Guide

kryptovaluta guide

Vi i kryptovaluta.info har laget en guide som forklarer kryptovaluta (og alt det innebærer), som du kan lese om her og også mer omfattende artikler andre steder på nettsiden vår.

De siste årene er det særlig et begrep som har vært på alles lepper, og det begrepet er kryptovaluta. Uavhengig om det er noe man har et forhold til eller ikke, så er sjansen stor for at de vet hva det er. De fleste har også gjort seg opp en mening om fenomenet.

Kryptovaluta kan bli en besettelse for de som tror på teknologien

Om du tilhører gruppen av mennesker som lar seg fascinere av kryptovaluta som betalingsmetode, så har du antageligvis satt deg litt inn i temaet. Og da har du nok funnet ut at det er ganske mange detaljer som ligger bak for at dette skal fungere optimalt.

Derfor vil det å bruke en guide være svært aktuelt for de som benytter kryptovaluta som betalingsmiddel for aller første gang. Og det er det denne teksten skal være for de som føler at dette er et avsnitt som angår dem.

Nedenfor skal vi se nærmere på noen av de mest populære kryptovalutaene som finnes på kryptomarkedet, samt forskjellige kryptobørser som folk flest tilsynelatende liker å benytte seg av når de skal investere i kryptovaluta.

Populære kryptovalutaer

På dagens kryptomarked finner du mange forskjellige kryptovalutaer. Noen av dem skal vi ta en nærmere titt på nedenfor, og det er bitcoin, altcoin og stablecoin.

I forbindelse med kryptovaluta kan du også se at det er flere av dem som kanskje ligner litt (eller ganske mye, i noen tilfeller) på hverandre. Da er det svært sannsynlig at den nyeste kryptovalutaen et resultat av en «hardfork» som har oppstått i kulissene.

Veldig ofte er det nettopp en «hardfork» som er grunnen til at det dukker opp en ny kryptovaluta. I praksis betyr det at det er to eller flere parter som ikke har blitt enige om hvordan de skal gjøre det videre.

Det er ikke uvanlig at en «hardfork» fører til at partene velger å bryte samarbeidet. Etter at samarbeidet brytes, så begynner den utbrytende parten arbeidet med å implementere endringene de ønsket seg i noe nytt. Og det resulterer i nettopp det – en ny kryptovaluta!

Bitcoin

Den aller første kryptovalutaen som dukket opp på det som vi i dag kjenner som kryptomarkedet, var kryptovalutaen Bitcoin. Denne kryptovalutaen ble utviklet av en mann ved navn Satoshi Nakamoto sent i 2008.

Bitcoin er utviklet med utgangspunkt i en åpen kildekode og et peer to peer nettverk. I praksis betyr det at man ikke er avhengig av en uavhengig tredjepart for å gjennomføre en transaksjon, og at hvem som helst kan bruke koden til å utvikle noe nytt hvis de vil.

I skrivende stund befinner vi oss i 2021, og nå vet vi at de som valgte å investere i bitcoins helt i begynnelsen gjorde noe som senere skulle vise seg å være ganske smart. Verdien av én (1) bitcoin i dag, er nemlig 568 660,58 norske kroner. Det er over en halv million kroner!

Det betyr derimot at bitcoins vil være en dyr investering i dag, noe som i praksis betyr at det ikke sikkert er like aktuelt for absolutt alle.

Altcoin

Hvis du er en av dem som tenker at bitcoins kanskje blir i det dyreste laget for deg, så finnes det også noe som heter altcoins. Dette er en sammendragning av ordene «alternative» og «coins», som på norsk oversettes til alternative mynter.

Det er fort gjort å tenke at det menes å være enda et alternativ til de tradisjonelle betalingsmidlene, men det er faktisk ikke det dette begrepet viser til. Begrepet «altcoin» henviser faktisk til et alternativ til bitcoins.

Dermed kan det sies at Altcoin er et samlebegrep for en samling av kryptovalutaer som folk kan benytte seg av i stedet for Bitcoin. Dette er noen av kryptovalutaene som ofte betegnes som en «altcoin»:

I tradisjon tro når det gjelder kryptovaluta, så varierer verdien på de forskjellige kryptovalutaene i svært stor grad. I skrivende stund er 1 Bitcoin Cash tilsvarer 5876,54 kroner, mens 1 Ether og 1 Litecoin tilsvarer henholdsvis 40 864,59 og 2370,86 kroner.

Stablecoin

I tillegg til bitcoins og altcoins, er det særlig én annen kryptovaluta som er veldig populær. Den går under navnet Stablecoin, og det er en spesifikk grunn til at kryptovalutaen har fått akkurat denne navnet.

