Digital kunst – kultur i pikselformat

Ludvig
16.01.2023
278 Visninger

I det siste har interessen for digital kunst økt i en heidundrende fart. Hver eneste dag selges det digital kunst for flere millioner. Digital kunst er imidlertid et begrep som kan være vanskelig å forstå. For å gjøre det litt enklere vil vi introdusere deg for et begrep som gjerne fungerer som et synonym for digital kunst, og det er NFT kunst.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på denne formen for digital kunst. Her er det veldig mange interessante spørsmål som skal besvares, blant annet hva er digital kunst, hva er forskjellen på digital kunst og «vanlig kunst» og hvordan fungerer digital kunst? Vi skal også fortelle deg hvorfor hypen rundt digital kunst har blitt så stor, og hvordan du kan bli med!

Hva er NFT kunst?

For at betydningen skal bli riktig, er vi nødt til å bruke begrepet «NFT kunst» i et kort øyeblikk.

NFT er en forkortelse og står for det engelske uttrykket «non fungible token», noe som kan oversettes til norsk og «ikke utskiftbar eiendel».

Årsaken til at det er vanlig å kalle NFT kunst for digital kunst, er fordi NFT kunst er digitale kunstverk. Det er digitale filer som er helt unike.

Det finnes mange eksempler på hva digital kunst kan være. For eksempel et fotografi, et lydklipp, en videofil eller en tekst.

Digital versus vanlig kunst

De fleste vet hva vi mener med «vanlig kunst». Det kan for eksempel være et maleri man henger på veggen. Denne muligheten har man imidlertid ikke med digital kunst, for denne kunstformen er utelukkende digital.

Det betyr at digital kunst og «vanlig kunst» er to forskjellige kunstformer. Men hva er forskjellen mellom dem? Mens «vanlig kunst», for eksempel et maleri, som regel er skapt gjennom at en person har brukt hendene sine (og pensler og maling). Digital kunst tar imidlertid utgangspunkt i blokkjedeteknologi og eksisterer kun digitalt.

Men det er kun opprinnelsen til kunsten som er annerledes, for det er fullt mulig for eieren å printe ut bildet som de har kjøpt og henge det opp på veggen. Når man kommer så langt så fungerer det på nøyaktig samme måte som det gjør med et maleri som vedkommende har kjøpt et annet sted, kanskje på en auksjon.

En annen faktor som skiller digital kunst fra vanlig kunst, er at det er mye enklere å bevise at det du har kjøpt faktisk er ekte saker. Hvem som helst kan male et maleri, for eksempel Brudeferden i Hardanger, og påstå at det er det ekte maleriet. I tillegg kan det se så ekte ut at det er nærmest umulig å se forskjell. Slik fungerer det ikke med digital kunst, for her kan blokkjedeteknologien brukes til å finne maleriets opphav.

Hvordan fungerer det?

Digital kunst kan nærmest være alt mulig. Den eneste forutsetningen er at kunstverket er opprettet ved hjelp av blokkjedeteknologi og inneholder den unike koden som digital kunst skal gjøre.

Hvis du har litt erfaring fra kryptomiljøet, er du sannsynligvis godt kjent med blokkjedeteknologi. Blokkjedeteknologi er en database, som det er rett og slett umulig å manipulere. Den er også helt transparent, noe som betyr alle kan sjekke aktiviteten i databasen, samt bruke den til å skape noe.

Med blokkjedeteknologi er det derfor sporing av digital kunst lett som en plett. I løpet av veldig kort tid kan man finne ut hvor vidt kunstverket er ekte. Blokkjeden vil også fortelle deg hvem det er som eier kunstverket på det aktuelle tidspunktet hvor det sjekkes.

Hvis man sammenligner dette med vanlig kunst, så er det ikke like enkelt. Der er det fult mulig å komme unna med å lage en forfalskning av noe. Det må bare se ekte nok ut. Og da kan det hende at forfalskningen aldri blir oppdaget eller i hvert fall ikke på en veldig lang stund. Men det er altså ikke mulig med digital kunst.

Hvorfor investere i digital kunst?

I det siste er det flere og flere som har fått opp øynene for digital kunst. Vi overdriver ikke når vi sier at digital kunst er inne i en veldig god periode med svært god vekst. Digital kunst er kanskje den trenden som vokser mest akkurat nå innenfor kunstmarkedet.

Det er flere gode grunner til å investere i digital kunst. Å lage digital kunst kan for eksempel føre til en veldig stor profitt for selgeren, og det fungerer på akkurat samme måte for de som kjøper også. Profitten får man dog først når man selger den digitale kunsten videre på et senere tidspunkt.

I forbindelse med kjøp av digital kunst har du også muligheten til å prute slik at du får kunstverket til en mindre sum enn den opprinnelig var annonsert for – dersom du vil prøve deg på det. Men det kan godt hende at selger sier nei, så det bør du være forberedt på.

Her er en liten oversikt over de gode grunnene til å investere i digital kunst:

  • Digital kunst er veldig populært for tiden, noe som kan bidra å presse prisen opp. I tillegg er det veldig enkelt å investere i det.
  • Man kan tjene penger på digital kunst, både ved å skape digital kunst selv eller kjøpe noe for å selge det videre igjen senere.
  • Digital kunst er utviklet med utgangspunkt i blokkjedeteknologi, noe som fører til transparens og sikkerhet.

Slik investerer du i digital kunst

Har du lyst til å investere i digital kunst? Da kan vi fortelle deg at investeringsprosessen er veldig enkel! Hvis du har erfaring med enten investering i aksjer eller kryptovaluta, så vet du nøyaktig hva du skal gjøre. Men vi skal fortelle det likevel:

  1. Finn en NFT markedsplass, det vil si en handelsplattform som gir kundene sine muligheten til å kjøpe digital kunst.
  2. Skaffe deg en kryptolommebok. Hvis du ikke eier litt kryptovaluta fra før, så må du også skaffe deg litt kryptovaluta til å ha i lommeboken. Kryptovalutaen brukes siden til å investere i digital kunst.
  3. Kryptolommeboken med kryptovalutaen i, må kobles til markedsplassen/handelsplattformen.
  4. Finn ut hvilken digital kunst du vil kjøpe, og kjøp den.
Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!