Kryptovaluta kurser

Ole
27.09.2021
559 Visninger
Kryptovaluta kurser

Det å sette seg inn i kryptovaluta kurser er gunstig for alle som investerer penger i den digitale valutaen. Som investor er kryptovaluta kurser en viktig pekepinn å ta hensyn til ved kjøp og salg av for eksempel Bitcoin.

[etoro]

Kryptovaluta kurser er generelt sett preget av stor dynamikk og mye svingninger. Dette skyldes at kryptovalutaen er volatil sammenlignet med for eksempel råvarer som platina, sølv og gull.

Alle som vurderer å kjøpe kryptovaluta bør vurdere å følge med på markedet og kursene. Vi skal her forklare deg nærmere hva kryptovaluta kurser er, og hvilke faktorer som påvirker kursen.

Denne kunnskapen kan brukes enten du skal handle Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple eller andre kryptovalutaer.

Hva er kryptovaluta kurser?

Kryptovaluta kurser kan beskrives som verdien på valutaen du kjøper, uttrykt etter prisen på valutaen du kjøper med (for eksempel norske kroner (NOK). En valutakurs beskriver altså verdien på én valuta, målt etter en helt annen valutatype.

Ser du kryptovaluta kurser på 100 NOK, betyr dette at du må betale 100 norske kroner for å kjøpe én myntenhet av den aktuelle valutaen.

Hvordan regnes kryptovaluta kurser ut?

Kryptovaluta kurser blir kalkulert ved at man deler valutaens nåværende markedsverdi med det antallet enheter av valutaen som er tilgjengelig. Det er markedsverdien man tar utgangspunkt i når man skal vurdere hvorvidt én type kryptovaluta er billigere enn en annen.

La oss ta et eksempel. Se for deg at det finnes en spesifikk type kryptovaluta som har en markedsverdi på 50 000 000 000 NOK og det finnes 10 000 000 enheter. Da finner man kryptovalutakursen ved å dele markedsverdi på antall enheter:

50 000 000 000 NOK / 10 000 000 enheter = 5 000 NOK/enhet

Se for deg et annet tilfelle, der kryptovalutaen kanskje har en markedsverdi på kun halvparten (25 000 000 000 NOK) og det kun er 2 500 000 enheter tilgjengelig. Kryptotovalutakursen vil da bli på hele 10 000 NOK/enhet.

Høyere pris kan bety billigere kryptovaluta

Som du kan se fra eksemplene over, kan en tilsynelatende «dyr» kryptovalutapris være billigere enn en annen kryptovaluta. Selv om markedsverdien på den ene kun var 50 % av den andre, ble prisen dobbelt så høy.

Derfor vil ikke prisen på en spesifikk type kryptovaluta fortelle deg hvorvidt den er dyr eller ikke. Det er markedsverdien du skal se på. Kryptovaluta kurser er altså helt avhengige av tilbud og etterspørsel.

Hva styrer kryptovaluta kurser?

Det er en rekke faktorer som påvirker kryptovaluta kurser. Den viktigste er tilbud og etterspørsel. Når en kryptovaluta er populær og mange kjøper den, vil verdien øke. I motsatt fall – ved nedadgående popularitet – vil verdien synke.

Tilbud og etterspørsel påvirkes av både trender, popularitet, restriksjoner og andre faktorer. Hvor stort tilbud det er av kryptovaluta kan også påvirkes av transaksjonskostnader, sirkulasjonskvantitet, hash rate, gruvedrift og lignende.

La oss se nærmere på noen av de viktigste faktorene.

Tilbud og etterspørsel

I likhet med de fleste andre varer og tjenester, påvirkes kryptovaluta kurser av tilbud og etterspørsel. Ved stor etterspørsel og lite utvalg vil naturligvis prisen skyte i været.

Det som er litt interessant med akkurat kryptovaluta, er at mengden kryptovaluta som er tilgjengelig fastsettes på forhånd. Det er for eksempel bestemt at det finnes 21 000 000 enheter av Bitcoin.

