Metamask – hva skiller den fra andre kryptolommebøker?

Ludvig
16.01.2023
293 Visninger

Har du hørt om Metamask? Hvis svaret er nei, så vet du at du kommet til riktig sted. Nå skal vi nemlig bli bedre kjent med Metamask!

Men hva er Metamask? Det er en digital kryptolommebok. Nå tenker du kanskje: «Enda en?», men Metamask skal visstnok inneholde noen elementer som skiller den fra de andre kryptolommebøkene. Det høres jo spennende ut, og derfor er vi rett og slett nødt til å se ta en nærmere titt på Metamask!

I denne artikkelen skal vi altså bli litt bedre kjent med den digitale lommeboken Metamask og finne ut hva det er som skiller den fra kryptolommebøker?

Hva er Metamask?

Metamask er en digital lommebok. Men det er ikke hvilken som helst digital lommebok. Den er i stedet utviklet spesifikt for å gi enklere tilgang til Ethereum tokens.

Metamask ble lansert i 2016, og det er programvareselskapet ConsenSys som står bak denne lanseringen. Dette er et programvareselskap som har spesialisert seg på Ethereum.

I løpet av årene som har gått har Metamask etablert seg som kryptolommebok blant Ethereum-investorer. Den er faktisk ganske populær. Det er mer enn én million mennesker som benytter seg av denne digitale Ethereum-lommeboken!

Metamask kan brukes til ERC-20 tokens

Et element som får Metamask til å skille seg ut, er at dette er en digital lommebok som kun støtter ETH-baserte tokens. Men det betyr imidlertid ikke at det kun er Ethereum tokens du kan lagre i lommeboken Metamask.

Ethereum er et desentralisert nettverk hvor brukerne har muligheten til å lage egne applikasjoner. Dermed er det mulig å lage forskjellige typer tokens på Ethereums blokkjede – og disse kan også lagres i Metamask.

Tokens som er laget på Ethereums blokkjede kalles ERC-20 tokens. Her er en liten oversikt over noen av de tokens som kan lagres i Metamask:

 • Chainlink
 • com
 • Huobi Token
 • Maker
 • USD Coin

Flere av dagens kryptovaluta er faktisk laget på samme blokkjede som Ethereum, så det er ikke bare de som eier Ethereum som kan bruke Metamask. Men kryptovalutaer som Bitcoin og Dogecoin kan ikke lagres i Metamask.

Er det trygt å bruke?

Når folk skal velge hvilken kryptolommebok de skal lagre kryptovalutaen sin i, så er sikkerhet et viktig aspekt som bør tas med i betraktningen.

Metamask er intet unntak, og derfor er det vanlig å stille følgende spørsmål: Er Metamask trygg? Ja, Metamask er en trygg og god aktør som uten tvil tar kundenes sikkerhet på alvor. Det kommer til uttrykk ved flere anledninger, blant annet at lommeboken må backes opp med et ekstra sikkerhetslag etter at man har opprettet et passord.

Men selv om Metamask i seg selv er trygg, så er det viktig å være realistisk. Metamask er en software wallet, noe som betyr at lommeboken er utelukkende nettbasert. Og det er ikke til å stikke under en stol at slike lommebøker er svært interessante for hackere.

Med det sagt, så har Metamask aldri vært utsatt for hacking. Det har heller ikke skjedd noe som har ført til kritikk for Metamask-teamet i forbindelse med sikkerhet. Derfor kan vi likevel si at Metamask er en trygg og god aktør – som kan anbefales!

Fordeler og ulemper

I denne artikkelen har vi sett på hva som er grunnen til at Metamask skiller seg ut fra andre kryptolommebøker som finnes på kryptomarkedet i dag. Metamask fremstår som en aktør som er svært fordelaktig å bruke:

 • Metamask er gratis, og det er enkelt å opprette seg en bruker.
 • Når man oppretter konto, så må man opprette flere sikkerhetslag. Det har aldri vært noen sikkerhetsproblemer i forbindelse med Metamask.
 • Metamask støtter Ethereum og alle ERC-20 tokens. Sistnevnte finnes det 100+ av.
 • Plattformen er svært brukervennlig.

Det er imidlertid noen ulemper med Metamask også, som vi har oppdaget og dermed er nødt til å påpeke også:

 • Metamask støtter kun kryptovalutaer opprettet på Ethereum-blokkjeden.
 • Metamask er en software lommebok, noe som betyr at den er et interesseobjekt for eventuelle hackere (selv om Metamask aldri har vært utsatt for hacking).

Slik bruker du Metamask

Ønsker du å benytte deg av Metamask til å oppbevare Ethereum eller en annen ETC-20 token? Da skal vi fortelle deg hvordan! Det er en relativt enkel prosess, som kun tar noen få minutter – så fremt at man gjør alt riktig.

Metamask er en software lommebok, noe som betyr at det er en lommebok som lastet ned fra nettet. I praksis betyr det at du kan laste den ned på både datamaskinen og mobilen din.

På datamaskinen må du ha en kompatibel nettleser, men Metamask fungerer godt på både iOS og Android.

Når du har lastet ned lommeboken på enheten din, så er du bare 5 enkle steg fra å være i mål. Her er en liten oversikt over hva du er nødt til å gjøre for å aktivere Metamask på enheten din:

 1. Aller først er du nødt til å velge hvilken versjon av Metamask du vil laste ned (for datamaskin eller for mobil). Trykk på knappen, og lommeboken vil lastes ned automatisk.
 2. Deretter er du nødt til å opprette en ny lommebok, som gjøres ved å trykke på «Get started». Følg deretter instruksjonene som dukker opp på skjermen, som inkluderer å sette et passord og fullføre sikkerhetsstegene.
 3. Neste steg går ut på å legge inn kryptovaluta i lommeboken din. Dette gjør du enten ved å flytte kryptovalutaen du allerede eier til din Metamask, eller så må du kjøpe kryptovaluta direkte til lommeboken din. Dette gjøres ved å trykke enten «Add token» eller «Buy».
 4. Metamask kan også brukes til å sende kryptovaluta til en annen person. Da oppgir du adressen kryptovalutaen skal sendes til, samt valg av beløp (og eventuelt transaksjonsgebyr). Trykk «Next» og «Send», og så er det også i orden.
 5. Sist, men ikke minst: Metamask brukes til å oppbevare din egen kryptovaluta på en trygg måte. Dette muliggjør de ved at du må lage flere sikkerhetslag i tillegg til passord for å sikre kontoen din. For å gjøre det må du bare følge instruksjonene som dukker opp på skjermen, og deretter er du «good to go»!
Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!