Cardano – en fremtidig børsvinner?

Ludvig
16.01.2023
203 Visninger

Cardano, ADA,  er en kryptovaluta, som er utviklet med utgangspunkt i samme blokkjede som Bitcoin. Men dette er naturligvis et ganske tynt svar. I denne delen av artikkelen skal vi gå litt mer i dybden og gi et godt svar på spørsmålet: Hva er Cardano?

Cardano ble lansert i 2017, men arbeidet startet faktisk allerede i 2015. Ideen bak denne kryptovalutaen har mange likheter med ideen bak bitcoin. Transaksjoner behandeles ved hjelp av en desentralisert infrastruktur, men i tillegg er Cardano-blokkjeden utviklet for kjøring på smartkontrakter.

Smartkontrakt-løsningen gjør det mulig for brukerne deres å bygge egne desentraliserte applikasjoner. Cardano er med andre ord en kryptovaluta, men samtidig så mye mer. Det har ført til at ekspertene tror at Cardano går en lys fremtid i møte.

Etter ca. to års arbeid ble Cardano lansert i 2017, og det tok ikke lang tid før kryptovalutaen hadde fått en såpass sterk markedsposisjon at den kan regnes som en av de ti største kryptovalutaene på markedet.

ADA kurs

Siden lanseringen av Cardano, ADA, var et faktum i 2017, så har Cardano blitt en av de ti største kryptovalutaene på markedet. Det har også ført til en enorm vekst på Cardano kursen.

I begynnelsen kostet en Cardano mynt ca. 0,02 amerikanske dollar. Det tilsvarer ca. 0,2 norske kroner (20 øre). Men siden da har prisen økt jevnt og trutt i takt med at interessen for Cardano har blitt større og større. Nå ligger prisen på rundt 1,9 dollar, som tilsvarer 19 kroner. En Cardano mynt er med andre ord relativt billig.

Selv om prisen har økt jevnt og trutt, så har det vært perioder hvor prisen også har vært lav. Det er på grunn av at Cardano, og kryptovaluta generelt, er forbundet med volatilitet. Det betyr at store prissvingninger ikke er uvanlig.

I tillegg til at mynten er veldig volatil, så er det flere andre faktorer som påvirker prisen på Cardano. Tilbud og etterspørsel, omtale i media, antall mynter i omløp (mulighet for mining) og kryptomarkedet generelt er blant de påvirkende faktorene.

Cardano – fordeler og ulemper

Som kryptovalutaer flest er det både fordeler og ulemper med Cardano. Her er en liten oversikt over disse:

 • Cardano har hatt en enorm prisvekst på flere tusen prosent siden lansering av kryptovalutaen i 2017 (fordel)
 • Det er relativt billig å kjøpe Cardano. Flere eksperter har spådd at kryptovalutaen har en lys fremtid i vente, noe som betyr at det vil være en god investering på lang sikt (fordel)
 • Cardano regnes som en av markedets ti største kryptovalutaer (fordel)
 • Cardano er veldig volatil. Det betyr at man tar en høy risiko, men samtidig er det større sjanse for store gevinster på kort sikt (både fordel og ulempe)
 • Cardano er utviklet med utgangspunkt i Proof-of-Stake teknologi. Til sammenligning er Bitcoin utviklet med Proof-of-Work teknologi. Av PoS og PoW er PoS å foretrekke, fordi denne er mindre energikrevende enn PoW (fordel)
 • Tilbud og etterspørsmål har mye å si for Cardano kursen. Det betyr at det er mer eller mindre umulig å forutsi hvor vidt og når prisen faller. Prisen kan falle ned i kjelleren i morgen ettermiddag for alt vi vet (ulempe)

Er Cardano en god investering?

Med fordelene og ulempene med Cardano friskt i minne – vil det være en god idé å investere i Cardano? Det er et spørsmål som mange har stilt seg i løpet av årene som har gått siden Cardano ble lansert i 2017.

Når det gjelder hvor vidt Cardano er en god investering eller ikke, så bør man huske på at Cardano er veldig volatil. Det betyr at det er risikofylt å satse på kryptovalutaen, for selv om det ser lovende ut nå kan det snu like fort.

Med det sagt, så er tilfellet for de fleste kryptovalutaer. Dessuten er det jo ikke risikoen man tenker på, men muligheten for avkastning på investeringen. Høy volatilitet betyr ikke bare høy risiko, det betyr også større sjanse for å store gevinster på kort sikt.

Så er Cardano en god investering? Her kan svaret være både ja og nei, fordi det er så mange faktorer som spiller inn. Så fremt du ikke investerer mer enn du har råd til å tape, så bør du være «good to go». I tillegg er det viktig å sette seg inn i detaljene rundt Cardano kursen.

Steg for steg guide

Hvis du synes at Cardano virker som en god investering, så er det bare å kjøre på. Husk imidlertid våre råd om å ikke gå for hardt ut!

Nedenfor vil du finne en liten steg-for-steg guide som tar deg gjennom prosessen med å kjøpe Cardano. Det kan kanskje litt vanskelig i begynnelsen, men det er egentlig ikke det. Prosessen består av fire enkle steg, som vil ta deg bare noen få minutter å komme deg igjennom:

 1. Finn en god handelsplattform. Ettersom Cardano er en av markedets ti største kryptovalutaer, så vil det ikke være vanskelig å finne en plattform som tilbyr denne kryptovalutaen. Fokuset bør derfor ligge på å finne en god handelsplattform, som tilbyr deg investeringsmuligheter til gunstige betingelser!
 2. Deretter skal du opprette deg en konto, og aktivere denne slik at den blir klar til bruk. Registreringsprosessen kan variere noe med utgangspunkt i hvilken handelsplattform du har valgt. Men så lenge du følger instruksjonene på skjermen, så skal det nok gå bra! Registreringsprosessen vil som regel også inkludere verifisering og innskuddsbetaling.
 3. Når du har registrert deg må du finne Cardano i handelsplattformens database. Da kan du benytte plattformens søkefelt, som ofte er plassert øverst på plattformens nettside. Du finner Cardano ved å søke på «Cardano» eller «ADA». Da vil du få mye informasjon om kryptovalutaen, som det er viktig å sette seg inn i.
 4. Når du har satt deg inn i Cardano, så er det bare å trykke på «handle». Følg så instruksjonene som dukker opp på skjermen, for å ferdigstille kjøpet av Cardano.
 5. Har du vurdert å diversifisere porteføljen din? Det kan være en god idé! Det betyr rett og slett å investere i mer enn kryptovaluta. På den måten kan du minimere tapet om noe av kryptovalutaen din synker i verdi!
Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!