Private nøkler vs offentlige nøkler

Ludvig
17.05.2022
275 Visninger
Private nøkler vs offentlige nøkler

Bor du for deg selv, eier din egen bil eller har du et skrin hvor du oppbevarer sparepengene dine? Uansett hvilken beskrivelse som passer på deg, så har du da garantert et par nøkler som du bruker til å låse opp døren eller skrinet med.

Nøkler er med andre ord en helt vanlig ting, som de fleste har et forhold til. Noen har flere sett med nøkler, for eksempel en husnøkkel og en bilnøkkel. Men det er ikke bare i dagliglivet man har nøkler. Som kryptoinvestor har man også nøkler.

I rollen som kryptoinvestor har man gjerne to typer nøkler, en privat nøkkel og en offentlig nøkkel. Men hva er egentlig disse to nøkkelsettene og hvorfor er det så viktig at du har begge to? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen!

Hva er en privat nøkkel?

Det er eieren av kryptolommeboken som sitter på begge nøklene, både den private nøkkelen og den offentlige nøkkelen. Disse nøklene har forskjellige bruksområder. De kan også kalles private and public keys, men det er engelske begreper.

Aller først skal vi ta en titt på den private nøkkelen. Hva er en privat nøkkel i forbindelse med kryptovaluta?

Det er noe som kan være forvirrende for mange, men det er egentlig ikke så vanskelig. En privat nøkkel kan rett og slett sammenlignes med et passord som du bruker til å få tilgang til lommeboken din på.

Den private nøkkelen er det veldig viktig at du har kontroll på til enhver tid. Hvis du mister den, så sliter du. Det finnes virkelig ikke noen bedre måte å si det på.

Hva er en offentlig nøkkel?

Den offentlige nøkkelen ligner på den private nøkkelen, men det er ikke en nøkkel som skal holdes hemmelig for enhver pris på samme måte som passordet ditt. Snarere tvert imot.

Dersom noen skal sende deg kryptovaluta, så er det den offentlige nøkkelen du skal gi videre til vedkommende. Den offentlige nøkkelen brukes av en tredjepart til å sende deg kryptovaluta.

På samme måte som at en privat nøkkel kan sammenlignes med et passord, kan den offentlige nøkkelen sammenlignes med en e-postadresse. Det er ingen som kommer noen vei med å vite e-postadressen din. Det er først når de vet både den og passordet at du har problemer.

Derfor er nøklene viktig

Det sier seg mer eller mindre selv hvorfor den private nøkkelen og den offentlige nøkkelen er så viktig.

Den private nøkkelen gir deg som nevnt tilgang til kryptolommeboken din. Det er noe man trenger for å kunne dra nytte av innholdet i den aktuelle lommeboken. Hvis uvedkommende får tak i den private nøkkelen, så mister du alt.

Den offentlige nøkkelen er viktig, men ikke på samme måte. Denne nøkkelen brukes i forbindelse med at noen ønsker å sende deg kryptovaluta. Det blir som å sende deg en e-post med noen bilder de ønsker at du skal se! Helt ufarlig, med andre ord.

Som Bitcoin-talsmann Andreas Antonopoulos en gang sa: “Dine nøkler, din bitcoin. Ikke nøklene dine, ikke din bitcoin». Det er en fin huskeregel!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!