Krypto Lån

09.03.2023
392 Visninger

I 2017-2018 ble det introdusert flere desentraliserte finansplattformer som muliggjorde peer-to-peer-lån i kryptovaluta. Dette førte til en vekst i populariteten til krypto lån. Siden den gang har flere sentraliserte og desentraliserte plattformer dukket opp og tilbudt forskjellige typer krypto-låneprodukter som sikrede lån og usikrede lån.

Krypto lån gir en mulighet til å låne ut kryptovaluta uten å måtte involvere tradisjonelle finansinstitusjoner som banker eller kredittkortselskaper. Selv om det er noen risikoer og utfordringer med krypto lån, har det vokst i popularitet som en alternativ måte å skaffe kapital eller tjene gode renter på investeringen.

Hva er krypto lån?

Krypto lån er en prosess der en person låner ut sin kryptovaluta til en annen person eller en organisasjon i bytte mot rentegodtgjørelse. Krypto lån kan være enten sentralisert eller desentralisert, og det krever at utlåneren har tilstrekkelig mengde kryptovaluta som sikkerhet for lånet.

Når en person låner kryptovaluta, kan han eller hun bruke kryptovalutaen som sikkerhet for å låne ekte penger eller en annen type kryptovaluta. For å få et krypto lån, må en person normalt legge inn en forespørsel på en kryptolånsplattform. Plattformen vil deretter vurdere forespørselen og bestemme om personen er kvalifisert for lånet basert på faktorer som kredittverdighet, mengde kryptovaluta som tilbys som sikkerhet og den generelle risikoen ved lånet.

Når lånet er godkjent, vil låntakeren motta kryptovalutaen og bruke den som sikkerhet for lånet. Han eller hun vil deretter betale renter på lånet i henhold til betingelsene som er avtalt med utlåneren. Når lånet er tilbakebetalt, vil låntakeren motta tilbake sin kryptovaluta som sikkerhet.

For utlåneren kan prosessen med å låne ut kryptovaluta være en måte å tjene renteinntekter på kryptovalutaen sin, og samtidig beholde kontrollen over sin kryptovaluta. Utlåneren kan også få tilgang til lånekapital uten å måtte selge sin kryptovaluta, og dermed unngå skatt på gevinsten. For låntakeren kan krypto lån være en måte å få tilgang til kryptovaluta eller ekte penger uten å måtte selge sin kryptovaluta, samtidig som han eller hun kan dra nytte av fordelene med å låne kapital.

Hvor kan jeg få et krypto lån?

 • Coinbase – Coinbase er en sentralisert plattform som tilbyr krypto lån til kunder i utvalgte stater i USA og flere andre land. Plattformen aksepterer flere kryptovalutaer som sikkerhet for lånene, og gir låntakere muligheten til å låne opptil 40% av verdien av sine innskudd. Coinbase tilbyr også renteinntekter på krypto som er deponert på plattformen og gir brukerne muligheten til å tjene renter på flere forskjellige kryptovalutaer.
 • Celsius Network – Celsius Network er en desentralisert plattform som tilbyr lån og renteinntekter på kryptokurser. Plattformen støtter flere kryptovalutaer og gir brukerne muligheten til å tjene renter på krypto som er tilgjengelig på plattformen. Celsius Network tilbyr også lån på konkurransedyktige priser og tilbyr lån med lave renter for å gi brukerne muligheten til å refinansiere dyre lån.
 • YouHodler – YouHodler er en sentralisert plattform som tilbyr kryptolån og renteinntekter på krypto. Plattformen støtter flere kryptovalutaer, og lånene er sikret av krypto som innskudd. YouHodler tilbyr lån på opptil $100,000 med en løpetid på opptil 180 dager, og låneren kan velge mellom å motta utbetalingen ekte penger eller kryptovaluta. Du kan låne opptil 90 % av midlene du stiller i sikkerhet. Plattformen tilbyr også konkurransedyktige rentesatser på kryptokontoer og gir brukerne muligheten til å tjene renter på krypto som er deponert på plattformen.
 • Nexo – Nexo er en sentralisert plattform som tilbyr lån sikret av krypto som innskudd. Plattformen støtter flere kryptokurser, og lånene har konkurransedyktige priser. Nexo tilbyr også renteinntekter på krypto som er deponert på plattformen og gir brukerne muligheten til å tjene renter på flere forskjellige kryptokurser.

Forskjellen mellom sentralisert og desentralisert

Sentraliserte låneplattformer krever at du sender inn din personlige informasjon for å verifisere identiteten din før du kan ta opp et lån. De bruker vanligvis en mellommann, slik som en bank, for å koble sammen låntakere og långivere. Den sentraliserte plattformen behandler og gir ut lånene, og holder også kryptoen som sikkerhet.

