Krypto

Ole
28.09.2021
278 Visninger
Blokkjede

Er du en av mange nordmenn som har fattet interesse for krypto? Digital valuta som Ethereum og Bitcoin har tatt verden med storm, og mange vier tiden sin til trading med krypto.

Dersom du er litt usikker på hvordan du kommer i gang, bør du lese gjennom denne guiden. Vi forklarer deg hva krypto er på en enkel måte, og hvordan du kan lykkes med krypto-trading.

Hva er krypto?

Krypto eller «kryptovaluta» som det egentlig heter, er en digital valutaform som ikke styres av noen bank eller statlig myndighet. Vanlige tradisjonelle penger, også kjent som fiatvaluta, er utsatt for både inflasjon og sentralbankens styringsrente.

Krypto vil ikke påvirkes direkte dersom en nasjon får dårlig økonomi, og du er på mange måter din egen bank. Kryptovaluta reguleres ikke av myndigheter og banker. Når det gjelder fiatpenger har sentralbanken kontroll på transaksjoner, konti og saldoer.

Blokkjeder og noder

For kryptovaluta, som er digital valuta, vil de overnevnte funksjonene desentraliseres utover en rekke datamaskiner – også kalt noder – innad i kryptovalutaens nettverk. Hver node er en total kopi av blokkjeden, og man kan ikke endre én uten å måtte endre alle.

En blokkjede kan beskrives som en kjede bestående av blokker. Disse blokkene inneholder et datasett med informasjon om avsendere, beløp, mottakere og lignende. Denne dataen benyttes til å danne en hovedbok, der blant annet transaksjoner lagres.

Hovedboken vil lagres på nettverket av datamaskiner. Alt av transaksjoner vil utføres via den aktuelle blokkjeden. Bitcoin var den første formen for krypto, og introduserte verden for denne smarte teknologien.

Hver blokk i en blokkjede har en unik hashkode. Denne gjør det mulig å identifisere den aktuelle blokken og dens innhold. Blokken inneholder også koden til forrige blokk, slik at det dannes et virtuelt «kjede».

Hvorfor er krypto så sikkert?

Blokkjeder har en rekke sikkerhetsmekanismer. Dersom noen forsøker å hacke en blokk for økonomisk vinning ved å endre informasjonen der, må også hashkoden bli endret. Siden blokken har lagret koden til foregående blokk, vil kjeden brytes.

I tillegg tas det i bruk Proof-of-work, en sikkerhetsmekanisme som regulerer hvor lang tid produksjon av nye blokker tar. Dette gjør det vanskeligere å endre blokkene.

Et annet sikkerhetstiltak for krypto, er distribueringen av noder mellom mennesker som vil ha innsyn i blokkjeden. Alle brukere kan være en node, og har da en full kopi av den aktuelle blokkjeden. Skulle noen legge til enda en blokk, sendes denne til alle noder i kjeden.

Blokken blir da kontrollert og ofte godkjent ved at det tas i bruk algoritmer med avansert kryptografi.

Sikkerhet ved handel med kryptovaluta

Sikkerhet ved handel med kryptovaluta

Fordeler og ulemper ved å investere i krypto

Krypto kan ha en rekke fordeler. Mange investerer i krypto i håp om å tjene penger. Kryptovaluta kan stige (eller synke) mye i verdi på kort tid, noe som kan føre til at man tjener eller taper mye. Slike investeringer er altså risikofylte, men kan også være lønnsomme.

Mange ønsker også å ha krypto som en enkel, sikker og rask betalingsmetode. Det er begrenset hvor mange nettsider og butikker som lar en betale med kryptovaluta, men det finnes noen. Mange bruker for eksempel Bitcoin som betalingsmiddel på nettcasino.

En stor fordel med krypto er sikkerhetsaspektet og det faktum at du ikke trenger å dele sensitive opplysninger når du handler med kryptovaluta.

Det er imidlertid også enkelte utfordringer relatert til at det er vanskelig å se hvem midlene kommer fra og hvor de eventuelt sendes. Blokkjeder brukes derfor av enkelte kriminelle virksomheter, da det ikke trengs noen tredjepart til å dokumentere transaksjonen.

Hvordan sette i gang med krypto?

Det er enkelt å sette i gang med kjøp, veksling og salg av krypto. Det første du må gjøre, er å registrere deg på en krypto-markedsplass. Dette er en plattform som lar deg kjøpe, oppbevare, veksle og selge krypto. Et eksempel på en slik side er eToro.

[etoro]

eToro er registrert og godkjent av Finanstilsynet, noe som er viktig å ta hensyn til før du registrerer deg på en krypto-markedsplass. Registrer en brukerkonto hos plattformen, og sett deretter inn et ønsket pengebeløp.

Du kan som regel sette inn penger med tradisjonelle betalingsmetoder – som for eksempel PayPal eller Visa. Når innskuddet er bekreftet kan du begynne å kjøpe krypto. Du kan da velge mellom ulike typer krypto, som Bitcoin, Ethereum, Dogecoin og lignende.

Hvis du er usikker på hva nøyaktig du bør investere pengene dine i av kryptovaluta, kan det være greit å ta i bruk copy trading for krypto. Det betyr at du kan kopiere andre mer erfarne brukere sine handlinger. Enklere blir det ikke, og selv nybegynnere kan lykkes.

Hva er mest populære krypto på markedet?

Bitcoin er uten tvil den mest populære formen for krypto i Norge og ellers i verden. Dette var dessuten den første formen for krypto som noensinne ble lansert, tilbake i 2009.

Det finnes imidlertid andre populære typer kryptovaluta også. Totalt eksisterer det mer enn 2 000 ulike varianter på verdensbasis. Nedenfor finner du en oversikt over noen av de mest populære typene:

 • Bitcoin (BTC).
 • Litecoin (LTC).
 • Bitcoin Cash (BCH).
 • Monero (XMR).
 • Ethereum (ETH).
 • Ethereum Classic (ETC).
 • Tether (USDT).
 • Binance Coin (BNB).
 • Cardano (ADA).
 • Ripple (XRP).
 • Solan (SOL).
 • Dogecoin (DOGE).
 • DAI.
 • Polkadot (DOT).
 • Dash.

Ønsker du å kjøpe krypto?

Hvis du ønsker å sette i gang med krypto, er det forholdsvis enkelt å sette i gang uten noe særlig med forkunnskaper. I dag kan nesten hvem som helst handle krypto, takket være brukervennlige løsninger som copy trading og lignende.

Du kan kjøpe krypto via plattformer som eToro, eller andre løsninger vi anbefaler på denne siden. Velg mellom utallige typer kryptovaluta, inkludert Bitcoin og Ethereum.

Kanskje du blir nestemann som handler krypto på eToro eller andre markedsplasser?

[etoro]

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Må man betale skatt på krypto?» answer-0=»Ifølge Skatteetaten skal krypto betraktes som et formuesobjekt. Det betyr at du må betale formuesskatt om beløpet overstiger 1,5 millioner kroner. Du må også skatte 22 % av gevinst.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor kan jeg kjøpe krypto?» answer-1=»Du kan kjøpe krypto på markedsplasser som eToro og andre børser med kryptovaluta. Du trenger bare å registrere deg og gjøre et innskudd for å starte.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvor mange nordmenn eier krypto?» answer-2=»I dag finnes det mer enn 200 000 nordmenn som har investert i kryptovaluta. Skatteetaten anslår at opptil 235 000 personer i Norge eide krypto i 2019. I dag er nok tallet høyere.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!