Hvordan fungerer kjøp og salg av krypto egentlig?

Ludvig
11.05.2022
385 Visninger
Hvordan fungerer kjøp og salg av krypto egentlig?

Du er kanskje kjent med mange forskjellige plattformer for handel av verdier som aksjer, fond og valutaer. Hvordan fungerer disse egentlig, og hvilke er det hensiktsmessig å bruke?

Et marked? Som et bysentrum der folk solgte fisk og brød før i tiden?

Allverdens eksperter, handelsskoler, finansfolk og nyhetsankere snakker langt og lenge om dette “markedet”. Hvordan henger dette egentlig sammen? Er det et marked som før i tida når folk kjøpte og solgte varer fysisk i et bysentrum?

Det korte svaret: Ja, faktisk. I veldig stor grad!

Oxford Dictionary definerer et marked som “En aktivitet, arrangement eller hendelse hvor mennesker kjøper og selger varer.” Så enkelt, og så vanskelig er det.

“Markedet” er altså mer å regne for en aktivitet, som deles mellom mange mennesker, enn et “sted”. Et marked uten deltakere er bare en åpen plass. Et tilfeldig sted hvor folk driver handel blir et marked.

Hvordan passer dette inn med nettbaserte markeder? Når jeg kjøper en vare, eller en tjeneste, betyr det at det må sitte noen på en annen PC et sted i verden og trykke “selg” akkurat samtidig, og akkurat til samme pris?

Vel, ja – og nei.

La oss ta det første først: For at du skal kunne kjøpe en vare, så må noen faktisk selge den. Være seg privatpersoner, eller større fond eller profesjonelle aktører. Det er overhode ikke sånn at eToro eller Binance har et slags “varelager” med kryptovalutaer, som de bestemmer selv hvor dyrt og hvor billig de skal selge for.

Samtidig er det ikke sånn at du tilfeldigvis må slå til å kjøpe i samme sekund som noen andre trykker “selg”. Det er her stop-loss og take profit kommer inn i bildet.

Vi har alle sett grafene som beveger seg “up, down and in fu**ing circles”. Hva betyr de egentlig?

Det er lett å tenke at de er i sanntid. Altså at de representerer hva prisen ligger på “akkurat nå”. Dette er ikke tilfelle, men dette er en veldig teoretisk forskjell. Disse grafene representerer nødvendigvis den forrige handelen som ble gjort med verdien. Den er altså ikke i “nåtid”. Den viser i beste fall noe sånt som “For ett minutt siden”, eller kanskje tilogmed “for ett sekund siden”.

Men hvorfor er dette viktig? “Nå” og “for ett sekund siden” er jo omtrent det samme, er det ikke? Den viktige forskjellen er at du ikke har noen garanti for at prisen holder seg der den nettopp var. At noen kjøpte aksjen din for kr. 10.000 for et sekund siden, betyr ikke nødvendigvis at noen andre vil gjøre det samme om ett sekund.

Hva er stop-loss og take-profit?

Et stop-loss er en begrensning en eier av en verdi har lagt inn i plattformen sin, som sier at “Hvis prisen på verdien min har falt helt ned hit, så kan den legges ut for salg automatisk.” På samme måte er “take profit” når du eier en aksje, og tenker at “dette er så bra som det blir”, og legger inn at plattformen din skal selge automatisk til alle og enhver som byr så høyt som dette.

Dette er en av flere måter det virker som at det “alltid” er selgere der ute, som er villig til å kvitte seg med aksjene, eller kryptoen sin, bare prisen stemmer.

Så hvilke børser finnes det for eksempel for krypto, og hvilke forskjeller har de?

Hvilke slike plattformer finnes? Her har pengenytt.no skrevet om hvordan kjøpe kryptovaluta på børs og om tips og triks for å få gå frem.

La oss se på det første først: Hva er en kryptobørs egentlig, og hvorfor er dette viktig? Hvordan kjenner man en god kryptobørs fra en dårlig?

Det åpenbare svaret er, kanskje selvsagt, at en kryptobørs er et nettsted (nettmarked?) hvor man med enkelhet kan kjøpe seg krypto og kryptorelaterte ressurser.

Mange kryptoplattformer tilbyr også andre aksjer, fond, bedrifter, ETFs osv, men dette er ikke et krav for å kunne kalle seg kryptoplattform.

De omtalte plattformene i pengenytt.no er eToro, Crypto.com, Skilling, PancakeSwap, Libertex og Capital.com.

Videre forsøker de å skape klarhet i nøyaktig hvordan du skal gå frem for å bygge deg et klart bilde av hva som skal til for å få klarhet i nettopp dette med å velge seg en plattform å utforske videre. Hvordan slår de forskjellige plattformene ut med tanke på utvalg, for eksempel? Er det solid utvalg med verdier i samtlige av plattformene, eller er noen bedre enn andre her?

Hva med reguleringer og sikkerhet? Som de fleste markeder i sin ungdom preges Krypto dessverre av useriøse aktører, som forsøker å få fingrene i velmenende investorers midler, med enten tvilsomme, eller regelrett svindleraktige baktanker. Det er derfor viktig å gjøre grundige undersøkelser for å se hvilke plattformer som er troverdige, og hvilke som ikke er det.

Du kan også lese om faktorer som strategiplaner og hjelp, gebyrer, og om hvordan komme i gang.

Vi ønsker deg all mulig lykke til i din research, og i eventuell handel!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!