Gullpris – se hva du bør følge med på

Ludvig
16.01.2023
189 Visninger

Folk flest symboliserer gull med å være rik. Gull blir ofte fremstilt som noe man er nødt til å finne (derav begrepet gullgraving som vil si å grave etter gull), men i 2022 er gull faktisk noe man kan kjøpe.

Dagens handelsplattformer kan brukes til mye mer enn bare å kjøpe aksjer. Her får man også muligheten til å kjøpe råvarer, og gull er tross alt en råvare. Det betyr at gull er noe man kan skaffe seg gjennom en handel på en handelsplattform.

Gull er faktisk en av de mest populære råvarene hvor man kan investere pengene sine. Men det vil naturligvis også ha en innvirkning på gullprisen.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på begrepet «gullpris». Vi skal blant annet se nærmere på hvilke faktorer som påvirker gullprisen og mye mer!

Hva er gull?

Du har sikkert hørt om gull i en rekke sammenhenger, fordi det er veldig vanlig å benytte dette begrepet som sammenligning i ulike situasjoner:

  • Når noen gifter seg, er det vanlig at gifteringen er av gull (eller det var i hvert fall slik før)
  • Når en person beskriver partneren eller en god venninne, så kaller man de kanskje for «gullet sitt». Det er på grunn av at denne personen betyr like mye for dem som en klump med gull ville gjort (om ikke enda mer).

Gull er et konsept som kan defineres på forskjellige måter. Det vi nevnte ovenfor, er som regel slik folk flest tenker på gull i det daglige. Men når alt kommer til alt er gull noe litt annet. Gull er et investeringsobjekt, som er verdt veldig mye penger.

Faktorer som påvirker gullprisen

Å skaffe seg gull er naturligvis ikke gratis. Faktisk så kan det koste en god del penger. Med det sagt, så er det opp til deg å bestemme hvor mye penger du ønsker å investere i gull.

Gullprisen vil også variere utgangspunkt i når du velger å investere. Gullprisen følger samme prinsipp som aksjer og lignende produkter – det er ikke like dyrt til enhver tid. Det er en rekke faktorer som påvirker prisen til aksjer og lignende. Likeså er det med gullprisen:

  • Tilbud og etterspørsel – en av de viktigste faktorene som påvirker gullprisen. Gull er ikke en råvare som mines i det uendelige; det finnes en grense. Jo flere det er som ønsker å kjøpe gull, jo mer vil prisen øke med tanke på at tilbudet er så begrenset. Men det kan også være periode hvor interessen ikke er så stor, og da vil prisen falle i takt med det.
  • Spekulativ handel – handler om at folk kjøper gull utelukkende for å tjene penger på det. De kjøper det ikke som en gave til noen de er glad i eller fordi de har drømt om å eie en gullklump hele livet – det eneste de vil er å ha glede av profitten investeringen fører til. Prisen drives opp av spekulativ handel.
  • Industriell handel – handler om kjøp av gull i fysisk form til bruk i smykker, mynter og lignende. Dette står for to tredjedeler av den årlige etterspørselen av gull, og det er derfor en faktor som spiller en veldig viktig rolle. I en slik sammenheng fungerer også gull som et alternativ til vanlig fiat (valuta), noe som drar sentralbankene som ofte har gullreserver inn i miksen. Har sentralbankene store gullreserver, vil tilbudet være mindre og dermed prisen høyere.
  • Makroøkonomisk- og politiske forhold – Å ha investert i gull kan komme godt med når det plutselig oppstår en vanskelig situasjon. Det kan fungere som sikring i disse tider. Samtidig vil prisen sannsynligvis øke fordi flere investerer i det på dette tidspunktet – selv om gullprisen er høy. I stabile perioder vil altså gullprisen være relativt lavere.

Gullprisens fremtid

Det er nok mange som er nysgjerrige på hvordan gullprisens fremtid ser ut, men å svare på det er så godt som umulig. For det er jo ingen som vet nøyaktig hva som befinner seg rundt neste sving, ei heller hva fremtiden bringer!

Med det sagt, så er det flere faktorer som gir oss grunn til å tro at gullprisen kommer til å fortsette å stige i årene som kommer:

  • Tilbud og etterspørsel – Gull finnes i et begrenset antall og kan ikke mines i det uendelig som for eksempel noen typer kryptovaluta. Etterspørselen etter gull er generelt høy, og det er ingen grunn til å tro at den kommer til å minimere i årene som kommer. Det er rett og slett for mange som kan dra nytte av det.
  • Gull mister ikke verdi – Aksjer og fond er verdipapirer som ofte mister sin verdi etter en stund, men slik er det ikke med gull. Mange ser på gull som en betalingsreserve (sammenlignet med fiat valuta), og det indikerer at gullets verdi vil bli stående på stedet hvil (eller øke).
  • Investorer kjøper gull – Gull kjøpes av mange forskjellige mennesker, både privatpersoner og investorer. Investorer anser gull som en forsikring mot store tap i økonomisk vanskelige tider.

Slik kjøper du gull

Det er med andre ord ingen tvil i at gull er en god investering. Heller er det ikke noe som antyder at gullprisen kommer til å synke med det første – snarere tvert imot!

Det er ikke bare mennesker som skal fri til en de har kjær som kjøper gull (i form av en ring). Gull anses også for å være en god investering for bedrifter om de skulle havne i situasjoner hvor det kniper om økonomisk.

Gjennom dagens handelsplattformer er det kjempeenkelt å kjøpe gull. Det eneste du trenger å gjøre (etter at du har funnet ut hvilken handelsplattform du vil handle gjennom), er å opprette en konto og verifisere denne kontoen.

Dette vil gi deg tilgang til handelsplattformen sine produkter og tjenester. Finn råvaren (som i dette tilfellet er gull) i handelsplattformens utvalg og begynn kjøpeprosessen ved å trykke på en enkelt knapp («Handel») og deretter «Åpne handel». Ved å følge instruksjonene på skjermen vil det være mer eller mindre umulig å trå feil!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!