etoro
 • eToro

 •  Registrert hos Finanstilsynet
 •  Enormt populær børs.
 •  Lave gebyrer på handel med kryptovaluta
 •  Sikker børs med lang fartstid
 •  Flere investeringsmuligheter

Kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko, og historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning.

Slik fungerer kryptomining?

Kryptomining er utvinning av kryptovaluta ved å bruke datakraften sin. Kryptovaluta sikrer nemlig hele nettverket sitt ved bruk av kryptografi, og en viktig del av å sikre integriteten til blockchainen på er ved å bruke så mye datakraft som mulig til å verifisere transaksjoner som skjer på blockchainen ved å la brukere kjempe om å løse de kryptografiske oppgavene.

I praksis fungerer kryptomining ved at man kjører et dataprogram på datamaskinen sin. Da bruker man enten prosessoren eller grafikkortet til å løse kryptografiske oppgaver, og er på denne måten med på å drifte blockchainen. Samtidig får de som korrekt løser den kryptografiske oppgaver en belønning i form av kryptovaluta, og det er slik kryptomining fungerer. I 2019 får de som løser oppgaven på Bitcoin-blockchainen 12.5 BTC (rundt 500 000 NOK), men premien går gradvis ned i verdi via halveringer når nettverket har løst et visst antall blokker.

Når kryptovaluta var nytt kunne man faktisk tjene en grei slant ved å bruke en vanlig datamaskin, men jo flere som miner, jo mindre bit av kaken blir det til hver. I dag er det stort sett svært lite kryptovaluta å hente på å mine, og de som driver med det bruker gjerne profesjonelle ASIC miners for å løse de kryptografiske oppgavene. Disse maskinene er spesiallaget for å løse Bitcoin sine kryptografiske oppgaver, og er svindyre i innkjøp, og en maskin kan fort koste flere tusen dollar.

Til tross for at det er så godt som umulig å tjene store penger på kryptomining uten å investere heftige summer kan man fortsatt mine på datamaskinen sin for å få litt småpenger. Om ikke annet er det en artig måte å få litt penger for ingenting på. Dersom man ønsker litt penger bør man vurdere å mine en annen kryptovaluta enn Bitcoin, og nettsider som whattomine.com er et godt utgangspunkt for å finne den kryptovalutaen som er mest lønnsom å mine akkurat den dagen. Ofte er Ethereum et godt valg ettersom denne er beskyttet mot ASICs-minere, slik at de profesjonelle Bitcoin-minerene ikke kan mine Ethereum enkelt.

Når man skal begynne å mine kryptovaluta med datamaskinen sin så trenger man altså et program som løser oppgavene for deg. Nøyaktig hvilket program man skal bruke avhenger av hvilken kryptovaluta man skal mine, men dersom man skal mine Ethereum er Ethminer et godt program. Et annet godt alternativ er Claymore Dual Miner. Det krever en del innsats å komme i gang med ekte kryptomining, men bruk noen timer på å lese om de forskjellige funksjonene til programmet, så klarer du nok å få det til å mine på datamaskinen din.

Anbefalte grafikkort til mining

Det skal sies at kryptomining er et veldig komplisert tema som tar lang tid å virkelig forstå seg på, men heldigvis trenger man ikke å forstå hvordan alt fungerer så lenge man klarer å få mineren til å kjøre på datamaskinen sin.

Er det lønnsomt å mine kryptovaluta?

Det er mange om beinet når det kommer til kryptomining, og med dagens marked er det svært lite lønnsomt å mine, spesielt fra Norge hvor det er dyr strøm. Man kan plotte inn strømprisene sine på mycryptobuddy.com sin miningkalkulator for å se når eller om man kommer til å gå i pluss, men med norske strømpriser må man nesten regne med å alltid gå i minus.

Strømmen som «kastes bort» på mining blir jo omgjort til varme, så på sett og vis kan en miner fungerer som en grei varmeovn på vinteren, og trolig den eneste varmeovnen som tjener penger for deg. Om man ikke kan finne en fornuftig måte å bruke varmen på vil mining i Norge vært et rent tapsprosjekt nesten uansett hva man gjør, og det er mye mer fornuftig å heller investere pengene i å kjøpe kryptovaluta istedenfor å kjøpe minere.

etoro
 • eToro

 •  Registrert hos Finanstilsynet
 •  Enormt populær børs.
 •  Lave gebyrer på handel med kryptovaluta
 •  Sikker børs med lang fartstid
 •  Flere investeringsmuligheter

Kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko, og historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning.