Bitcoin

bitcoin

Bitcoin er et begrep som er kjent for de aller fleste. Dette er nemlig den mest populære kryptovalutaen som finnes i vår moderne verden, og i skrivende stund har det vært slik i en god del år. Det er heller ingen grunn til å tro at dette er noe som kommer til å endre seg!

Til tross for at Bitcoin er den mest populære kryptovalutaen vi har, så betyr ikke det at det ikke finnes andre kryptovalutaer som sørge for å gi Bitcoin hard konkurranse. Det er imidlertid ikke disse kryptovalutaene vi skal fokusere på i denne artikkelen.

Nedenfor skal vi bli bedre kjent med Bitcoin. For selv om dette er et begrep som har vært på alles lepper i mange år, så er det ingen selvfølge at absolutt alle har full kontroll på hva det egentlig går ut på. Men det skal vi forhåpentligvis endre på her!

Hva er Bitcoin?

Så til det aller viktigste spørsmålet: Hva er egentlig Bitcoin? Det er nok et spørsmål som folk flest stilte deg i 2009 og i årene som fulgte da Bitcoin fremdeles var relativt nytt på markedet.

Dette er et spørsmål som kan besvares på både en veldig enkel og en litt mer avansert måte. I dette tilfellet vil vi gå for en mellomting, i og med at dette er en artikkel som inneholder ganske mye informasjon om Bitcoin på et generelt nivå.

Kort fortalt så er Bitcoin en kryptovaluta, men dette er noe de fleste vet allerede. Denne kryptovalutaen er bygget med utgangspunkt i en åpen kildekode, noe som betyr at det ikke er noen som har patent på kildekode. Det er med andre ord noe absolutt alle kan bruke.

I tillegg drives Bitcoin av et peer to peer nettverk. Når man kombinerer dette med en åpen kildekode, så betyr det rett og slett at du ikke er nødt til å forholde deg til en tredjepart ved bruk av Bitcoin på samme måte som du er nødt til ved bruk av en tradisjonell bank.

Slik fungerer Bitcoin

En åpen kildekode og peer to peer nettverk, er ikke det eneste Bitcoin kjennetegnes av. Det kan også sies at denne kryptovalutaen bygger på blokkjedeteknologi.

Som navnet tilsier så består Bitcoin av en rekke kjeder med blokker. Og hver eneste blokk inneholder informasjon om den aktuelle transaksjonen. Det kan altså være informasjon om personen som sendte og personen som mottok pengene, samt hvor mye det var snakk om.

I praksis betyr det at du ikke er avhengig av en tredjepart for å gjennomføre en transaksjon. Noe annet som skiller kryptovalutaer som Bitcoin fra tradisjonelle betalingsmetoder, er at du ikke alltid vet hvem du betaler pengene til heller. For det er heller ikke noe krav her.

Som de fleste sikkert skjønner, så er dette noe som kan føre både positive og negative ting med seg. Og dette er noe vi vil ta en nærmere titt på nedenfor.

Fordeler med Bitcoin

Det er som regel mange fordeler ved å bruke kryptovaluta, og Bitcoin er naturligvis intet unntak. Som den mest kjente kryptovalutaen, så skulle det bare mangle at det også er mange fordeler med Bitcoin.

Nedenfor skal vi gå gjennom noen av fordelene som du kan dra nytte av ved å gjennomføre transaksjoner gjennom Bitcoin.

Transaksjonen skjer umiddelbart

Enhver transaksjon som blir gjennomført ved bruk av Bitcoin, skjer umiddelbart. Det betyr rett og slett at pengene blir overført fra avsender til mottaker med en gang avsenderen trykker på gjennomføringsknappen.

Det spiller altså ingen rolle hvor du befinner deg når du gjennomfører transaksjoner. Du kan befinner deg i Norge, mens vedkommende du sender pengene til befinner deg i Danmark eller USA. Når det gjelder dette, så finnes det ingen begrensninger med Bitcoin!

Ei heller er det viktig hvor vidt det er lyst eller mørkt når du kikker ut et av vinduene i boligen din. I praksis betyr det at du kan gjennomføre en transaksjon gjennom Bitcoin både ved midnatt eller i det øyeblikket ditt lokale kjøpesenter åpner – akkurat når du måtte ønske.

Du er ikke nødt til å identifisere deg

I og med at Bitcoin er en desentralisert kryptovaluta, så er det ingen tredjepart involvert i transaksjonen. Det betyr rett og slett at du ikke er nødt til å identifisere deg for å gjennomføre en transaksjon.

Dette gjelder uavhengig om det er du som skal overføre pengene, eller om det er du som skal motta en pengesum fra en annen person. Det foreligger altså ingen krav om at du er nødt til å legitimere deg for å gjennomføre en transaksjon gjennom Bitcoin!

Det er imidlertid viktig å ha klart for seg at transaksjoner som gjennomføres ved bruk av Bitcoin, mer eller mindre er allemannseie. Det vil si at transaksjonene du eller noen andre gjennomfører, er åpen slik at alle kan se det.

Men at transaksjoner gjennomført av Bitcoin er allemannseie fører til at man blir stilt ovenfor andre problemstillinger som man gjerne ikke tenker på ved bruk av andre verktøy. Da er det viktig å være ekstra påpasselig slik at begge parter forblir anonyme!

Det er billig å bruke Bitcoin

Det er ingen hemmelighet at det ikke er gratis å gjennomføre en transaksjon. Men én ting er helt sikkert, og det er at det er mye billigere å gjennomføre en transaksjon ved bruk av Bitcoin enn å bruke en annen aktør som for eksempel en bank eller lignende.

Det finnes mange eksempler på slike aktører. Både i Norge og i verden generelt. Hvis du er kunde i DNB må du betale rundt 75 kroner for å gjennomføre en transaksjon (se de spinnville prisene her), mens du er nødt til å belage deg på et gebyr på rundt 60 kroner for å gjøre det samme i Nordea.

Like dyrt er det imidlertid ikke når du gjennomfører en transaksjon ved bruk av Bitcoin, så her er det definitivt penger å spare! Det er opp til deg hvor lang tid du ønsker at transaksjonen skal ta, og dette vil gjenspeile seg i gebyret du er nødt til å betale.

Men det er én ting vi kan forsikre deg om, og det er at det er billigere å bruke Bitcoin fremfor en av de andre «tradisjonelle» aktørene. La oss si at du ønsker at transaksjoner skal valideres i løpet av de neste 4 timene (eller de neste 24 blokkene), så må du betale rundt 45 øre.

Ulemper ved Bitcoin

Når vi først har nevnt fordelene med Bitcoin, så er vi pent nødt til å nevne noen av ulempene ved å bruke denne betalingsmetoden også. Det er imidlertid viktig å understreke at det ikke er snakk om veldig mange ulemper, så fordelene veier uten tvil opp for dem her!

Ikke allment akseptert enda

Til tross for at Bitcoin regnes som den mest populære kryptovalutaen på kryptomarkedet i dag, så er det ingen selvfølge at den er allment akseptert. For det er den ikke i det hele tatt – i hvert fall ikke på nåværende tidspunkt.

Med det sagt så er det ikke slik at det ikke finnes forretninger som aksepterer Bitcoin som betalingsmetode. Det gjør det uten tvil, men det er langt ifra et overveldende antall. I skrivende stund er det rundt 15 000 forretninger som tillater kundene å betale med Bitcoin.

Til sammenligning er det rundt 45 millioner forretninger som aksepterer betalingskortene Mastercard og Visa som betalingsmetoder. Det er det vi kaller et imponerende antall, så Bitcoin har fremdeles en lang vei å gå selv om de uten tvil er på god vei!

Det kan også nevnes at Bitcoin er mer utbredt for bruk i forbindelse med det å handle på nettet, enn det er å finne kryptovalutaen som betalingsmetode i en av lokalbutikkene på tettstedet eller bydelen der du bor. Så vil du bruke Bitcoin? Handle på nett!

Du må selv sørge for sikkerheten

Som vi så vidt var innom ovenfor, så har ikke Bitcoin det samme sikkerhetsnettet som de «tradisjonelle» aktørene. Det fungerer ikke slik at du er nødt til å identifisere deg, noe som kan være både positivt og negativt.

