Kryptovalutaen ADA (Cardano)

Ole
01.10.2021
430 Visninger
Kjøp ADA

ADA er en av markedets mest kjente former for kryptovaluta, men er nok samtidig mindre kjent for mange enn Bitcoin og Ethereum. Dersom du er på jakt etter en innovativ kryptovaluta som er mer skalerbar og bærekraftig, er kanskje ADA noe for deg.

I denne guiden blir du bedre kjent med hva nøyaktig Cardano er, hvordan ADA fungerer og ikke minst – hvordan du kjøper det.

Hva er ADA?

Kjøp ADAADA er Cardano sin kryptovaluta. Cardano kan beskrives som et desentralisert og offentlig blokkjede-prosjekt. Med sin åpne kildekode og smartkontrakter, ønsker Cardano å kunne tilby en kryptovaluta som overkommer mange av utfordringene annen krypto har.

Cardano jobber blant annet med mer avansert teknologi og avanserte løsninger enn noen annen kryptovaluta kan vise til – ifølge dem selv. Cardano påpeker også at de har den første blokkjeden som er utviklet fra et forskningsbasert standpunkt.

Du kan med andre ord betrakte ADA som en kryptovaluta som er designet for å være perfekt. Gjengen som står bak Cardano er forskere og akademikere, og har mye kunnskap på området.

Tredjegenerasjons kryptovaluta

Dersom vi spoler tilbake til 2009, er dette året da Bitcoin først ble lansert. I dag betraktes Bitcoin som førstegenerasjons kryptovaluta. Bitcoin-systemet har imidlertid enkelte utfordringer relatert til skalerbarhet og mangelfull metadata/historie om transaksjoner.

Ethereum ble lansert noen år senere, og betraktes gjerne som andregenerasjons kryptovaluta. Ethereum er basert på smartkontrakt-teknologi. Dette åpnet for mer omfattende og avanserte transaksjoner, men utfordringene med skalerbarhet er der enda.

Det er her Cardano og ADA kommer inn i bildet, som en tredjegenerasjons kryptovaluta. ADA byr på nye løsninger man ikke tidligere har sett når det kommer til blokkjede-teknologi.

Med Cardano vil alle løsninger som foreslås på eksisterende utfordringer måtte gå gjennom en rigid «peer review». Dette betyr at ekspertene bak foretar en vurdering. Alle skal være enige før en løsning implementeres. Her er noe av det ADA kan by på:

  • Mer bærekraftig og balansert krypto-økosystem
  • Brukerorientert fokus
  • Fungerer som en form for internett beregnet på kryptovaluta
  • Fokus på skalerbarhet (mengde data, overføringer per sekund og båndbredde)

Slik fungerer Cardano og ADA

Cardano er basert på blokkjede-teknologi og er desentralisert. Sistnevnte betyr at transaksjoner ikke går via tredjeparter, eller at noen stat eller bank har kontroll over overføringene.

Alle transaksjoner blir registrert i blokker, og hver nye blokk som genereres vil ha en link til forrige blokk. Dermed dannes en blokkjede. ADA har et Proof-of-Stake-system, noe som betyr at de som eier ADA kan stake sin kryptovaluta i såkalte staking pools.

Dette kan de gjøre enten ved å drive sin egen staking-pott, eller ved å låse seg til andres pott. Cardano opererer på en rettferdig og bærekraftig måte der de belønner tilfeldig utvalgte staking pools for mining og verifisering av blokker i blokkjeden.

Overføringene er raske og anonyme, og går altså ikke gjennom noen tredjepart. Det er altså brukerne selv som verifiserer transaksjonene.

Fordeler og ulemper ved Cardano og ADA

Er du litt usikker på hvorvidt du bør investere i Cardano eller en annen form for kryptovaluta? Da gjelder det å sette seg inn i kryptovalutaens fordeler og ulemper.

La oss ta en nærmere kikk på hvorfor du bør og ikke bør investere i Cardano, fremfor for eksempel Bitcoin eller Ethereum.

Fordeler

Det er flere fordeler ved ADA sammenlignet med andre kryptovalutaer. Først og fremst er Cardano og ADA forskningsbasert. Få andre har brukt like mye tid og krefter på perfeksjonering av kryptovaluta som Cardano.

Cardano har også utviklet et unikt system der universell kommunikasjon kan utføres. Det er nemlig viktig for Cardano å bygge broer mellom ulike kryptovalutaer og andre banksystemer – og de skal kunne kommunisere effektivt med hverandre.

Cardano sin visjon er å kunne fungere som en slags plattform eller budbringer, der alle systemer kan kommunisere.

En annen fordel ved Cardano og ADA, er at kryptovalutaen er tredjegenerasjons. Om alle planene om avanserte integreringer og nye banebrytende systemer faller på plass, kan Cardano og ADA sin verdi potensielt øke kraftig. Det kan gjøre ADA til et smart investeringsobjekt.

Ulemper

Potensielle ulemper ved Cardano er at prosjektet muligens er for ambisiøst. Cardano som plattform ønsker å løse enorme utfordringer på egen hånd. Gjengen bak Cardano må utvilsomt arbeide hardt om prosjektet skal bli 100 % vellykket.

Cardano er også forholdsvis ung og ny blant de mer veletablerte kryptovalutaene, og kom ikke på markedet før i 2017. Det spekuleres også i hvorvidt Cardano kan greie å danke ut Ethereum sin protokoll, som benyttes av mange av de nye løsningene.

Hvordan kjøpe Cardano (ADA)?

Cardano eller ADA kan kjøpes på en kryptobørs, på samme måte som du kjøper Bitcoin eller Ethereum. Du må med andre ord lage en brukerkonto hos for eksempel Binance eller eToro, som blant annet selger ADA.

Du kan også registrere deg hos andre kryptobørser med ADA, som for eksempel Firi. Alle de nevnte kryptobørsene tilbyr lovlig kjøp og salg av kryptovaluta til nordmenn, og er registrert hos Finanstilsynet.

Når du har laget en profil med brukernavn og passord, er du kun noen få steg unna å kunne kjøpe ADA. Du må først sette inn penger som kan brukes til å handle kryptovaluta med. Innskudd er mulig å gjennomføre med vanlige betalingsmetoder som for eksempel Visa.

Til slutt går du til kryptobørsens markeder, der du kan finne ADA og eventuell annen kryptovaluta. Etter kjøpet av ADA vil du kunne oppbevare midlene i en digital lommebok.

[etoro]

Er Cardano en god investering?

Investering i kryptovaluta blir nesten alltid betraktet som noe risikofylt, noe som skyldes at krypto fort kan svinge mye i verdi. Dette betyr at det er en risiko for å tape på investeringen.

Skal du imidlertid først investere, er det greit å velge en kryptovaluta med potensielt kraftig vekst. ADA kan derfor være en smart investering, i og med at Cardano sitter på banebrytende teknologi. Er kanskje dette en kryptovaluta for deg?

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er Proof of Stake?» answer-0=»Proof of Stake (PoS) går ut på at en person kan drive med verifisering og mining av blokker til blokkjeden basert på mengden mynter de har. » image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvilke alternativer finnes til ADA?» answer-1=»Både Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Dogecoin og andre former for kryptovaluta kan fungere som et alternativ til ADA.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvor kan man kjøpe ADA?» answer-2=»ADA kan kjøpes blant annet hos eToro, NBX og Firi – for å nevne noen av kryptobørsene som finnes.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!