Bitcoin faller kraftig

Ludvig
31.10.2022
502 Visninger
Bitcoin pris faller

I lang tid har det vært kjempedyrt å investere i bitcoin. For kun én bitcoin har man vært pent nødt til å betale nærmere en halv million norske kroner. Men de siste månedene har bitcoin kursen stått for fall. Bitcoin kursen har falt kraftig, og det har ikke gått ubemerket hen.

Bitcoin ble lansert for første gang i 2009, men som de fleste vet så skulle det gå en god del år før det virkelig tok av. Det var ikke før i 2017 at bitcoin tok verden med storm – det var på dette tidspunktet at mange fikk opp øynene for bitcoin. I dag har bitcoin blitt den største og den mest populære kryptovalutaen på kryptomarkedet.

Som kryptovaluta er bitcoin svært volatil. Derfor er de som ønsker å investere i denne populære kryptovalutaen vært nødt til å holde et godt øye med kursen. Hensikten med dette har vært å finne ut hvilket tidspunkt som er best i forbindelse med å investere i bitcoin.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hva den siste tiden har betydd for bitcoin. Bitcoin kursen har falt kraftig, men hva betyr dette egentlig? Det skal vi finne ut av nedenfor!

Det er ikke lett å forutse fremtiden – unasett hvilken investering du gjør.

Hva er Bitcoin?

Hva er bitcoin? På dette tidspunktet er dette sannsynligvis noe de fleste vet, men vi tar det med likevel. Litt repetisjon skader tross alt ikke.

Bitcoin er en kryptovaluta som ble utviklet i 2009, men det er ingen som vet hvem som egentlig står bak denne utviklingen. Utvikleren opererer nemlig under et alias – Satoshi Nakamoto – og det er ingen som vet hvem vedkommendes virkelig navn er. Det er fremdeles et mysterium den dag i dag, og sannsynligvis kommer det til å forbli slik.

De første årene etter lanseringen av bitcoin var ganske rolige, men i 2017 tok det plutselig av. Det var noen som hadde funnet ut hvilken god investering bitcoin var, og det førte til at mange ville prøve lykken med å investere i denne kryptovalutaen. På dette tidspunktet var bitcoin fremdeles relativt billig, og det var mange som kjente gode penger på investeringen.

Etter 2017 har bitcoin en helt unik posisjon i kryptomarkedet. Det er den største kryptovalutaen som finnes i dagens marked, men i tillegg til dette er bitcoin også blitt regnet som den mest populære kryptovalutaen som finnes i dag.

Fall for Bitcoin kursen

I og med at bitcoin er volatil (alle kryptovalutaer er volatile), så er det ingen overraskelse at bitcoin kursen har vært preget av store prisstigninger. Det er heller ikke uvanlig. Kryptovaluta kurs er noe som er preget av store prisstigninger i begge retninger, og det er helt normalt.

Men i første halvdel av 2022 har prissvingningene vært av såpass stor karakter at det har vært ekspertene til å sperre opp øynene. I følge en analytiker så har bitcoin falt under toppen i forrige vekstsyklus for aller første gang. I skrivende stund koster én bitcoin mynt 216 429,83 norske kroner. Det er halvparten så mye som den «vanlige» prisen.

Kryptosektorens første finanskrise

I forbindelse med kursfallet for bitcoin, så er det mange eksperter som har blitt intervjuet. En av dem er Torbjørn Bull Jenssen, som er sjef i kryptoselskapet Arcane Crypto. I 2014 skrev han en masteroppgave som omhandlet nettopp bitcoin, og han har derfor blitt et naturlig intervjuobjekt i forbindelse med kryptovalutaen.

Torbjørn Bull Jensen beskriver kursfallet for bitcoin med følgende ord: «Det har igangsatt den første finanskrisen i kryptosektoren». Han mener altså at kryptomarkedet står ovenfor sin aller første finanskrise, og at denne krisen er «helt etter boken» når det gjelder hvordan man definerer en finanskrise.

Al Jazeera har et segment som diskuterer prisfall på Bitcoin.

Delte meninger om Bitcoin

Delte meninger om kryptovalutaen bitcoin har det alltid vært. Det var nemlig ikke alle som lot seg imponere når bitcoin tok verden med storm i 2017. Noen var også veldig skeptiske. Er det virkelig en så god investering som mange tror at det er?

I årene som har gått er det mange som har latt seg overbevise, men det er også mange har forblitt skeptisk. Så delte meninger om bitcoin er det uten tvil fortsatt, og det kommer tydelig til uttrykk i forbindelse med kryptomarkedets første finanskrise:

  • Tor W. Andreassen (professor ved Norges Handelshøyskole): «Bitcoin er som å leke med penger. Det er veldig komplisert og spekulativt. Jeg har forsøkt å forstå meg på det, men i grunnen gitt opp. Du kan våkne opp som millionær og legge deg som en fattiglus. Det er en betydelig risiko – og jeg tror ikke at det er bærekraftig i vid forstand»
  • Silje Sandmæl (forbrukerøkonom i DNB): «Jeg har alltid sagt at man skal være obs på kryptovaluta, fordi det er risikabelt å gå inn i noe som ikke er håndfast. Krypto seiler sin egen sjø, og det er noe jeg aldri ville investert i selv, men folk får ta sine egne vurderinger».
  • Kyrre Knudsen (sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank): «Skal man investere i kryptovaluta, å man også forholde seg til de veldig store svingningene».
  • Svein Ølnes (seniorforsker): Kryptovaluta er mer motstandsdyktige mot overvåking og konfiskering enn ordinære penger på grunn av den desentrale utformingen. De fungerer direkte mellom folk uten bruk av mellomledd som banker».

Hvordan ser fremtiden for Bitcoin ut?

Til tross for at det uten tvil er delte meninger om bitcoin, så er det viktig å se det hele i perspektiv. Hvordan ser det ut nå etter at kursen falt så til de grader? Hvordan ser fremtiden til bitcoin ut?

Vetle Lund jobber som analytiker i Arcane, så en del av hans arbeidsoppgaver er å følge med dette. Et lignende spørsmål har han vært nødt til å svare på, og han tror at bitcoin kursen kommer til å synke enda mer.

Vetle Lund tror at den kanskje vil komme ned på et nivå rundt 14 000 dollar, noe som tilsvarer litt under 140 000 norske kroner. Han beskriver dette som en realistisk bunn fordi det vil føre til en likvidering av mesteparten av de belånte posisjonene.

Han tror at mange kryptoinvestorer blir nødt til å tvangsselge posisjonene sine som følge av kryptomarkedets første finanskrise, så det blir riktig så spennende å følge med på hva som faktisk skjer!

Jordan Peterson har sterke meninger om BItcoins utvikling:

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!