Hva er kryptovaluta?

Ole
27.04.2019
408 Visninger
Krypto

Kryptovaluta er et ord du bare hører oftere og oftere, men det er fortsatt mange som ikke helt forstår hva kryptovaluta er, hvordan det fungerer, og hva de skal gjøre med det. Så hva er egentlig kryptovaluta? I prinsippet er det en type digitale betalingsmidler som bruker kryptografi og blokkjedeteknologi for å sikre transaksjoner mot tukling.

At kryptovalutaen bruker kryptografi betyr at en algoritme brukes for å bekrefte at informasjonen som sendes med transaksjonen er korrekt, at den ikke er endret og at den er godkjent av den som kontrollerer transaksjonen. Det høres kanskje litt teknisk ut, men poenget er at det er praktisk talt umulig for en tredjepart å påvirke transaksjonen utenfra uten å ha tilgang til de personlige nøklene til eieren av kryptovalutaen.

Fullstendig desentralisert – alle transaksjoner lagres i blokkjede

Dette betyr at dersom du sender en transaksjon med en kryptovaluta, kan ingen endre, stoppe eller på noen måte påvirke transaksjonen, i motsetning til hvordan bankene står fritt til å stoppe transaksjoner eller sperre bankkontoer ved lov. Derfor, når du eier en kryptovaluta, er du en reell eier av den valutaen, og den eneste måten for en tredjepart å få tilgang til valutaen på er ved å kjenne eierens «passord», også kjent som en privat nøkkel.

Selve lommeboken med kryptovaluta kan lagres på enhver enhet som har lagringsplass, for eksempel på datamaskiner, på smarttelefoner eller på minnebrikker. Lommeboken trenger en nøkkel for å fungere, og de fleste velger å bruke et passord for å kryptere nøkkelen for å få et ekstra lag med sikkerhet på sin kryptovaluta.

Hva er fordelen med en kryptovaluta fremfor en vanlig valuta?

Tilhengere av kryptovalutaer mener at det er mange store fordeler med digitale kryptovalutaer sammenlignet med vanlige valutaer som amerikanske dollar eller norske kroner. Hovedforskjellen er at kryptovalutaer er desentraliserte og dermed er det ikke et sentralt organ som eier eller kontrollerer valutaen. I stedet er det mange tusen forskjellige aktører, som alle kontrollerer blokkjeden og kryptovalutaen ved kontinuerlig å løse de kryptografiske kodene.

Siden det er så mange mennesker involvert i å løse de kryptografiske utfordringene til de populære kryptovalutaene, er det praktisk talt umulig for en enkelt aktør å få mer enn 51 % av nettverket selv, noe som er nødvendig for å ta kontroll og endre transaksjoner eller informasjon. Som eier av en kryptovaluta kan du dermed være sikker på at du har full kontroll over valutaen din, så lenge du ikke roterer bort din private nøkkel eller mister både lagringsmediet med lommeboken pluss eventuelle sikkerhetskopier.

Forutsigbar inflasjon gir deg en forutsigbar investering

En annen stor fordel med en kryptovaluta er at det er en forutsigbar inflasjon på valutaen. Med hjelp fra myndighetene kan Danmark Bank bestemme når de vil trykke mer penger, mens kryptovalutaer som Bitcoin derimot må overholde inflasjonskriterier satt av nettverket og vedlikeholdt og kryptografi. Det er mange som mener at dette gir eiere av kryptovalutaer en mye mer forutsigbar investering, da inflasjonen ikke kan endres uten videre. Bitcoin, for eksempel, har aldri endret inflasjonsplanene sine og holder seg fortsatt til den opprinnelige inflasjonen som ble lansert med nettverket.

Mange alternativer – derav fordeler og ulemper

Det er verdt å nevne at forklaringen på hvordan kryptovaluta fungerer og hvorfor mange mener den er bedre enn tradisjonell valuta i stor grad var basert på Bitcoin, og det er mange kryptovalutaer som bruker alternative løsninger for å beskytte krypteringen eller blokkjeden . Det finnes allerede tusenvis av forskjellige kryptovalutaer, hvorav noen er mye brukt, mens andre er nisjevalutaer uten den store brukerbasen. Det er stort sett både fordeler og ulemper med alle disse, men de fleste av dem bruker en variant av forklaringen ovenfor for å sikre integriteten til valutaen.

 

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!