Peer-to-peer (P2P)-nettverk

Ole
01.10.2021
525 Visninger
p2p Nettverk

Dersom du har gjort deg litt kjent med kryptovalutaens verden, har du kanskje hørt begrepet «Peer-to-Peer» eller «P2P». Mange er usikre på hva et peer-to-peer-nettverk faktisk er, og hvordan det fungerer i praksis.

Vi skal her forklare deg alt du trenger å vite om Peer-to-Peer eller P2P-nettverk!

Hva er et Peer-to-Peer (P2P)-nettverk?

Et Peer-to-Peer- eller P2P-nettverk er et organisert samspill der mange ulike datamaskiner interagerer likt. Du kan gjerne betrakte P2P som alternativet til klienttjenere, der én datamaskin står ansvarlig for utføring av tjenestene.

I et Peer-to-Peer-nettverk er det med andre ord ingen sentral server, men heller en desentralisert modell for kommunikasjon. De ulike datamaskinene som er tilkoblet P2P-systemet omtales gjerne som noder.

En Peer-to-Peer-server tillater brukerne å dele data eller overføre midler uten å måtte være avhengig av sentrale servere.

Ressursene som eksisterer i et Peer-to-Peer-nettverk spres over én eller flere klientprosesser som administreres lokalt.

Hvordan fungerer et Peer-to-Peer-nettverk?

Dersom man laster ned filer fra nett vil man som regel søke på nettsiden, og denne siden gir en deretter lenken som trengs for nedlastning av filen. I så fall vil nettsiden ha funksjon som en server, mens din (mottakers) datamaskin er en klient.

Det overnevnte eksempelet vil serveren produsere data, mens klienten mottar data. Dette er altså en modell av typen server/klient.

I et Peer-to-Peer-nettverk er prosessen annerledes. For å kunne laste ned filer eller annet i et P2P-nettverk, må man først laste ned programvare. I denne programvaren opprettes et virtuelt nettverk bestående av andre datamaskiner som har tilsvarende programvare.

Skal du ha en spesifikk fil vil P2P-nettverket samle filen inn i fragmenter fra de andre systemene som er tilkoblet, og som allerede har filen. P2P bruker ofte innen BitTorrent-protokoller, men også innen blokkjede-teknologi og kryptovaluta.

Peer-to-Peer-nettverk for kryptovaluta

Kryptovaluta er blant ressursene som deles over Peer-to-Peer-nettverk. La oss for eksempel ta en kikk på Bitcoin. Denne populære kryptovalutaen er utviklet på et desentralisert nettverk, og transaksjoner er helt uavhengige av noen sentralbank.

Et nettverk av typen Peer-to-Peer tillater brukerne å handle og selge Bitcoin uten noen tredjeparter. Bitcoin er basert på en blokkjede som sørger for at den digitale valutaen fungerer som en distribuert database.

Denne databasen er spredt på tvers av noder i et Peer-to-Peer-nettverk. I blokkjeden vil alle transaksjoner bli loggført i blokker som produseres med jevne tidsintervaller.

Hvorfor bruker man Peer-to-Peer-nettverk?

Den viktigste grunnen til at folk tar i bruk Peer-to-Peer-nettverk fremfor for eksempel klient/tjener-funksjoner, er fordi de ønsker et desentralisert system. Det er ingen tredjepart som har sentralisert makt over fildeling eller transaksjoner.

En annen grunn til at mange foretrekker P2P-nettverk er at nettverkene er svært skalerbare. Det er enkelt å legge inn nye noder siden man ikke har behov for å foreta sentrale konfigurasjoner i noen sentral server.

Nettverket er også vanskelig å ta ned. Hvis én node skulle forsvinne, vil de andre nodene fortsatt kommunisere og jobbe. Samtlige noder må bort for at nettverket skal forsvinne.

Er et Peer-to-Peer-nettverk lovlig?

Ja! Det er fullt lovlig å ta i bruk Peer-to-Peer-nettverk. Samtidig er det slik at noen utnytter den smarte teknologien til ulovlig fildeling eller lignende. Piratkopiering og BitTorrents er som kjent ikke lovlig.