På den annen side bruker desentraliserte kryptolåneplattformer blockchain-teknologi for å koble sammen låntakere og långivere direkte uten behov for en mellommann. Disse plattformene tilbyr økt personvern og autonomi, siden de ikke krever at du gir fra deg din personlige informasjon. Som et resultat gir desentraliserte kryptolåneplattformer mer kontroll over låneprosessen til brukerne.

Hender som holder i forskjellige kryptovaluta i myneter

Finnes det usikrede krypto lån?

Det finnes også usikrede krypto lån gjennom Decentralized Finance (DeFi) som er en ny type finansielt økosystem som bruker blokkjede-teknologi, digitale eiendeler og smarte kontrakter for å tilby lån uten en sentralisert finansinstitusjon for å innvilge lånene.

I tradisjonelle DeFi lån er lånene sikrede, noe som betyr at låntakerne må låse inn mer verdi i kryptovaluta som sikkerhet enn det de låner for å få lånet. Imidlertid, på Atlendis-protokollen, kan godkjente låntakere låne krypto uten å måtte låse inn sikkerhet på forhånd, noe som gjør Atlendis til en mer effektiv protokoll. Långiverne har valget mellom en pool av godkjente låntakere, og kan velge ønsket lånerente for hver låntaker.

Långiverne kan tjene renter på digitale eiendeler og forvalte dem slik de selv vil uten en sentralisert finansinstitusjon. Ulempen med slike lån er at du må gå gjennom en nøysom prosess for å få lånet. Du må overbevise potensielle investorer at de skal få tilbake pengene sine, og dette er ikke enn enkel jobb. Slike usikrede lån kan passe best til personer som har gründervirksomheter og selskapsplaner hvor du har en viss inntektsforventning.

Fordelene og ulempene med krypto lån

Avhengig av personens situasjon og hva slags lån som tilbys, kan fordelene med kryptolån kan variere. Men noen generelle fordeler for låntakere inkluderer:

 • Ingen kredittsjekk: Mange kryptolån leverandører tilbyr lån uten kredittsjekk, noe som betyr at personer med dårlig kreditt eller ingen kreditt historie fortsatt kan få tilgang til finansiering.
 • Rask behandlingstid: Kryptolån kan tilbys med rask behandlingstid, og penger kan overføres til en personkonto på kort tid.
 • Tilgang til likviditet: Kryptolån gir låntakere muligheten til å få tilgang til likviditet uten å måtte selge kryptovalutaene sine, som kan være en fordel for personer som ønsker å holde på sine digitale eiendeler.
 • Konkurransedyktige renter: Enkelte utlånere kan tilby konkurransedyktige renter som er lavere enn tradisjonelle lån.

Fordelene for de som låner ut penger inkluderer:

 • Høyere avkastning: Långivere kan tjene høyere avkastning på sine kryptovalutaer enn ved å la dem sitte på en digital lommebok.
 • Raskere og enklere prosess: Kryptolån kan tilby en raskere og enklere prosess enn tradisjonelle lån, noe som kan tiltrekke seg långivere.

Ulempene med kryptolån kan inkludere:

 • Høy risiko: Kryptovalutaene er svært volatile, noe som betyr at både långivere og låntakere står overfor en høy risiko for tap på grunn av svingninger i markedsprisene.
 • Mangel på regulering: Det er ofte mangel på regulering rundt kryptolån, noe som kan øke risikoen for svindel eller urettferdige lånebetingelser.
 • Høye gebyrer: Noen kryptolåneleverandører kan kreve høye gebyrer, som kan føre til at kostnadene for lånet blir høyere enn forventet.
 • Teknisk kunnskap: Bruk av kryptovalutaer og tilhørende teknologi krever en viss teknisk kunnskap, som kan utgjøre en utfordring for noen låntakere.

Konklusjon

Krypto lån gir muligheten til å låne kryptovaluta uten å involvere tradisjonelle finansinstitusjoner. Det kan være enten sentralisert eller desentralisert og krever som regel at utlåneren har tilstrekkelig kryptovaluta som sikkerhet for lånet. Flere sentraliserte og desentraliserte plattformer har dukket opp og tilbyr ulike typer krypto lånprodukter som sikrede og usikrede lån. Sikrede lån er som regel veldig enkelt å få, i og med at du kun får en viss prosentandel av summen som du selv stiller i sikkerhet. Usikrede lån derimot krever en mer nøysom prosess med søknader for å overbevise potensielle private långivere at du skal få pengene – og til hvilken rente?

 

Forfatter