Kryptovaluta skatt

Ole
28.09.2021
450 Visninger
Skatt og kryptovaluta

Før du begynner å investere i kryptovaluta som Ripple, Ethereum, Bitcoin eller lignende, er det greit å sette seg inn i kryptovaluta skatt.

Kryptovaluta skatt er noe man blant annet kan finne informasjon om på Skatteetaten sine nettsider, men vi skal her ta deg gjennom de viktigste punktene. Få oversikten du trenger, og finn

Hva menes med kryptovaluta skatt?

Kryptovaluta skatt er noe man må betale fra alle inntekter man har i forbindelse med omsetning av virtuelle valutaer og digitale tokens.

Kryptovaluta blir betraktet som et formuesobjekt, på lik linje med norske kroner og tradisjonell valuta (FIAT). Dette betyr at du må angi hvor mye kryptovaluta du eier ved utgangen av året i skattemeldingen din, og hvilken verdi aktivaene har i norske kroner.

Hvor mye må man betale i kryptovaluta skatt?

Inntekter du har av et formuesobjekt som kryptovaluta, vil du måtte betale 22 % skatt av. Inntekten blir regnet som såkalt kapitalinntekt.

Det betyr at du må betale like mye i kryptovaluta skatt, som du for eksempel må betale av inntekter fra renter på pensjon, lønn eller feriepenger som betales ut for sent.

Dersom du eier kryptovaluta til en verdi av mer enn 1,5 millioner kroner, er du forpliktet til å betale formuesskatt. Slik kryptovaluta skatt er på 0,85 % av formuen som overstiger 1,5 millioner kroner.

Tap og gevinst ved realisering

Hvis du skal investere i kryptovaluta, er det viktig å forstå at valutaen er et formuesobjekt. Ifølge norsk lov er det skatt på kapitalgevinst man får ved realisering av de aktuelle formuesobjektene.

Realisering kan for eksempel være salg, veksling eller kjøp med kryptovaluta. En gaveoverføring regnes imidlertid ikke som en realisasjon. Skulle du ikke sitte igjen med kapitalgevinst, men heller et tap, er du berettiget til å få fradrag.

Du må derfor regne ut hvorvidt du har hatt et tap eller en kapitalgevinst etter bruk av kryptovaluta. Først da vet du hvorvidt du skal betale kryptovaluta skatt, eller om du får fradrag.

På samme måte som kryptovaluta skatt er på 22 %, vil et eventuelt fradrag være på 22 %. Husk at denne satsen gjelder for 2021, og at den kan endre seg fra år til år.

Hvordan regne ut realisasjon og kryptovaluta skatt?

Når du skal beregne tap eller gevinst, skal du regne ut differansen mellom inngangs- og utgangsverdi på den aktuelle kryptovalutaen.

Husk at du skal trekke fra eventuelle gebyrer og andre kostnader som er relatert til den aktuelle transaksjonen.

Du må også finne ut hva som var markedsverdien for kryptovalutaen under tidspunktet for realisasjon. Her kan du ta utgangspunkt i den kursen som blir oppgitt på plattformen hvor du kjøpte eller solgte kryptovalutaen.

Kjøp og selg kryptovaluta hos våre favoritter

[etoro]

Finner du ikke kursen kan du sjekke historiske kryptovalutakurser på nett. Du må regne om den aktuelle kursen til norske kroner. Tap eller gevinst vil tilsvare følgende:

  • Utgangsverdi – inngangsverdi.
  • Kryptovalutakurs * amerikansk dollarkurs (USD).
  • Konverter USD til norske kroner (NOK) for både inn- og utgangsverdi.

Andre tilfeller der du må betale kryptovaluta skatt

Du må som nevnt betale kryptovaluta skatt på inntekter du har fra realisasjon av kryptovaluta. Dette gjelder både kjøp, salg og veksling med kryptovaluta. Det finnes imidlertid også andre tilfeller der du må betale kryptovaluta skatt.

Alle former for inntekt fra kryptovaluta og annen virtuell valuta må betales skatt på. Dette gjelder blant annet ved utvinning av kryptovaluta ved mining (proof-of-work) og proof-of-stake.

Eventuelle inntekter man får fra NFT (non-fungible-tokens) og DeFi må også betales skatt av. Husk også på at hvis du har fått virtuelle valuta gjennom forks eller tilsvarende, er det den aktuelle markedsverdien ved mottak som blir regnet som inntekt.

Kryptovaluta skatt ved mining og staking

Dersom du har drevet med gruvegraving – altså mining – av kryptovaluta, er det lurt å notere verdien av realisasjonen i norske kroner dagen mining utføres.

Staking, enten det er snakk om å motta GAS eller noe annet, skal i likhet med mining og øvrige realisasjoner legges inn i et eget felt i skattemeldingen.

Hvordan legge inntekt fra kryptovaluta inn i skattemelding?

I 2019 lanserte Skatteetaten en ny og enklere skattemelding, slik at det skal bli lettere for folk flest å legge inn riktige opplysninger. I denne skattemeldingen finner du blant annet et eget felt for kryptovaluta, under «Annen skattepliktig inntekt».

I dette feltet kan du legge inn verdien av inntekten eller tapene på dine realisasjoner for kryptovaluta. Du vil blant annet måtte legge sammen verdien av alt du måtte ha tjent på mining eller salg av kryptovaluta.

Tidligere ville man lagt inn de aktuelle opplysningene under «Gevinst» i skattemeldingen, men nå skal de altså legges inn i et nytt, separat felt.

skattemeldingen kryptovaluta

Husk å fylle ut eventuelle gevinster på skattemeldingen. Dette behøver ikke å være en komplisert affære, men bruk tiden det tar.

Mange slurver med kryptovaluta skatt

I 2019 opplyser Skatteetaten om at i underkant av 5 000 nordmenn la inn opplysninger om kryptovaluta-gevinster i skattemeldingen. I realiteten antas det at godt over 70 000 nordmenn driver med kjøp, mining eller salg av kryptovaluta.

Dette betyr at veldig mange har slurvet med å betale kryptovaluta skatt. Dette kan skyldes at de ikke er klar over at pengene skal skattes av, eller at de bevisst forsøker å slippe unna kryptovaluta skatt.

Skatteetaten har nå innført hyppigere kontroll av nordmenns inntekter. Dersom man ikke har betalt nødvendig kryptovaluta skatt, risikerer man å få brev fra Skatteetaten. Du må da betale skatten, og du risikerer å måtte betale tilleggsskatt som straff.

I særlig grove tilfeller kan man også bli anmeldt om man ikke betaler kryptovaluta skatt på større pengebeløp. Konklusjonen er altså at det er lurt å betale kryptovaluta skatt.

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Er informasjon om kryptovaluta realisasjoner forhåndsutfylt i skattemeldingen?» answer-0=»Nei, opplysninger om inntekter du har hatt fra realisasjoner med kryptovaluta må legges manuelt inn i skattemeldingen.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Vet Skatteetaten at jeg har handlet med kryptovaluta? Er det ikke anonymt?» answer-1=»Handel med kryptovaluta omtales ofte som anonymt, siden du ikke trenger å oppgi navn eller lignende ved realisasjoner. Men Skatteetaten kan se hvem som driver med krypto.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Kan jeg endre opplysninger om kryptovaluta i skattemeldingen i etterkant?» answer-2=»Dersom du har oppdaget at du ikke har lagt inn informasjon om gevinst eller tap fra kryptovaluta i tidligere skattemeldinger, kan du endre dette i inntil tre år etter innlevering.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!