Siden kryptovaluta kun eksisterer i begrenset opplag, kan fremtidig økning i etterspørselen føre til at etterspørselen blir langt høyere enn tilgangen. Dette kan ha en kraftig innvirkning på kryptovaluta kurser og priser.

Finanskriser

Kryptovaluta kurser kan også påvirkes av finansielle kriser. Dersom et lands økonomi utsettes for hyperinflasjon eller lignende, kan befolkningen tape tillitt til den tradisjonelle valutaen.

Pengene man har i sparebanken kan potensielt få negativ rente – noe som betyr at man må betale banken for å ha pengene der.

Med kryptovaluta er det svært lav inflasjon sammenlignet med tradisjonell valuta. Ved en finanskrise er det derfor økt sannsynlighet for at mange velger å investere i kryptovaluta. Dette vil kunne bety økte kryptovaluta kurser.

Utvinning av kryptovaluta (mining)

Såkalte gruvearbeidere (eller «minere») er personer som tar i bruk spesiell program- og maskinvare for å anskaffe kryptovaluta. Jo flere gruvearbeidere det er, jo mer utfordrende blir prosessen med mining eller gruvedrift.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
  • Tilbyr app til mobil
  • Mulighet for VISA kort
  • NFT markedsplass
  • Pool Mining
  • Spot
  • Margin
  • Farming
  • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
  • Høyt uttaksbegyr
  • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Dette vil gi høyere pris på mining, og dermed også kryptovalutaen. Såkalte gruvearbeidere fås som regel belønninger for å grave frem blokker av data (bekrefte dem), ofte gjennom et belønningsprogram.

Trender i nyhetsmedier og sosiale medier

Mediene og influensere er også viktige med tanke på kryptovaluta kurser. Mediene refereres ofte til som den fjerde statsmakt, og kan fort bidra til å påvirke store mengder mennesker på kort tid.

Dersom mediene omtaler kryptovaluta som noe som er smart å investere i, er det liten tvil om at mange flere vil handle kryptovaluta over natten. Det samme gjelder påvirkere i sosiale medier og blogger.

Juridisk påvirkning av kryptovaluta kurser

Lokale myndigheter i et land kan faktisk ha innvirkning på kryptovaluta kurser. Endring av lover og regler er et eksempel på dette. Et spesifikt eksempel vi kan vise til, er da myndighetene i Kina la inn et forbud om mining av kryptovaluta.

Siden Kina er et land med svært høyt innbyggertall, medførte dette at mange som drev med gruvedrift måtte slutte med dette. Markedet for kryptovaluta endret seg derfor brått, og utvinningsfrekvensen til Bitcoin og andre kryptovalutaer falt dramatisk.

Vi snakker her om et frekvensfall på mange titalls prosentpoeng.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvordan sjekke kryptovaluta kurser?» answer-0=»Du kan enkelt sjekke kryptovaluta kurser på siden vår eller ved å søke på «kryptovaluta kurser» på nett. Du kan da se nåværende kurs, oppgang, nedgang og markedsverdi.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor kan jeg kjøpe kryptovaluta?» answer-1=»Du kan kjøpe kryptovaluta via våre anbefalte handelsplattformer. Sjekk for eksempel ut eToro og den norske handelsplattformen Nordnet.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvordan handle kryptovaluta smart?» answer-2=»Det er lurt å ikke investere for mye penger i kryptovaluta siden prosessen er risikofylt. Bruk gjerne et lite beløp til å begynne med, slik at du blir godt kjent med kryptovaluta kurser.» image-2=»» headline-3=»h2″ question-3=»Gjør svingende kryptovaluta kurser valutaen til en utrygg investering?» answer-3=»

Når man investerer i kryptovaluta som Bitcoin er det en viss risiko involvert. Kryptovalutaen i seg selv generer ingen verdi. Skal du tjene på investeringen, må andre betale en høyere pris enn deg selv.

Det er alltid risikofylt å investere penger i kryptovaluta, og det anbefales derfor å ikke investere mer enn du har råd til å tape. Er du heldig kan du potensielt tjene godt på investeringen – men det er ingen selvfølge med økende kryptovaluta kurser.

» image-3=»» count=»4″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!