Alt du må vite om stablecoins

Ole
28.09.2021
521 Visninger
Stablecoins

Kryptovaluta er kjent for å være veldig ustabil med tanke på verdi, noe som skyldes høy volatilitet. Volatilitet kan beskrives som usikkerhet tilknyttet en kurs, og ved høy volatilitet er det vanlig med voldsomme kursendringer på kort tid.

Akkurat denne høye volatiliteten gjør at mange er skeptiske til å investere penger i kryptovaluta. Investeringen kan fort føre til tap av penger, selv om den også kan gi stor gevinst på kort tid.

Stablecoins betraktes av mange som et godt alternativ til kryptovaluta med høy volatilitet. Vi skal her se nærmere på hva stablecoins er, og hvorvidt dette er et mer gunstig alternativ enn klassisk krypto.

Hva er stablecoins?

Stablecoins kan beskrives som kryptovaluta som er direkte knyttet opp til et mer stabilt aktivum. Stabile aktiva kan for eksempel være råvarer som gull eller fiatvaluta som amerikanske dollar. Disse har ikke like stor volatilitet som vanlig kryptovaluta.

Selv om stablecoins har tilsvarende volatilitet som stabile aktivum, er det fortsatt en desentralisert valuta på lik linje med annen kryptovaluta. Stablecoins er med andre ord ikke tilknyttet noen sentralbank.

Stablecoins kan på mange måter betraktes som fiatvaluta som er representert gjennom blokkjeder.

Hva brukes stablecoins til?

Stablecoins brukes hovedsakelig som en «trygg havn» når det er mye volatilitet og uro på markedet for vanlig kryptovaluta. Mange av dem som spekulerer og investerer i kryptovaluta ønsker ikke å vende tilbake til tradisjonell valuta, og da er stablecoins et fint alternativ.

Dersom man ønsker å hoppe tilbake på det vanlige kryptovaluta-markedet igjen senere, er selvfølgelig dette fullt mulig.

Grunnen til at mange ikke ønsker å gå tilbake til tradisjonell fiatvaluta, er at kryptovaluta kan by på fordeler som raskere og mer anonyme overføringer. Med stablecoins får du altså det beste fra to ulike verdener: Fiatpengers stabilitet, og kryptovalutaens smidighet.

Forskjellige typer stablecoins

Stabile kryptovalutaer eller stablecoins kan fås i tre forskjellige kategorier. Den mest vanlige er den varianten som er sikret i fiatpenger, som for eksempel euro eller amerikanske dollar. Man kan også ha sikkerhet i gull eller sølv, og råvarer med stabil verdi.

Stablecoins med sikkerhet gjennom fiat kalles gjerne for «fiat-collateralized stablecoins». En annen form for stablecoins er kryptovaluta som har annen kryptovaluta som sikkerhet.

Den siste formen for stablecoins er den varianten som ikke har noe sikkerhet. Dette blir ofte omtalt som en «algoritmisk stablecoin», da de bruker mekanismer som gjør det mulig å justere tilbud for å oppnå stabil verdi. Et eksempel på en slik stablecoin er Ampleforth.

Flere populære stablecoins på markedet

Det finnes flere typer stablecoins på markedet. Dersom du ønsker å kjøpe stablecoins, gjelder det å finne an gunstig variant som passer dine behov.

La oss se nærmere på de mest vanlige formene for stablecoins.

Tether (USDT) – stablecoins som er låst til amerikanske dollar

Tether – også kjent som USD Tether eller bare USDT – er en stablecoin som benyttes hyppig. Dette er den mest kjente formen for stablecoins, og valutaen er låst til amerikanske dollar. Hos mange av kryptobørsene kan du veksle vanlig kryptovaluta til Tether med få tastetrykk.

Med Tether kan man se frem til høy stabilitet, og mange går over til Tether dersom de oppdager at for eksempel Bitcoin raser i verdi. Tether kom på markedet i 2014, og har siden da blitt et populært valg for mange som driver med investeringer i kryptovaluta.

USD Coin (USDC)

USD Coin eller USDC kan beskrives som en digital stablecoin som kan knyttes til amerikanske dollar. USD Coin er med andre ord en fiat-collateralized stablecoins, og følger kursen for amerikanske dollar.

USD Coin er en av de mest populære formene for stablecoins på markedet, og benytter seg av systemer som Solana, Tron, Ethereum, Algorand og Hashgraph.

Dai (DAI)

DAI er en annen populær stablecoin, og kjører på samme programvare som Ethereum. Løsningen opprettholder en verdi tilsvarende 1 USD til enhver tid, noe som sikrer stabil verdi på valutaen.

DAI har imidlertid ikke sikkerhet i USD, men heller i plattformen Maker. DAI er et populært alternativ for dem som ønsker kryptovaluta med lav volatilitet.

Binance USD (BUSD)

En fjerde stablecoin som er veldig populær, er Binance USD. Én enhet av Binance USD vil alltid ha verdien av 1 USD. BUSD er godkjent av NYDFS som er de finansielle myndigheter i USA.

Binance USD er også et godt alternativ for deg som er på jakt etter en stabil form for kryptovaluta, som for eksempel kan være et alternativ til Bitcoin.

Hvordan investere i stablecoins?

[etoro]

Det finnes flere ulike kryptobørser som lar deg investere i stablecoins på en trygg og enkel måte. Vi kan blant annet nevne Binance. Her kan du blant annet kjøpe Dai.

Også eToro har et bredt utvalg av stablecoins. Vi kan blant annet nevne BTCEUR, ETHEUR, ETHGBP, BTCGBP, XRPGBP og BTCJPY.

[etoro]

Er det smart å investere i stablecoins?

Ja! Dersom du ønsker å investere i kryptovaluta, men samtidig synes at det er for høy volatilitet, er stablecoins et godt valg. Dette er fortsatt en kryptovaluta, bare med lang høyere stabilitet.

Det betyr at det blir lavere risiko for at du skal tape penger, siden verdien holdes stabil. Investering i stablecoins kan være en god idé for både amatører og viderekomne krypto-investorer når det går dårlig på krypto-markedet.

Invester i stablecoins i dag

Dersom du ønsker å investere i kryptovaluta, men synes at volatiliteten er for høy, kan stablecoins være en god idé.

Finn en kryptobørs og invester i stablecoins, slik at du får mer stabilitet og forutsigbarhet når verdien på tradisjonell krypto svinger mye.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er forskjellen på stablecoins og tradisjonell kryptovaluta?» answer-0=»Stablecoins og kryptovaluta er mer eller mindre akkurat det samme, bare at volatiliteten til førstnevnte er lavere. Husk at stablecoin fortsatt er en kryptovaluta.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor kan man investere i stablecoins?» answer-1=»Du kan investere i stablecoins hos kryptobørser som eToro og Firi (MiraiEx). Her kan du blant annet investere i DAI. Utforsk mulighetene dine.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvilken stablecoin er best?» answer-2=»Tether er en av de mest kjente og populære formene for stablecoins, og kan være et godt valg for de fleste. » image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!