Hva er Bitcoin?

Ole
01.10.2021
179 Visninger

Bitcoin har nærmest blitt synonymt med kryptovaluta, og er valutatypen de fleste tenker på når det er snakk om digital valuta. Det er likevel ikke så enkelt å forstå hva i alle dager Bitcoin faktisk er for noe, og hvordan det fungerer.

I denne guiden forklarer vi Bitcoin for nybegynnere, og vi skal se nærmere på alt fra hva det er til hvordan du kjøper det.

Bitcoin – enkelt forklart

Kjøpe Bitcoin

Bitcoin (BTC) er den mest kjente formen for kryptovaluta, og er altså en digital valuta. Valutaen er altså ikke som tradisjonell valuta og fiatpenger (kontanter), og eksisterer først og fremst på nett.

Bitcoin er for øvrig desentralisert, noe som enkelt og greit betyr at staten eller myndighetsorganer og banker ikke kontrollerer transaksjonene. Denne jobben settes heller ut til brukerne selv, i et såkalt peer-to-peer-nettverk.

Bitcoin – historie

Bitcoin ble først lansert i 2009, og det var Satoshi Nakamoto som stod bak. Det er usikkert hvorvidt Satoshi Nakamoto er én person eller en gruppe mennesker, og man vet altså ikke nøyaktig hvem som lanserte Bitcoin.

Bitcoin var uansett den første formen for kryptovaluta som ble lansert for offentligheten, og det var den første gangen blokkjedeteknologi ble fullstendig implementert i et betalingsmiddel.

Slik fungerer Bitcoin

Hvordan virker Bitcoin? Se for deg at Anne skal overføre 1 Bitcoin til Per. Transaksjonen går da fra Anne til Per, uten å gå innom noen bank først. Per og Anne trenger ikke å vite hverandres navn, da transaksjonen sendes fra en adresse til en annen.

Adressen er bare en sammensetning av tall og bokstaver, og vil ikke avsløre identiteten din uten videre. Dette gjør Bitcoin og annen kryptovaluta til et trygt alternativ for deg som er opptatt av personvern.

Transaksjonen Anne sender til Per blir offentliggjort i et nettverk, noe som skjer for å forhindre at de samme pengene brukes flere ganger. Den gyldige overføringen blir deretter lagret i en ny blokk (nye blokker blir til ca. hvert 10. minutt).

I hver eneste blokk finnes det informasjon om de siste transaksjonene, men også informasjon til forrige blokk. Alle blokkene lenkes med andre ord sammen, noe som har ført til at man bruker begrepet «blokkjede» eller «blockchain».

Hvordan verifiseres transaksjoner med Bitcoin?

Det er altså ingen bank eller andre som verifiserer transaksjoner som utføres med Bitcoin. Denne jobben settes ut til såkalte gruvegravere eller «minere». Dette er personer som jobber med å verifisere transaksjoner, og de sørger også for at nettverket holdes trygt.

For å drive med mining trenger man et velfungerende grafikkort og eventuelt annet utstyr. Datamaskinen gjør altså mye av jobben for den som driver med mining. Bitcoin graves frem ved hjelp av en proof-of-work-algoritme.

Den første mineren som greier å utføre oppgaven for den nye blokken, vil motta belønning i form av nye Bitcoin-enheter.

Hvorfor handle Bitcoin?

Det er ulike grunner til at man velger å kjøpe Bitcoin, fremfor å bare bruke tradisjonell valuta. Mange ønsker et mer anonymt og sikkert betalingsmiddel, og da er Bitcoin et supert alternativ. Bitcoin sørger også for at du kan få raske og billige transaksjoner – også til utland.

En annen viktig grunn til at mange kjøper Bitcoin, er fordi de ønsker å gjøre en god investering. Man kan altså investere i kryptovaluta på samme måte som mange investerer i aksjer og verdipapirer.

Kjøper man Bitcoin billig, kan man tjene på å selge det dyrere ved en senere anledning. Dette forutsetter så klart at kursen stiger etter at man har kjøpt Bitcoin, noe som slettes ikke er noen selvfølge.

Bitcoin er volatilt, og kan derfor være en risikabel investering – i likhet med de fleste andre former for kryptovaluta.

Hvordan kjøpe Bitcoin?

Det er enkelt å kjøpe Bitcoin. For å kunne kjøpe Bitcoin må du først finne en kryptobørs hvor du oppretter brukerkonto. Her finner du flere alternativer, inkludert Norwegian Block Exchange (NBX), eToro og Firi.

Det finnes utallige kryptobørser der ute som selger Bitcoin, men husk at det kun er aktørene som har registrert seg hos Finanstilsynet som har lov til å tilby sine tjenester i Norge. Både NBX, Firi og eToro er registrert hos Finanstilsynet, og trygge å ta i bruk.

Når brukerkonto har blitt opprettet, må du som regel verifisere brukerprofilen din via en lenke du mottar på e-post. Når dette er gjort kan du sette inn penger hos kryptobørsen med for eksempel MasterCard eller Visa.

Du kan så gå til markedssiden og finne kryptovaluta, eller nærmere bestemt Bitcoin. Bitcoin er den mest populære formen for kryptovaluta, og du vil derfor finne den hos de fleste kryptobørser.

[etoro]

Alternativer til Bitcoin – altcoins

Siden Bitcoin var den første formen for kryptovaluta som ble kjent for allmennheten, har den nærmest blitt kryptovalutaens ansikt utad. Dette er kanskje også grunnen til at alle andre former for kryptovaluta som har blitt lansert siden, omtales som altcoins.

Altcoins – eller «alternative coins» – er med andre ord alternativ kryptovaluta til Bitcoin. Vi kan for eksempel nevne Ethereum, Dogecoin, Tether og Litecoin.

Ønsker du å handle Bitcoin?

Vi har nå forklart deg det mest grunnleggende om Bitcoin. Hva er Bitcoin? Jo – en digital valuta (kryptovaluta) som tar i bruk blokkjedeteknologi og et peer-to-peer-nettverk.

Dette høres kanskje komplisert ut, men den gode nyheten er at du ikke trenger å forstå prosessen som ligger bak. Ønsker du å handle Bitcoin holder det å vite at valutaen kan være trygg og effektiv som betalingsmiddel, og et volatilt investeringsobjekt.

Du kan potensielt tjene mye på å investere i Bitcoin, men du kan også tape penger på det. Investerer du ansvarlig, kan det imidlertid ikke skade å prøve. Husk å ikke investere mer penger enn at du kan tåle et eventuelt tap.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvor finner jeg Bitcoin-kurser?» answer-0=»Du får oppdatert informasjon om Bitcoin-kurser hos kryptobørser som eToro og Firi, men du kan også finne informasjon om kurser ved å google «Bitcoin kurs».» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Er Bitcoin bedre enn altcoins?» answer-1=»Det avhenger litt av øyet som ser. Noen synes Bitcoin er best, mens andre synes for eksempel at Ethereum er best. » image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvilke altcoins finnes?» answer-2=»Det finnes mange alternativer til Bitcoin, noe som omfatter både Dogecoin, Ethereum, Monero, Litecoin, Tether, DAI og Cardano.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!