Kryptovaluta – Hva er det? – Stor guide

Ole
28.09.2021
536 Visninger
Kryptoguide

De siste årene har mange nordmenn kastet seg på trenden og investert i krypto som Bitcoin. Dersom du vurderer å gjøre det samme, gjelder det å sette seg inn i digital valuta, og hvordan det fungerer. For hva er kryptovaluta – enkelt forklart?

Vi skal her forklare deg alt det grunnleggende du trenger å vite om kryptovaluta og blokkjedeteknologi, på en enkel måte. I likhet med tradisjonell valuta, er det fullt mulig å spekulere i og utveksle kryptovaluta.

Kryptovaluta – en definisjon

Norsk kryptovalutaHva er kryptovaluta, egentlig? Kryptovaluta kan betraktes som en digital eller virtuell valuta. Valutaen skiller seg fra tradisjonell valuta som norske kroner (NOK) eller amerikanske dollar (USD) ved at den er uavhengig sentrale styringsmakter – som regjeringer eller banker.

Istedenfor at valutaen og kontrollen av den sentraliseres hos en statlig bank, er kontrollen desentralisert via en database. Denne databasen kalles gjerne for en blokkjede, og gir oversikt over alle de finansielle transaksjonene.

Blokkjeden lar en lagre de ulike transaksjonene mellom ulike parter på en måte som kan verifiseres.

Hva er blokkjeder og kryptografi?

En blokkjede kan beskrives som en distribuert, åpen, digital og samtidig dynamisk regnskapsbok. I denne regnskapsboken kan man spore og registrere alle de digitale overføringene som foretas. Transaksjonene blir synliggjort.

Blokkjeden vil lagre all data i egne blokker som deretter kan lenkes sammen ved hjelp av kryptografi. Sistnevnte innebærer ulike teknikker som lar en skjule data, og kun en med autorisasjon har tilgang til å se innholdet.

Det er ikke mulig å endre data som blir lagret i blokkjeder. Grunnen til dette er at man ikke kan endre én blokk uten å samtidig måtte endre all annen informasjon som har blitt lagret ved senere anledninger. Endringer er dermed veldig vanskelige å utføre i praksis.

Blokkjedeteknologi er nødvendig når det ikke er sentralisert styring av valutaen. Gjennom blokkjeden vil et peer-to-peer-nettverk administrere kjeden distribuert. Det er ingen sentralisert administrator av kjeden.

Kryptovaluta har mange fordeler

Hva er kryptovaluta godt for? Det finnes flere gode grunner til å investere i kryptovaluta. Vi kan for eksempel nevne at transaksjoner med kryptovaluta ikke er sporbare. Det betyr at kjøp og overføringer man utfører med kryptovaluta ikke kan spores tilbake til brukeren.

En annen fordel er at du selv har full kontroll over de økonomiske midlene dine. Du kan nesten betrakte deg selv som «din egen bank». Pengene vil ikke påvirkes av landets økonomi eller politikk, og vil ikke påvirkes av f.eks. kronekurs.

Bruk av kryptovaluta er også veldig sikkert, siden du ikke trenger å gi fra deg sensitive opplysninger som bankdetaljer, fødselsnummer eller lignende når du handler. Blokkjedeteknologien i seg selv er også veldig sikker, og nesten umulig å hacke.

Sammenlignet med tradisjonelle betalingsmidler har også kryptovalutaer generelt sett veldig lave transaksjonskostnader og gebyrer. Du kan raskt og enkelt overføre penger på tvers av landegrenser. Løsningen er også transparent, og alle brukere får komplett oversikt over overføringene.

  • Ikke-sporbare transaksjoner
  • Transparens og oversikt over alle overføringer
  • Vil ikke bli påvirket av nasjonal/internasjonal pengepolitisk økonomi
  • Sikkert
  • Lave kostnader
  • Enkelt med internasjonale overføringer
  • Raske transaksjoner

Finnes det noen ulemper ved kryptovaluta?

[etoro]

 

Det at transaksjonene ikke kan spores tilbake til brukeren kan betraktes som en fordel i mange situasjoner. Men i noen tilfeller utnyttes anonymiteten av kriminelle, som gjerne har kryptovaluta som sin foretrukne valuta.

En annen ulempe ved kryptovaluta, er at valutaen kan svinge mye i verdi. Har du investert penger i Bitcoin eller annen kryptovaluta, kan det forekomme at du taper på det. Men det kan selvfølgelig også slå andre veien, og man kan tjene på investeringen.

Det å investere penger i kryptovaluta kan derfor være risikabelt. Men for mange er dette en risiko de er villige til å ta. Husk at man fint kan investere et lite beløp, slik at investeringen ikke utgjør en stor økonomisk risiko.

  • Kriminalitet
  • Risiko

Ulike typer kryptovaluta

Før du begynner å handle kryptovaluta, gjelder det å sette seg inn i de ulike variantene. Den mest kjente formen for kryptovaluta er nok Bitcoin, men det finnes også en rekke andre gode alternativer.

La oss se nærmere på de mest populære formene for krypto!

Bitcoin

Bitcoin (BTC) var den første formen for kryptovaluta, og kom på markedet i 2009. Valutaen ble utviklet av noen kalt Satoshi Nakamoto, men identiteten til den eller de som står bak er fortsatt noe usikker.

Grunnen til at Bitcoin ble utviklet, var et ønske om å lage et digitalt betalingsmiddel uten innblanding av myndighetsorganer. Det var også et ønske om at valutaen skille være uten gebyrer eller irriterende forsinkelser.

Bitcoin er ikke underlagt kontroll eller tilsyn av offentlige myndigheter, og er ikke regulert av noen sentralbank. Selv om Bitcoin er populært, er det mange foretak som ikke anser valutaen som et godkjent betalingsmiddel.

Det er likevel mange som kjøper Bitcoin, og da først og fremst som en investering. Handel med Bitcoin kan nesten sammenlignes med råvare-investering (f.eks. investering i gull). Selv om verdien ikke påvirkes direkte av politikk, kan etterspørsel og andre faktorer påvirke verdien.

Ethereum

Ethereum (ETH) er en annen form for valuta innen krypto, og er basert på en digital plattform der brukerne kan benytte egne applikasjoner som er desentraliserte. I likhet med Bitcoin, er Ethereum desentralisert og helt utenfor kontrollen til regjeringsmakter og banker.

Det var Vitalik Buterin som lanserte Ethereum i 2015. Dette gjorde han sammen med en rekke andre, og kryptovalutaen er i dag verdens nest mest populære.

Litecoin

En tredje populær kryptovaluta er Litecoin (LTC). Litecoin er basert på et peer-to-peer-nettverk, og ble faktisk laget av en tidligere ansatt hos Google. Dette var i 2011, altså litt før Ethereum ble lansert.

Litecoin kan nesten betraktes som en spinoff av den litt mer kjente kryptovalutaen Bitcoin. Løsningen er i dag veldig populær.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Er kryptovaluta lovlig?» answer-0=»Ja, det er fullt lovlig å handle kryptovaluta. Det er også lovlig å bruke kryptovaluta som betalingsmiddel, der dette tilbys.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hva bestemmer verdien på kryptovaluta?» answer-1=»Det er først og fremst etterspørsel som påvirker verdien av kryptovaluta. Ved stor etterspørsel vil gi økt verdi, mens liten etterspørsel gir lav verdi.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvor kan jeg kjøpe kryptovaluta?» answer-2=»Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta kan du gjøre dette via en egen handelsplattform som eToro eller Nordnet, som begge er populære alternativer blant nordmenn.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!