Ulike typer kryptovaluta

Ole
28.09.2021
499 Visninger
Coins

Det finnes totalt mer enn 2 000 forskjellige typer kryptovaluta, og Bitcoin er kanskje den mest kjente av dem alle. Dersom du er usikker på hvilken kryptovaluta som passer best for deg, skal vi her gi deg oversikt over de mest populære alternativene.

Finn ut hvilken kryptovaluta som passer best for deg!

De mest populære kryptovalutaene

Ulike typer kryptovaluta har ulik grad av popularitet i Norge og utland. Disse har gjerne oppnådd stor popularitet fordi de har fått mye omtale i mediene, og at de tilbys som betalingsmetoder hos flere aktører på nett.

Ulike typer kryptovaluta kan også få et oppsving i populariteten dersom det blir kjent at de er et smart investeringsobjekt. Hører man om mange som har tjent på Bitcoin-investering, ønsker man kanskje å investere selv også.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin er utvilsomt en av markedets mest kjente typer kryptovaluta. Dette var faktisk også den første formen for kryptovaluta som noensinne ble lansert, og det ble tatt i bruk banebrytende blokkjedeteknologi.

Denne teknologien har siden dannet grunnlaget for en rekke andre lignende kryptovalutaer. Bitcoin ble tilgjengelig på markedet i 2009, og det er personen Satoshi Nakamato som blir omtalt som hjernen bak valutaen.

Bitcoin er basert på blokkjede-teknologi, og det er et såkalt peer-to-peer-nettverk kan utføre handel av kryptovaluta uten en tredjepart (f.eks. en bank). Med Bitcoin lagres alle transaksjoner i blokkjeden, og alle i nettverket kan se alle transaksjoner.

[etoro]

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash er en annen populær form for kryptovaluta. Dette er faktisk en fork (fork) av Bitcoin, og omtales gjerne som en altcoin (eller «spin-off») av Bitcoin. Denne kryptovalutaen kom på markedet i 2017.

Det er visse ulikheter mellom Bitcoin og Bitcoin Cash. Sistnevnte legger blant annet til rette for mye raskere transaksjoner enn Bitcoin. Gebyrene for transaksjonene er også noe lavere.

Nettverket til Bitcoin Cash kan nemlig prosessere mange flere overføringer i sekundet, enn den opprinnelige Bitcoin-valutaen.

Ethereum | ETH

Ethereum er et programvareselskap som også tilbyr en egen kryptovaluta, ofte omtalt som ether og forkortet ETH. Ethereum er en plattform for smarte kontrakter og kryptovaluta, og teknologien baserer seg på blokkjeder. Valutaenheten kom på markedet i 2015.

I dag er Ethereum en av de største «utfordrerne» til Bitcoin, og en svært populær type kryptovaluta. Med ether kan du enkelt utføre internasjonale og raske overføringer på en sikker måte.

Litecoin | LTC

Av markedets mange ulike typer kryptovaluta, er Litecoin blant de mest kjente. Litecoin er desentralisert på samme måte som Bitcoin og andre kryptovalutaer. Dette betyr at transaksjonene ikke går via en tredjepart.

Med LTC skal brukerne kunne se frem til sikre og private overføringer med lave gebyrer. Transaksjonene kan utføres når som helst, og fra hvor som helst.

Løsningen betraktes som svært rask, og raskere enn Bitcoin. Dette skyldes at en annen kryptografisk algoritme ligger til grunn.

Andre vanlige typer kryptovaluta

Det finnes svært mange andre typer kryptovaluta enn Bitcoin, Litecoin, Ethereum og Bitcoin Cash. Disse er kanskje ikke like kjent for «folk flest» som de overnevnte, men kan likevel være gode valgalternativer.

Vi kan blant annet nevne Cardano, Tether, Binance Coin og XRP. La oss se litt nærmere på disse formene for kryptovaluta.

Cardano (ADA)

Cardano beskrives ofte som en tredjegenerasjons blokkjede, der Bitcoin og Ethereum gjerne omtales som første- og andre generasjon. Cardano kom på markedet først i 2017, og er dermed en forholdsvis «ung» kryptovaluta sammenlignet med mange andre.

Cardano er basert på åpen kildekode, og er i likhet med Bitcoin desentralisert. Valutaen omtales gjerne som ADA, og sørger for raske og sikre peer-to-peer-transaksjoner.

Tether (USDT)

Tether er en litt annerledes form for kryptovaluta, siden den baserer seg på tokens. Med Tether skal man kunne transformere fiatpenger til digital valuta, og verdien er fastsatt til å være lik amerikanske dollar (USD), i et forhold på 1:1.

Tether kalles derfor også for en stablecoin, siden verdien på kryptovalutaen er stabil. 1 amerikansk dollar vil alltid tilsvare 1 USDT.

Binance Coin (BNB)

Binance er en av verdens største børser for kryptovaluta, og har også lansert sin egen valuta kalt Binance Coin (BNB). Binance tilbudte sine tjenester til norske forbrukere, men stanset dette i 2021 etter at Finanstilsynet advarte dem siden de opererte uten registrering.

Binance er derfor ikke særlig aktuelt for norske brukere lengre, men det finnes heldigvis mange gode alternativer.

Ripple (XRP)

Ripple er i likhet med Ethereum et programvareselskap, og lanserte i 2012 Ripple (XRP) som kryptovaluta. XRP er en kryptovaluta med lave gebyrer, og du kan i tillegg se frem til lynraske overføringer.

XRP og Ripple ble saksøkt av myndighetene i USA, og er nå veldig vanskelig å få tak i for amerikanske forbrukere.

Hvilken kryptovaluta skal du velge?

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken kryptovaluta man skal kjøpe. Det finnes rundt 2 000 ulike typer kryptovaluta, og flere av disse kan skille seg ut som gode løsninger.

Hva som passer best for deg er blant annet avhengig av hva formålet ditt er. Skal du investere i håp om at valutaen øker i verdi, slik at du kan tjene på salg ved en senere anledning?

I så fall kan det være lurt å investere i en kryptovaluta som er billig akkurat nå, men som du tror kan øke i verdi i tiden fremover. Husk uansett på at kryptovaluta kan ha svært svingende verdi, og at du potensielt kan tape penger.

Er du ute etter en rask og sikker betalingsmetode har du mange gode valgmuligheter. Bitcoin er en favoritt blant mange, men også andre løsninger kan være minst like gode.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvilken kryptovaluta er mest populær i Norge?» answer-0=»Bitcoin er uten tvil den mest populære formen for kryptovaluta i Norge. Dette er en kryptovaluta som har fått mye omtale i mediene, og var også først ut på markedet.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hva er en altcoin? » answer-1=»En altcoin kan beskrives som en «alternative coin», altså en «alternativ mynt». Altcoin er nærmere bestemt et alternativ til Bitcoin. Mange nye kryptovalutaer omtales som altcoin.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er en stablecoin?» answer-2=»En stablecoin kan defineres som en type kryptovaluta som er knyttet direkte mot et aktivum med høy stabilitet, som for eksempel gull eller fiatpenger som USD.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!