Når det kommer til kryptovaluta er saken en annen. Her benyttes Peer-to-Peer-nettverk for å sikre raske og trygge transaksjoner uten noen tredjepart. Det er altså ikke snakk om ulovlig fildeling.

Teknologien er i seg selv lovlig, men kan altså brukes til mindre legitime ting av noen.

Blokkjede

Forskjellige typer krypto

Det finnes en rekke ulike typer kryptovaluta på markedet som tar i bruk Peer-to-Peer-teknologi. Blant disse finner vi Bitcoin, som er basert på blokkjedeteknologi og en kryptografisk P2P-protokoll.

Ethereum er en annen kryptovaluta som anvender P2P, eller nærmere bestemt dvp2p. Det finnes mange ulike Peer-to-Peer-protokoller.

Vi kan også nevne Litecoin, som er en P2P-valuta med åpen kildekode. Kort fortalt bruker alle kryptovalutaer en form for P2P-protokoll, men denne protokollen kan være noe ulik fra krypto til krypto.

Det finnes ingen standardisert P2P-protokoll for blokkjeder. Det har derfor blitt utviklet en rekke ulike protokoller, og disse tas i bruk av ulike kryptovalutaer.

Hvorfor bruker kryptovaluta P2P?

Grunnen til at kryptovaluta baserer seg på Peer-to-Peer er at valutaen er desentralisert – i motsetning til for eksempel tradisjonell valuta. Ordinær valuta kontrolleres som regel av en statsbank, mens kryptovaluta-transaksjoner verifiseres av brukerne selv.

Da Bitcoin først ble lansert, som markedets første krypto, hadde skaperne sett behov for en valuta som var desentralisert og rask. Det skulle være mulig å overføre penger på tvers av landegrenser raskere enn før, og med mindre kostnader.

Kryptovaluta bruker ingen tredjeparter i form av banker eller lignende, noe som gjør transaksjonene lynraske. Dette hadde ikke vært mulig uten Peer-to-Peer-teknologi. P2P har virkelig revolusjonert måten man kan overføre penger på.

Det blir spennende å følge utviklingen videre. Vil kanskje stadig flere bransjer og tjenester ta i bruk P2P-teknologi i årene som kommer, takket være alle fordelene?

Ønsker du å kjøpe kryptovaluta?

Peer-to-Peer-teknologi benyttes i mange sammenhenger, og innebærer at en rekke datamaskiner eller noder fungerer som likeverdige servere/tjenere i et nettverk. Teknologien brukes blant annet innen blokkjeder og kryptovaluta.

[etoro]

Bitcoin er det mest kjente eksempelet på kryptovaluta som er basert på Peer-to-Peer og blokkjeder. Bitcoin var også den første kryptovalutaen som kom på markedet, men det finnes i dag mange kryptovalutaer å velge mellom.

Peer-to-Peer-teknologi har sannsynligvis kommet for å bli, og brukes i dag både innen krypto og Bluetooth. Mulighetene er mange.

Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta, finnes det flere trygge kryptobørser du kan sjekke ut. eToro og NBX er blant disse, og plattformene er registrert hos Finanstilsynet. Kjøp kryptovaluta, og se hvordan et Peer-to-Peer-nettverk fungerer i praksis!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvorfor heter det «Peer-to-Peer»?» answer-0=»Teknologien heter Peer-to-Peer (eller likemann-til-likemann) fordi alle datamaskiner i nettverket er likeverdige.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Når benyttes Peer-to-Peer-nettverk?» answer-1=»Peer-to-Peer-nettverk benyttes ikke bare innen kryptovaluta og blokkjeder, men også for fildeling og Bluetooth – for å nevne noe.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er forskjellen på klient/server og Peer-to-Peer?» answer-2=»Klienttjenere er én sentral datamaskin som sender ut data til mottakere (servere). Ved Peer-to-Peer vil alle datamaskiner fungere likeverdig og fungere som både servere og tjenere.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!