Det du må vite om altcoins

Ole
28.09.2021
794 Visninger
Altcoins

Dersom du noen gang har lest om kryptovaluta, har du ganske sikkert komt bort i uttrykk som «altcoins». Det kan være vanskelig å orientere seg i en jungel av uttrykk, spesielt når det er snakk om avansert teknologi som kryptovaluta jo er.

I denne guiden skal vi forklare deg litt nærmere om altcoins. Finn ut hva i alle dager slike mynter er, og hvordan du kan investere i dem selv!

Hva er en altcoin?

En altcoin er enkelt og greit en «alternative coin», eller som vi ville sagt på norsk – en alternativ mynt. Det er da snakk om alternativer til veletablert kryptovaluta som Bitcoin.

Bitcoin blir av mange oppfattet som «standarden» innen kryptovaluta. Med altcoin snakker vi altså om alternative kryptovalutaer som kan brukes istedenfor Bitcoin. Alternative mynter kan med andre ord beskrives som alle former for kryptovaluta som ikke er Bitcoin.

En altcoin deler mange egenskaper med Bitcoin, men det er også enkelte faktorer som skiller dem fra hverandre. Det er for eksempel mange altcoins som benytter seg av annen teknologi enn Bitcoin når det kommer til validering av transaksjoner og annet.

Altcoins kan også ha annen mekanikk som smart-kontrakter og annen volatilitet enn Bitcoin. Forskjellene kan være mange, men samtidig faller alle innunder kategorien «kryptovaluta».

Ulike typer altcoins

Det finnes totalt rundt 2 000 ulike former for kryptovaluta, noe som betyr at det også eksisterer rundt 2 000 altcoins. Dette skyldes at alle kryptovalutaer som ikke er Bitcoin, per definisjon er en altcoin.

Det finnes derfor utallige varianter å velge mellom. Dersom du har bestemt deg for at Bitcoin ikke er noe for deg – hvilken altcoin bør du da velge?

Altcoins basert på mining

Altcoins som baseres på mining produseres ved hjelp av mining eller «graving», på samme måte som for eksempel Bitcoin. De fleste variantene av mining-baserte altcoins tar i bruk såkalt PoW eller Proof-of-Work.

PoW er en metode som går ut på at ny kryptovaluta genereres ved at datamaskiner løser avanserte problemer, noe som igjen lar en lage blokker til blokkjeden. Det finnes mange eksempler på altcoins som blir til gjennom mining.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Nesten alle de mest populære formene for altcoins er basert på nettopp mining. Her er noen av dem:

 • Zcash
 • Litecoin
 • Monero

Stablecoins

Altcoins kan også være stablecoins, som er en mer stabil form for kryptovaluta. Det betyr at kryptovalutaen har lavere volatilitet, og at verdien ikke svinger like mye.

Dersom man har et ønske om å investere i kryptovaluta som ikke er like volatilt som Bitcoin, er altcoins som DAO et godt alternativ. Det er fortsatt en kryptovaluta, men verdien holder seg stabil og følger for eksempel kursen til amerikanske dollar.

Tokens

Tokens er en annen form for kryptovaluta, og vi deler gjerne tokens inn i security tokens og utility tokens. Ethereum er en altcoin som kan beskrives som en form for utility token. Den har en nyttefunksjon i den totale blokkjeden, men mangler egenverdi.

Også Bitcoin er en form for utility token. Når det kommer til security tokens snakker vi om valuta med en underliggende egenverdi. Dette kan for eksempel være kunst eller lignende.

Bør du investere i altcoins?

Markedet for altcoins – eller kryptovaluta generelt – er populært å investere i. Mange ønsker å kjøpe altcoins mens de har lav verdi, for å deretter selge dem når verdien har økt. Da kan man sitte igjen med en fortjeneste.

Altcoins kan være en god investering, men det kan også være det motsatte. Husk at alle altcoins bortsett fra stablecoins har veldig høy volatilitet. Det betyr at verdien kan svinge enormt mye på kort tid, noe som gjør investeringen risikabel.

Det er ikke dermed sagt at du ikke bør investere i altcoins. Så lenge du investerer et beløp som ikke går hardt utover økonomien din om du skulle tape, kan investeringen være spennende og lærerik.

Husk å sette deg inn i kursen for altcoins du vurderer å kjøpe.

Hvordan investere i altcoins?

Det er enkelt å investere i altcoins. Du kan finne mange ulike varianter hos diverse kryptobørser. Når du først skal registrere deg hos en kryptobørs kan det være lurt å velge en side som er registrert i Finanstilsynets register, som for eksempel eToro eller MiraiEx/Firi.

Det er veldig enkelt å komme i gang med altcoin-investering. Du må bare registrere en brukerkonto hos den aktuelle børsen først, og deretter sette inn penger. Deretter kan du velge og vrake mellom altcoins i en rekke varianter.

[etoro]

 

Du kan sjekke kursen til ulike altcoins og utviklingen av verdien den aktuelle valutaen har hatt de siste månedene. Du vil kunne se grafer som viser verdisvingningene for hver enkelt altcoin. På den måten kan du enkelt velge en mest mulig gunstig investering.

Hos eToro og Firi kan du blant annet investere i altcoins som Ethereum, XRP (Ripple), Litecoin, Dash, Cardano, IOTA, Stellar, NEO, EOS, TRON, Zcash, Tezos og Binance Coin. Sjekk også ut varianter som Uniswap, Chainlink, Dogecoin og Aave.

Finn altcoins du vil investere i

Mange tenker kun på Bitcoin når de hører ordet «kryptovaluta». Det finnes imidlertid mange gode alternativer, også kjent som «alternative coins» eller altcoins. Altcoins er enkelt og greit alle former for krypto som ikke er Bitcoin.

Blant de mest kjente altcoins-variantene kan vi nevne Ethereum og DAO. Dersom du er på jakt etter en altcoin med mer stabil verdi enn Bitcoin, kan en stablecoin være et godt valg.

Du kan også finne tokens og mining-basert kryptovaluta. Valgmulighetene er mange, og det finnes ganske sikkert en altcoin der ute som passer for nettopp deg.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er best av Bitcoin og altcoins?» answer-0=»Det kommer helt an på hvilke behov og ønsker du har. Bitcoin er et kjent og trygt alternativ, men du kan potensielt finne altcoins med bedre volatilitet enn Bitcoin.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvilke altcoins finnes?» answer-1=»Det finnes mange ulike altcoins, siden altcoins er all kryptovaluta som ikke er utstedt av Bitcoin. Vi kan blant annet nevne Omisego (OMG), ether (ETH) og Litecoin (LTC).» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er kryptovaluta?» answer-2=»Kryptovaluta er digitale valutasorter som er desentraliserte, altså ikke tilknyttet banker eller andre tredjeparter. Mange av variantene er basert på blokkjedeteknologi.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!