Men i og med at oversikten over transaksjoner gjort med Bitcoin er åpent for alle og enhver, så er ikke fokus på sikkerhet like stort. I hvert fall ikke om du ikke sørger for det selv. I praksis betyr det at du er nødt til å sørge for sikkerheten selv, for at den skal være til stede.

Det samme gjelder hvis du skulle være så uheldig å miste innloggingsinformasjonen din slik at en uvedkommende får tak i den. Hvis det samme skjer med et bankkort, kan du få stengt det i løpet av få minutter ved å ta kontakt med banken du er kunde i.

Men det er altså ikke slik det fungerer i forbindelse med bruk av Bitcoin. Her er det du som er nødt til å være ekstra påpasselig, for hvis du først har mistet noe som er relatert til Bitcoin så får du det ikke tilbake på samme måte som du kan hos en «tradisjonell» aktør.

Høy volatilitet

På samme måte som de fleste andre kryptovalutaer, så kjennetegnes Bitcoin av at de har høy volatilitet. I praksis betyr det at det er helt umulig å vite om verdien på bitcoins øker eller senker seg – og når det eventuelt skjer.

Bitcoin har høy volatilitet

Bitcoin kan være utsatt for store svingninger i kursen – så ha is i magen og ikke invester mer penger enn du har råd til å tape.

Endringen kan slå 5 minutter etter at du har gjennomført en investering, men den kan også la vente på seg noen uker. Verdien på bitcoins kan også oppføre seg som en jojo, noe som betyr at verdien spretter opp og ned fortere enn du klarer å henge med.

Dermed er Bitcoin en kryptovaluta som kjennetegnes av høy volatilitet, og derfor bør du aldri investere mer i det enn det du faktisk har rød til å tape. For eksempel så bør du til enhver tid unngå å investere hele månedslønnen i bitcoins.

Lurer du på hvorfor det ikke er en god idé å investere hele månedslønnen i bitcoins? Det er fordi det faktisk er en reell sjanse for at du ender opp med å sitte igjen med ingenting allerede den første uken i den nye måneden. Og det vil naturligvis være veldig kjipt!

Slik investerer du i Bitcoin

Så fremt du har tenkt ut en god og trygg strategi, så er det ingen som sier at du ikke kan investere i Bitcoin. Faktisk så er det kun du som kan bestemme om du synes at dette er en god investering eller ikke. Det viktigste er som sagt at du har brukt god tid på strategien din!

Les deg opp på kryptovaluta, og tenk ut en strategi

Aller først bør du lese deg opp på kryptovaluta, slik at du virkelig forstår hvordan du bør gå frem før du setter i gang. I dette tilfellet er det naturligvis Bitcoin du er nødt til å lese mer om!

Når du har gjort det, så kan du begynne prosessen med å tenke ut en strategi. I forbindelse med kryptovaluta kan det være ganske vanskelig, men en god tommelfingerregel er aldri å investere mer enn du har råd til å tape. Og grunnen til det er at den høye volatiliteten!

Finn en kryptobørs og opprett en bruker

Deretter er du nødt til å finne en kryptobørs som du ønsker å benytte deg av. Når det er gjort, så er neste steg å opprette en bruker på den aktuelle kryptobørsen.

Hvordan du oppretter en bruker, kan variere litt fra kryptobørs til kryptobørs. Men hver enkelt kryptobørs har mange gode ressurser som kan hjelpe deg å få gjort dette når du holder på med det.

Gjør et innskudd

Neste steg på veien mot målet, er å gjøre et innskudd til brukerkontoen din. I forbindelse med det er det viktig å ha strategien din i bakhodet til enhver tid.

For eksempel er det aldri en god idé å investere store summer med en gang. Test vannet litt først før du bestemmer deg for å investere en litt større sum. Pass imidlertid på slik at du ikke tar deg vann over hodet.

Handle i vei!

Når alle de forestående trinnene er gjennomført, så er det kun én ting som gjenstår. Og det er at å gå i gang med handelen. Utgangspunktet for handelen er alltid summen du satt inn på brukerkontoen din under forrige trinn!

bitcoin pris
Bitcoin

Bitcoin pris

08.09.2022
118 Visninger

Bitcoin er et veldiskutert tema, og det er fordi det er verdens største kryptovaluta. Derfor…

Ludvig