Historien bak kryptovaluta

Ole
28.09.2021
256 Visninger
Kryptovaluta historie

Kryptovaluta er en moderne valutaform som så dagens lys først i 2009. Den digitale valutaformen har med andre ord eksistert i mer enn ti år allerede, og mer enn 200 000 nordmenn anslås å eie kryptovaluta i dag.

Så hva er egentlig historien bak kryptovaluta? Vi skal her ta deg med på kryptovalutaens reise fra den spede begynnelsen til i dag.

Det hele startet i 1983…

Før verden i det hele tatt hadde hørt om kryptovaluta, var det mennesker som jobbet med utvikling av blokkjeder og kryptografi. I 1983 ble et såkalt kryptografisk system utviklet av David Chaum, og dette fikk navnet eCash.

Rundt tolv år senere ble et lignende system lansert, og dette ble kalt DigiCash. DigiCash benyttet kryptografi med et ønske om å gjøre transaksjoner av penger anonymt.

Begrepet «kryptovaluta» ble imidlertid ikke nevnt før i 1998. Det skulle likevel ta rundt 10 år før kryptovaluta faktisk ble tilgjengelig for allmennheten.

Bitcoin kom på markedet i 2009

I 2009 ble verdens første offentlige kryptovaluta lansert av Satoshi Nakamoto, som er en enkeltperson eller gruppe av mennesker med hittil ukjent identitet.

Bitcoin ble egentlig funnet opp allerede i 2008, men det var altså først det påfølgende året at valutaen ble lansert. Bitcoin tok i bruk kryptografi av typen SHA-256 i et såkalt proof-of-work-system.

Bitcoin ble utviklet videre de neste årene, og det tok ikke lang tid før det dukket opp andre kryptovaluter på markedet.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Altcoins kommer på markedet

Alle former for kryptovaluta som har blitt lansert etter at Bitcoin kom på markedet, blir gjerne omtalt som altcoins. Altcoins er altså alle former for kryptovaluta som ikke er lansert som Bitcoin.

I 2011 ble Namecoin lansert, og dette var i et forsøk på å lage en desentralisert DNS. Senere samme år kom også Litecoin på markedet, og denne kryptovalutaen tok i bruk en hash-funksjon kalt scrypt fremfor SHA-256.

Historien bak kryptovaluta er i stadig utvikling, og det blir spennende å se hvordan det hele vil utvikle seg i årene som kommer.

I dag finnes det tusenvis av kryptovalutaer

I dag finnes det så mange ulike typer kryptovaluta at du neppe har hørt om alle. Besøker du en kryptobørs kan du i dag finne flere titalls ulike kryptovalutaer som kan investeres i, inkludert Bitcoin, Ethereum, Dogecoin og andre kjente varianter.

Du finner også mer ukjente former for kryptovaluta. Her er en liste over noen av de ulike kryptovalutaene som eksisterer, og når de kom på markedet:

 • Bitcoin (2009)
 • Ethereum (2011)
 • Litecoin (2011)
 • Ripple (2012)
 • Dogecoin (2013)
 • Monero (2014)
 • Tether (2014)
 • Bitcoin Cash (2017)
 • Binance Coin (2017)
 • Cardano (2017)
 • Solana (2020)

Hvordan har markedet vært for kryptovaluta historisk sett?

Gjennom den relativt korte tiden kryptovaluta har eksistert, har man vært vitne til en kraftig vekst i kryptovalutaens verdi. Mange som investerte i kryptovaluta som Bitcoin i 2016–2019, opplevde en kraftig verdiøkning frem mot 2020.

Med koronapandemien fikk markedet en liten knekk, og mange opplevde at verdien nærmest halverte seg. Dette henger sammen med at kryptovaluta er nokså volatilt, og at verdien raskt kan endre seg.

De som investerer i kryptovaluta bør derfor være bevisst på at kryptovaluta raskt kan svinge i verdi. Investerer du i kryptovaluta mens verdien er høy, risiker du å tape penger når verdien plutselig faller. Investeringer i krypto kan slå begge veier, noe historikken viser oss.

Husk likevel på at det finnes noen varianter av kryptovaluta med lavere volatilitet. Stablecoins som Tether har stabil verdi siden valutaen følger samme kurs som for eksempel tradisjonell valuta eller råvarer. Den potensielle veksten er imidlertid også lavere.

Hvor kan man investere i kryptovaluta?

Det finnes mange forskjellige nettsider som er designet for deg som ønsker å kjøpe kryptovaluta. En kryptobørs gjør det enkelt for deg å kjøpe kryptovaluta enten du er på jakt etter et betalingsmiddel eller vil investere pengene.

Her i Norge er det bare kryptobørser med registrering hos Norges Finanstilsyn som har løyve til å tilby sine tjenester til nordmenn. Disse sidene inkluderer blant annet eToro, MiraiEx og den norske kryptobørsen NBX – Norwegian Block Exchange.

 

Kryptovalutaens videre utvikling

Mange lurer på hvordan det vil se ut for kryptovaluta i fremtiden. Siden valutaen i seg selv ikke har noen iboende verdi, er det mange eksperter som mener det er dumt å investere penger i kryptovaluta.

Er kryptovaluta bare en midlertidig trend, eller et blaff om du vil? Vi tror kryptovaluta kan ha en lys fremtid, siden stadig flere er på jakt etter trygge og brukervennlige betalingsløsninger.

Husk at kryptovaluta ofte tillater langt raskere og billigere overføringer enn tradisjonell valuta. Det er også mange som ønsker seg kryptovaluta fordi det gjør det lekende lett å overføre penger over landegrenser uten forsinkelser.

Vil du kjøpe kryptovaluta?

Vi har nå sett nærmere på historien bak kryptovaluta. Det er ingen tvil om at den digitale valutaen har vokst kraftig i popularitet siden den først kom på markedet i 2009. I dag er det flere hundretusen nordmenn som eier kryptovaluta.

Dette tyder på at kryptovaluta blir stadig mer «normalt» i befolkningen. Kanskje kryptovaluta en dag vil bli et fullverdig alternativ til fiatpenger og ordinær valuta?

Etter at Bitcoin kom på markedet, er det også mange andre kryptovalutaer som har blitt lansert. Disse omtales ofte som alternative valutaer eller altcoins, og inkluderer varianter som Litecoin, Dogecoin og lignende. Mulighetene er i dag mange.

Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta selv, er det enkelt å sette i gang. Du trenger nemlig bare å opprette en brukerkonto på en kryptobørs som for eksempel NBX eller eToro. Dette tar noen få minutter, og du kan etter kort tid kjøpe Bitcoin eller annen valuta.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Når ble verdens første kryptovaluta lansert?» answer-0=»I 2009 ble Bitcoin lansert, som verdens aller første offentlig tilgjengelige kryptovaluta. Bitcoin er basert på blokkjedeteknologi, og er i dag den mest populære kryptoen.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hva er en altcoin?» answer-1=»En altcoin er en alternativ mynt, eller rettere sagt – en alternativ kryptovaluta til Bitcoin. Alle andre kryptovalutaer som er lansert etter Bitcoin, er dermed altcoins.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvor kjøper man Bitcoin og annen kryptovaluta?» answer-2=»Du kan kjøpe Bitcoin og andre former for kryptovaluta hos Firi, eToro og NBX – for å nevne noen. Velg en trygg og brukervennlig kryptobørs.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!