målet for et eventuelt tyveri. I så fall bør du velge en kryptolommebok der aktøren virkelig tar personvern på alvor.

Kryptovaluta kjennetegnes av at alle transaksjoner skjer på en blokkjede som alle har tilgang til. Blokkjeden er med andre ord åpen. Derfor er personvern ekstra viktig, for det er to forskjellige ting at blokkjeden er åpen og at personvern ikke håndteres på en bra måte.

I praksis betyr det rett og slett at du bør holde deg unna kryptolommebøker som forespør personlig informasjon. Dette er et klart tegn på at du bør fortsette letingen – for dette er ikke lommeboken som passer for deg.

Hva skjer hvis man mister nøkkelen sin?

I forbindelse med kryptovaluta og kryptolommebøker, er det stort fokus på at det er viktig å oppbevare nøklene til lommeboken på et trygt sted slik at man har nøklene (dvs. den offentlige nøkkelen og den private nøkkelen) tilgjengelig til enhver tid når de trenger det.

Man får også høre at den private nøkkelen er kun for dine øyne. Dette er ikke informasjon som skal videreformidles til noen andre. Hvis nøkkelen mot formodning skulle komme på avveie, så har du mer eller mindre kastet penger ut av vinduet. Det er så godt som ingen måte å få igjen kryptolommeboken og beholdningen din på. Eller er det det?

Det finnes nemlig forskjellige lommebøker, og ikke bare cold wallet og hot wallet. De siste årene har det også vokst frem noe som heter multisig wallets, og dette er en type lommebok som anbefales dersom det er flere eiere av kryptovalutaen. Da er det naturlig å dele innloggingsinformasjonen med en annen person.

Med en slik lommebok så er det heller ingen fare dersom nøkkelen kommer på avveie. Denne lommeboken kan brukes på en måte som gjør at man fortsatt har tilgang til beholdningen sin selv om nøkkelen kommer på avveie.  

sikker og trygg oppbebaring av kryptovaluta
Kryptovaluta kan oppbevares trygt og sikekrt – til og med på en liten sak som denne.

Tjenestens pris

Når du oppbevarer beholdningen din av kryptovaluta i en kryptolommebok, så er det en aktør som gjør deg en tjeneste. Dette gjelder enten aktøren har en aktiv rolle i oppbevaringen eller det er du som gjør det meste selv.

Men det er ingen slike tjenester som er gratis. Og hva som er en god pris på tjenesten, kommer helt og holdent an på hvor mye du skal oppbevare i lommeboken. Som nevnt lenger opp, hvis det bare er snakk om en liten beholdning så er det ikke sikkert at du finner noen gode argumenter for å bruke masse penger på en kryptolommebok.

Hvis du kun skal oppbevare noen hundrelapper, så kan det være en god idé å se etter en aktør som tilbyr tjenestene sine for en veldig lav pris eller ikke noe i det hele tatt. Det finnes gratis kryptolommebøker, så det er ikke umulig å finne det!

Populære kryptolommebøker

Det finnes flere kryptolommebøker på markedet – mange flere enn vi har oversikt over.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at noen av dem er mer populære enn andre. I praksis betyr det at disse kryptolommebøkene har flere av faktorene som vi så på ovenfor.

Nedenfor skal vi bli litt bedre kjent med fem av de mest populære kryptolommebøkene som finnes i dag.

Trezor T

Trezor T faller under kategorien hardware wallet, og den kan brukes til å oppbevare utallige kryptovalutaer. Prisen for denne kryptolommeboken er dog 1500 kroner, så dette er ikke en gratis tjeneste.

Trezor T er et godt valg dersom du har investert i en av de aller mest populære kryptovalutaene, for eksempel Bitcoin eller Ethereum. I tillegg kan Trezor T brukes til å oppbevare tokens, hvis dette er noe du investerer i.

Dette er en kryptolommebok som veldig mange kryptoinvestorer har blitt veldig glade i, nettopp på grunn av at den regnes som så sikker som den gjør. Uansett hva datamaskinen din utsetter seg for, så regnes denne kryptolommeboken som sikker.

Med denne tjenesten trenger man kun frøfrasen dersom du skulle være så uheldig å miste tllgangen din.

Slik fungerer Trezor T:

Ledger Nano X

Ledger Nano X er en annen kryptolommebok som regnes som en hardware wallet. Denne er dog litt billigere enn Trezor T, for denne kryptolommeboken er 300 kroner billigere enn Trezor T. Ledger Nano X koster altså 1200 kroner.

Ledger Nano X stiller på linje med Trezor T på flere andre områder. I tillegg til at det er samme type kryptolommebok, samt prisen er relativt lik, så kan den brukes til å oppbevare forskjellige typer kryptovaluta. Ledger Nano X er kompatibel med ca. 100 kryptovalutaer.

Også dette er en kryptolommebok som regnes som trygg blant folk flest. Og ettersom også dette er en hardware wallet, så er det mulig å bruke frøfrasen til å få tilgang dersom uhellet skulle være ute og man mister tilgangen.

Sånn her kommer du igang med Ledger Nano X:

Ledger Nano S

Ledger Nano S er tjeneste som leveres av samme aktør som Ledger Nano X. Men dersom man sammenligner disse to, så er det uten tvil Ledger Nano S som er den billigste tjenesten. Dette er en hardware wallet som koster 600 kroner – som er det halve av prisen for Ledger Nano X.

Ledger Nano S støtter over 1 500 kryptovalutaer, og du får muligheten til å oppbevare mellom 4 og 18 ulike kryptovalutaer i lommeboken samtidig. Det er uten tvil en veldig god deal!

Dette er en tjeneste som kan brukes på virusbefengte datamaskiner, samt at de er svært behjelpelige dersom gjenoppretting er nødvendig.   

Ledger Nano S er en delikat liten ting:

Trezor One

Trezor One er forgjengeren til Trezor T. Også dette er en hardware wallet, og prismessig ligger den på samme nivå som Ledger Nano S. Det er altså en relativt rimelig tjeneste.

Trezor One føyer seg inn i rekken av tjenester som tilbyr gode avtaler i forbindelse med kompatibilitet og oppbevaring av kryptovaluta og gjenoppretting dersom man mister den private nøkkelen sin.

Trezor One er populær til å oppbevare kryptovaluta:

Electrum

Den femte og siste kryptolommeboken vi skal ta en titt på, er kryptolommeboken Electrum. Dette er også en svært populær kryptolommebok, og en av disse grunnene er at den er gratis å benytte seg av.

I tillegg til at den er gratis, så er dette en multisig kryptolommebok, noe som betyr at den kan benyttes av flere i situasjoner hvor det er flere som har spleiset på å investere i kryptovaluta.

En liten ulempe med Electrum, er dog at den er utviklet med tanke på Bitcoin. Det betyr at dette er en kryptolommebok som passer best til de som har invester i Bitcoin – og ikke noen av de andre kryptovalutaene.

Electrum er også en populær oppbevaringsmetode:

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!