NFT Marketplace

Ludvig
16.01.2023
263 Visninger

Har du en av dem som har latt deg fascinere av NFT-er? Da er du kanskje på jakt etter en NFT Marketplace!

I så fall har du kommet til riktig sted. I denne artikkelen vil finne alt du trenger å vite om NFT marketplace. Det er en rekke spørsmål vi skal svare på, blant annet Hva er NFT, hva er NFT marketplace, hvordan fungerer en slik marketplace og hva kjennetegner en god NFT marketplace?

NFT-er blir ofte beskrevet som en form for digital kunst, og det er noe som har fått veldig mye oppmerksomhet i kryptomiljøene de siste årene.

Kryptoverdenen byr på mange spennende reiser, og NFT marketplace gjør det mulig for hvem som helst å ta del i denne reisen. Har du lyst, så har du lov!

Hva er NFT?

NFT er en forkortelse som står for «non-fungible token». Det finnes ingen god oversettelse for dette uttrykket på norsk. En direkte oversettelse av «non-fungible token» er «ikke soppbare tokens», noe som har ført til at man bare bruker «non-fungible token».

«Non-fungible token» er en digital eiendel som er lagret på en blokkjede. Blokkjeder har du garantert hørt om før, i forbindelse med kryptovaluta, noe som gjør at «non-fungible tokens» sklir rett inn i kryptoverden.

«Non-fungible token» er derimot ikke akkurat det samme som en kryptovaluta, selv om man kan si at det hører hjemme i samme «verden». Men dette kommer vi tilbake til om litt.

Det finnes mange eksempler på hva en «non-fungible token» kan være. «Non-fungible tokens» er et ikke-fysisk konsept (som regel digitalt), for eksempel en gjenstand i et videospill. Det kan også være andre former for kreativt arbeid.

Hva betyr «non-fungible»?

Vanligvis er det mulig å oversette et begrep til norsk og få en slags forståelse for innholdet i selve begrepet. Men ettersom «non-fungible» kan oversettes til «ikke soppbar» er det ikke like enkelt.

Derfor er vi nødt til å benytte en annen fremgangsmåte for å svare på spørsmålet: Hva betyr non-fungible?

Non-fungible er et begrep som rett og slett viser til at noe er unikt. Tokenet beviser at det kun er du som eier gjenstanden det er snakk om. Gjenstanden tokenet viser til, er som regel digital.

Man kan fint sammenligne «non-fungible tokens» med kryptovaluta. «Non-fungible tokens» noe unikt som det kun er du som eier, mens kryptovaluta ikke er unikt i det hele tatt. Ved kjøp av for eksempel bitcoin, så følger det ikke med en garanti om at det kun er du som eier dette. Bitcoin kan eies av mange, og alle eier «det samme» fordi det finnes mange mynter.

NFT-er kan kjøpes på en NFT marketplace

Dersom du vurderer å kjøpe deg en eller flere NFT-er, så er dette noe som kan gjøres på flere måter.

Den enkleste måten er imidlertid å finne en NFT marketplace, eller NFT markedsplass som det heter på norsk.

Hva er en NFT marketplace?

En NFT marketplace er en nettside hvor du får muligheten til å kjøpe NFT fra vedkommende som har skapt NFT-en eller fra andre brukere som ønsker å selge NFT-en videre.

I dag finnes det mange forskjellige NFT markedsplasser, og det er opp til deg å bestemme hvilken NFT markedsplass du vil bruke. Valget bør imidlertid baseres på hvilken NFT du kan tenke deg å kjøpe.

Dagens kryptomarked består av forskjellige økosystemer, og det er ikke uvanlig at det finnes en eller flere NFT markedsplasser for hvert av disse økosystemene.

Hvordan fungerer NFT marketplace?

En NFT marketplace er en nettbasert markedsplass/plattform hvor du får muligheten til å kjøpe og/eller selge NFT. Noen markedsplasser kan også brukes til å lage egne non-fungible tokens.

En NFT marketplace er med andre ord et nettsted hvor du får muligheten til å ta del i kryptoverdenen på en eller annen måte. På en slik markedsplass kan du ha rollen som kjøper, selger eller skaper – eller alle på en gang!

Eksempler på NFT marketplace

I dag regnes gjerne Ethereum som det største økosystemet i kryptoverdenen, og den mest kjente markedsplassen for dette økosystemet er Opensea.io. Det kan også finnes flere markedsplasser for et økosystem, for eksempel Rarible.com og Superrare.

Med som nevnt så finnes det mange forskjellige økosystemer i dagens kryptoverden. Noen eksempler på andre økosystemer er Avalanche, Cardano og Fantom. Flere av disse har sine egne markedsplasser.

Transaksjonene på markedsplassene skjer som regel med økosystemets valuta. Det betyr at på en Ethereum markedsplass betaler man med kryptovalutaen Ether, mens man på en Cardano markedsplass betaler med kryptovalutaen Cardano

Hva er poenget med å kjøpe NFT-er?

Men hva er egentlig poenget med å kjøpe NFT-er? Hva kan de brukes til?

Det finnes mange eksempler på hva NFT-er kan brukes til. Her er en liten oversikt over noen av de mulige bruksområdene:

 • Billettsalg
 • Digital eiendom i metaverse
 • Eiendeler i spill
 • Fysiske eiendeler (en representasjon av eierskapet)
 • Investering i eiendom
 • Selge musikk som NFT-er
 • Video, 3D figurer eller andre digitale filer

Slik kommer du i gang med kjøp/salg av NFT-er

Selv om NFT-er kan virke som et relativt komplisert konsept, så er det ikke det når alt kommer til alt. Og det er veldig enkelt å komme i gang med kjøp/salg av NFT-er. Nå skal vi fortelle deg hvordan!

For å komme i gang med kjøp/salg av NFT-er må du igjennom fire svært enkle grep. Så fremt du er litt dreven på teknologi og kanskje til og med har gjort det en gang eller to før, så er ikke noe av det veldig vanskelig å få til.

 1. Først må du kjøpe kryptovalutaen til det aktuelle økosystemet du skal handle NFT-er i. Dette gjør du enkelt på en handelsplattform.
 2. Kryptovalutaen du kjøper må sendes til en ekstern krypto-lommebok. Det finnes mange eksempler på krypto-lommebøker. Hvis du har kjøpt Ethereum kan vi for eksempel anbefale Metamask.
 3. Deretter er du nødt til å finne en NFT marketplace som du vil benytte seg av. Er det Ethereum som er din kryptovaluta må du velge et Ethereum marketplace, for eksempel opensea.io.
 4. Koble krypto-lommeboken din opp mot NFT marketplacen, og så er du klar til å handle NFT-er!
Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!