Kryptomining – slik fungerer det

Ole
27.04.2019
150 Visninger
Mining

Den eneste måten å utvinne ny kryptovaluta på er ved å delta i kryptomining, som i bunn og grunn er en prosess hvor man bruker en datamaskin for å løse kryptografiske oppgaver i bytte mot at man får litt kryptovaluta av nettverket. Det er egentlig et veldig komplisert tema som man kan bruke timevis på å lære mer om, men heldigvis trenger man ikke å bruke så mye tid hvis man bare vil komme i gang med å mine litt kryptovaluta fra datamaskinen sin hjemme.

[mining]

Du behøver ikke å investere i utstyr – selv om det er anbefalt

Når kryptovaluta var nytt kunne man klare å mine greit med penger ved å bruke grafikkortet på en vanlig datamaskin, men denne perioden er over. Mining har gradvis blitt noe som profesjonelle aktører har tatt over, og nå om dagen blir det aller meste av de store kryptovalutaene som Bitcoin minet av gigantiske aktører som har utstyr for mange millioner dollar. Det er likevel mulig å utvinne Bitcoin fra sin private datamaskin, selv om du ikke vil bli styrtende riik på det lenger. Denne metoden kalles for Pool Mining og det er enkelte kryptobørser som tilbyr dette.

[mining]

Hvorfor mine kryptovaluta

Poenget med å mine kryptovaluta er at dette beskytter nettverket / blokkjeden. Jo flere som miner med mer datakraft på nettverket, jo mer desentralisert blir hele nettverket, og jo tryggere blir det for alle som bruker det. For å sikre at så mange som mulig skal bruke så mye datakraft som mulig får alle som miner litt kryptovaluta hver gang de er den første som løser den kryptografiske oppgaven som signerer en ny blokk i blockchainen.

Det er jo ganske sjeldent å faktisk være den første som signerer en blokk, og de fleste som miner deltar gjerne i såkalte «pools» hvor flere tusen personer samarbeider om å mine, og deler dusøren basert på hvor mye de har bidratt til miningen. Dette er nesten påkrevd med mindre man har utrolig mye datakraft, for uten egne miningoppsett er det veldig usannsynlig at man noen sinne kommer til å signere en blokk alene. For å sette det litt i perspektiv får man BTC til en verdi på over en halv million kroner når man signere en blokk, så det er naturligvis ikke noe man gjør ofte.

Sjekk hvor mye du kan tjene på kryptomining

De fleste som miner Bitcoin eller en annen kryptovaluta gjør det for å tjene penger, men det er utrolig usannsynlig at man kommer til å tjene penger på dette i Norge. Det er stor konkurranse om å signere blokkene, og for de aller fleste vil man ha betydelig høyere strømutgifter basert på miningen enn man tjener på eventyret. Dersom man vil investere i kryptovaluta er det mye bedre å faktisk kjøpe en kryptovaluta man har interesse av, enn det er å investere i miningutstyr.

Det er likevel mulig å at det blir lønnsomt igjen i fremtiden, og man kan enkelt sjekke hvorvidt det kommer til å lønne seg ved å bruke mycryptobuddy.com sin miningkalkulator. Der trenger man bare å skrive inn strømutgiftene sine, samt hvor stor hash rate man kan produsere med maskinen sin, så ser man hvor lang tid det tar før man går i pluss, og om man noen sinne kommer til å gjøre det.

Slik kan du mine kryptovaluta

Dersom du ønsker å mine med datamaskinen din må du først og fremst finne ut hva du skal mine. Det er utrolig mange ulike kryptovalutaer, og noen av dem er mye mer lønnsomme å mine enn andre. Som oftest er Ethereum et veldig godt og samtidig trygt valg, og denne kan mines med vanlige grafikkort.

[mining]

Anbefalte grafikkort for mining

Hvis du velger Ethereum kan du enkelt nok laste ned en miner, og det er mange å velge mellom. To gode alternativ er Claymore Dual Miner og Ethminer. Begge disse fungerer godt, og er nokså greie å komme i gang med, selv om det krever litt teknisk kompetanse.

Man bør også bli med i et mining pool, og det finnes hundrevis av disse. Det spiller egentlig ikke så veldig stor rolle hvilket pool man blir med i, så bare velg et med lave avgifter og en ok pool hash rate slik at du får jevnlige utbetalinger.

Når man har blitt med i et pool og fått mineren til å fungerer er det bare å la datamaskinen stå og gå mens programmet kjører. Nå løser den kryptografiske oppgaver mens du kan gjøre noe annet, men dersom du setter mineren til å kjøre for full guffe vil trolig ikke datamaskinen fungere godt til noe annet samtidig.

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!