De fleste kryptovalutaer kjennetegnes av høy volatilitet, men Stablecoin skiller seg ut her. Som kryptovalutaens navn hinter om, så er Stablecoin en kryptovaluta som er litt mer stabil enn de andre kryptovalutaene på markedet. Stablecoins har altså en mye lavere volatilitet.

I likhet med Altcoin, er Stablecoin et slags samlebegrep, for det finnes forskjellige typer av stablecoins også. Stablecoins kan faktisk deles inn i tre forskjellige hovedgrupper:

 • Stablecoins med sikkerhet i fiat.
 • Stablecoins med sikkerhet i kryptovaluta.
 • Stablecoins uten sikkerhet.

Det finnes mange eksempler på hver enkelt hovedgruppe av Stablecoin. For eksempel så er kryptovalutaen DAI et godt eksempel på Stablecoin med sikkerhet i kryptovaluta. Det betyr at du kan kjøpe stablecoins med sikkerhet ved å kombinere for eksempel Bitcoin og Litecoin.

Kryptobørser

Uansett hvilken kryptovaluta du ønsker å investere i, så er du avhengig av en kryptobørs for å gjøre det.

Det er en relativt enkel prosess, men det fungerer på akkurat samme måte med kryptobørser som det gjør med kryptovalutaer. Kryptobørser er noe mange har behov for, og det har resultert i at det er mange som har satset på dette som en forretning.

Resultatet av dette er naturligvis at det finnes mange kryptobørser som man kan velge mellom. Det finnes både norske og utenlandske kryptobørser, og flere av dem er gode. Derfor er det viktig å sette seg inn i hvilke alternativer du har når det gjelder dette også.

Nedenfor skal vi gi noen eksempler på både norske og utenlandske kryptobørser, samt gå litt nærmere inn på hver enkelt kryptobørs på samme måte som vi gjorde ovenfor i forbindelse med noen av kryptovalutaene som finnes på kryptomarkedet i dag.

Norske kryptobørser

Aller først skal vi se nærmere på noen av de norske kryptobørsene. Noen klassiske eksempler på dette, er kryptobørsene Binance, eToro og Firi.

Binance

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

En av kryptobørsene du kan vurdere, er kryptobørsen Binance. Gjennom denne kryptobørsen før du muligheten til å investere i kryptovaluta samtidig som du slipper unna de veldig store gebyrene som andre kryptobørser pleier å operere med.

Binance er dessuten en kryptobørs som gir deg muligheten til å investere i forskjellige kryptovalutaer. Det er svært praktisk, særlig om dette er noe du ønsker å gjøre. Da er et stort repetoar kanskje en forutsetning for hvilken kryptobørs du velger å benytte deg av.

I forbindelse med kryptobørsen Binance så kommer fordelene som perler på en snor. En av de andre fordelene er at du kan bruke tradisjonelle betalingsmetoder som Mastercard og Visa når du skal investere i kryptovaluta ved bruk av Binance.

Her kan det også nevnes at Binance er kjent for å være svært enkel å bruke. Det fører til at dette er en kryptobørs som passer perfekt til deg. I forbindelse med Binance spiller det altså ingen rolle om du er helt ny i gamet, eller om du allerede har noen år på baken.

eToro

[etoro]

eToro er en kryptobørs hvor du får tilgang til et stort utvalg av kryptovalutaer. Derfor kan dette være en god børs å benytte seg av, særlig om planen din er å investere i en eller annen form for Stablecoin med kryptovaluta som sikkerhet. Da får du gjort alt på ett sted!

Det er imidlertid ikke den eneste grunnen til at eToro vil være et godt valg i forbindelse med valg av kryptobørs. Denne kryptobørsen vil i tillegg være svært enkel å benytte seg av. Derfor er det ingen grunn til å nøle om du vurderer å velge eToro som kryptobørs.

En annen fordel med å velge denne kryptobørsen, er at de lar deg bruke «tradisjonelle» betalingsmetoder til å investere i kryptovalutaene. Med «tradisjonelle» betalingsmetoder mener vi naturligvis betalingsmetoder som Mastercard, PayPal og Visa.

Firi

En annen kryptobørs som regnes for å være norsk, er Firi. For mange kan det høres ut som at dette er en relativt ny kryptobørs, men det er så langt ifra sannheten som det er mulig å komme. Firi gikk nemlig under navnet MiraiEx før, som er et begrep som er langt mer kjent!

Uansett hvem du henvender deg til når det gjelder denne kryptobørsen, så kan vi garantere deg at de fleste vil karakterisere den som en trygg kryptobørs. For det er nettopp det den er! I tillegg er den norsk, og det er noe som styrker helhetsinntrykket ytterligere.

