KYC pålagt private kryptovaluta-wallets etter ny lov

Ludvig
09.05.2022
184 Visninger
KYC verifisering kryptobørs

I 2020 trådte EUs femte hvitvaskingsdirektiv i kraft. I direktivet kan man blant annet lese om en rekke prosedyrer, tiltak og standarder som skal forhindre hvitvasking i tråd med antihvitvaskingslovene.

Prosedyrene gjelder også for kryptobørser. Mange av kryptobørsene opplevde et stort frafall av kunder, som ikke ønsket å ta del i såkalte KYC-prosedyrer. Dette skyldes i stor grad at brukerne ønsket å forbli anonyme.

Hva innebærer KYC, og hva er egentlig formålet med prosessen? La oss se nærmere på KYC-prosessen som mange kryptolommebøker nå har implementert.

Hva er KYC?

KYC står for «Know Your Customer» og kan betraktes som en samlebetegnelse for standarder og verifiseringsprosedyrer i finansnæringen. Ved hjelp av KYC-protokoller kan selskaper bekrefte identiteten på kundene sine.

Formålet med dette er å kunne handle i tråd med antihvitvaskingslovverket (også kjent som AML). Ved å vite hvem kunden er, kan for eksempel kryptobørser og andre parter begrense sjansen for at tjenestene deres utnyttes i hvitvaskingsøyemed.

Nødvendig for å kunne ta ut penger

Det å gjennomføre KYC-prosessen er frivillig for brukerne, men vær obs på at du sannsynligvis ikke vil kunne ta ut verdiene dine om du ikke bekrefter identiteten din. Dette gjelder for eksempel om du driver med trading hos eToro eller Binance.

Gjennomføring av KYC er nok ikke et problem for den gjennomsnittlige krypto-investor, som sannsynligvis ikke har noe på skjule uansett. KYC vil imidlertid gjøre det langt mindre attraktivt for kriminelle å utføre finansielle overføringer via kryptobørsene.

Hvordan utføre KYC?

Det å gjennomgå KYC-prosedyren kan kanskje virke komplisert eller tidkrevende, men det er det stort sett ikke. De ulike kryptobørsene gir stort sett en veldig oversiktlig forklaring på hvordan du går frem, steg for steg.

Du trenger hovedsakelig bare å laste opp de nødvendige dokumentene kryptobørsen ber om. Dette inkluderer blant annet et adressebevis, noe som kan være en faktura tilsendt fra det offentlige til adressen din.

Du vil også bli bedt om å sende inn et bilde av pass eller andre godkjente identitetsbevis. Når de nødvendige dokumentene er innsendt, vil kryptobørsen sette i gang med verifiseringsprosessen.

Du vil ofte bli bedt om å ta et bilde av ansiktet ditt også, slik at kryptobørsen kan se at det faktisk er du som eier passet / identifikasjonsbeviset. Så snart verifiseringen er overstått, vil du kunne bruke kryptobørsen til både kjøp, salg og overføringer uten begrensninger.

En video som forklarer KYC ganske enkelt og greit:

KYC er vanligvis en del av registreringsprosessen

Hos de fleste kryptobørser er KYC en del av selve registreringsprosessen. Dette sikrer at brukerne får mulighet til å verifisere brukerkontoene sine så fort som mulig etter registrering.

Vanligvis tar ikke prosessen mer enn noen minutter dersom du har alle dokumentene som trengs klare (pass, adressert brev…).

Registrer deg hos en trygg kryptobørs i dag

Ønsker du å kunne trade kryptovaluta og ta ut eventuelle kryptogevinster? Da bør du registrere deg hos en trygg og anerkjent kryptobørs som har implementert KYC-prosedyren.

Vi kan blant annet anbefale deg å kikke på eToro eller Binance, som er noen av de mest populære kryptobørsene for nordmenn.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!