Det er en liten detalj som gjør Firi til et enda bedre valg, og det er at denne kryptobørsen har lisens fra Finanstilsynet. I praksis betyr det at du kan føle deg helt trygg på at dette er et godt alternativ, fordi norske finansmyndigheter har gjennomgått og sørget for at det er det.

Ved bruk av Firi (tidligere MiraxEx) får du også muligheten til å benytte deg av bankoverføring som betalingsmetode. Det betyr rett og slett at Firi lar deg overføre summen du ønsker å investere i kryptovaluta med direkte fra banken din.

Utenlandske kryptobørser

Det finnes også kryptobørser som er utenlandske. Men det betyr naturligvis ikke at de er noe dårligere av den grunn! Hvilket land kryptobørsen drives fra, spiller relativt liten rolle her. Faktisk så er mange av de utenlandske kryptobørsene veldig populære blant nordmenn.

Coinbase.com

Coinbase.com er et klassisk eksempel på en utenlandsk kryptobørs som virkelig har falt i smak hos nordmenn.

Dette er en kryptobørs som mer eller mindre gir deg muligheten til å fråtse i kryptovalutaer. Så stort utvalg har de faktisk! For å være litt mer nøyaktig, så tilbyr Coinbase.com godt over 50 forskjellige kryptovalutaer, så her er det mye å velge mellom!

I forbindelse med Coinbase.com kan du velge mellom to forskjellige alternativer, og det er Coinbase og Coinbase Pro. Coinbase.com byr også en rekke analyseverktøy som du kan dra nytte av i investeringen din.

Coinbase.com er en plattform som passer til både nybegynnere og folk som har investert en del i kryptovaluta før og som kan beskrives som «viderekommende» i gamet.

coinbase krypto plattform

Coinbase var tidlig ute med å lage en plattform for læring og handel.

Fordeler og ulemper ved kryptovaluta

Det er både fordeler og ulemper ved å benytte seg av kryptovaluta. Fra vårt perspektiv er det uten tvil flere fordeler enn det er ulemper.

En av de største fordelene ved kryptovaluta, er uten tvil at du slipper unna de store gebyrene som du er nødt til å betale når du gjennomfører en transaksjon i banken. Det er heller ikke uvanlig at banken gjør det til en mer tidkrevende prosess enn kryptovaluta.

Men i forbindelse med kryptovaluta, er det viktig å ha klart for seg at veldig mange kryptovalutaer kjennetegnes av høy volatilitet. Det betyr at verdien på beholdningen din i verste fall kan øke og synke fortere enn du klarer å uttale ordet «kryptovaluta».

Unntaket for dette er kryptovalutaen Stablecoin, som er kjent for sin lave volatilitet. I forbindelse med kryptovalutaen trenger du altså ikke å bekymre deg for verdisvingninger på samme måte. Og det har gjort dette til en svært populær kryptovaluta for veldig mange.

Slik investerer du i kryptovaluta

Og så til det spørsmålet som veldig mange lurer på: Hvordan investerer man egentlig i kryptovaluta?

Som vi har sett ovenfor, så finnes det et enormt utvalg av både kryptovalutaer og kryptobørser. I praksis betyr det at du er nødt til å finne ut hvilken kryptovaluta du ønsker å investere i, og deretter må du finne en kryptobørs som vil la deg gjøre det.

Etter at du har gjort det, så er du nødt til å opprette deg en brukerkonto på den aktuelle kryptobørsen for å kunne gå videre i investeringsprosessen. Hvordan dette gjøres vil variere litt med utgangspunkt i hvilken kryptobørs du velger å benytte deg av:

 • Noen kryptobørser krever kun at du registrerer deg.
 • Men det finnes også kryptobørser som ønsker at du skal verifisere deg på andre måter, som for eksempel ved hjelp av BankID. Det er veldig ofte tilfellet når du velger å benytte deg av en kryptobørs som er norsk.

Etter at du har registrert, og eventuelt verifisert deg, så er resten mer eller mindre plankekjøring. Det eneste du trenger å gjøre da, er å gjøre et innskudd til brukerkontoen din. Dette blir da utgangspunktet for den videre investeringen din!

daytrading
Generelt, Guide

Daytrading

26.09.2022
249 Visninger

Daytrading går ut på handel med verdipapirer på kort sikt. I dette tilfellet er definisjonen…

Ludvig
CFD trading
Giring, Guide, Trading

CFD trading

19.09.2022
214 Visninger

Contracts for Difference (CFD) er en veldig populær investeringsmetode, og derfor skal vi se nærmere…

Ludvig