Kryptovaluta for nybegynnere

Ole
28.09.2021
399 Visninger
Kryptovaluta nybegynner

Kryptovaluta er noe man ofte hører om i mediene, men veldig mange er usikre på hva i alle dager kryptovaluta egentlig er. Uttrykk som «blokkjeder», «mining» og «giring» kan gjøre det hele enda mer uforståelig.

Vi har her laget en enkel guide om kryptovaluta for nybegynnere. Vi forklarer deg hva kryptovaluta er på en enkel og forståelig måte, og forklarer de vanskelige uttrykkene på enkelt vis.

Først av alt – hva er kryptovaluta?

Vi har alle kjennskap til penger. De aller fleste av oss bruker tradisjonell valuta i det daglige, altså nasjonal valuta i form av norske kroner (NOK). Pengene utstedes og administreres av Sentralbanken, og bankene fungerer som mellomledd når vi gjør pengeoverføringer.

Tradisjonelle penger er veldig sårbare for inflasjon, politikk og renteendringer. På grunn av dette ønsket noen å lage en valuta som er helt uavhengig av noen sentralbank eller banker i det hele tatt. I 2009 ble kryptovaluta for første gang lansert, i form av Bitcoin.

Kryptovaluta er enkelt forklart en digital valuta uten tilknytning til myndighetene eller banker. Derfor kalles kryptovaluta også for en «desentralisert valuta». Kontrollen over valutaen er ikke sentralisert hos sentralbanken, men gjennom en distribuert database.

Den distribuerte databasen er som regel en blokkjede, noe som kan betraktes som en offentlig database der informasjon spres over en rekke datamaskiner eller «noder». Ved hjelp av avansert teknologi som kryptografi kan transaksjonene sikres og verifiseres.

Hvorfor kjøper man kryptovaluta?

Mange velger å kjøpe kryptovaluta fordi de ønsker et raskt og smidig betalingsmiddel som enkelt kan overføres på tvers av landegrenser. Det er som regel færre gebyrer involvert ved overføring av kryptovaluta, enn for overføring av tradisjonelle penger.

En annen grunn til at mange ønsker å kjøpe kryptovaluta, er at man i stor grad anonymiseres. Man betaler gjennom en digital krypto-lommebok som gir brukeren en adresse laget av tall og bokstaver. Navnet ditt vises altså ikke i transaksjonene.

Dersom man ønsker å kunne overføre penger anonymt, raskt og billig, kan altså kryptovaluta være et godt valg.Det er også mange som kjøper kryptovaluta fordi de ønsker å investere eller spekulere i valutaen. Kryptovaluta kan nemlig gå mye opp og ned i verdi grunnet ustabile kurser, noe som potensielt kan gjøre at man kan selge valutaen dyrere enn man kjøpte den.

  • Raske og enkle betalinger
  • Mer anonyme transaksjoner
  • Investering

Er det lurt å investere i kryptovaluta?

I vår guide om kryptovaluta for nybegynnere ønsker vi å understreke at det å investere i kryptovaluta kan innebære en stor risiko. Valutakursen for kryptovaluta kan som sagt svinge mye, ettersom kryptovaluta har relativt høy volatilitet.

Du kan altså risikere å tape mye penger på denne type investeringer, og spesielt risikabelt er det med giring av kryptovaluta. Giring betyr at du «låner» kryptovaluta, og dermed investerer mer enn du egentlig hadde i egenkapital.

Du kan for eksempel investere kryptovaluta tilsvarende 10 000 NOK, selv om du kun hadde valuta tilsvarende 5 000 NOK. Jo mer man girer, jo større blir den potensielle fallhøyden.

Skal du investere i kryptovaluta bør giring overveies nøye. Invester aldri mer penger enn at du kan tåle et eventuelt tap. Begynn i det små, og prøv deg frem. Prosessen kan være lærerik og morsom når man gjør det på en ansvarlig måte.

Hvordan genereres ny kryptovaluta?

Det finnes ulike mekanikker for utvinning av ny kryptovaluta. Det lages ofte et visst antall digitale valutaenheter på forhånd, og utvinning av nye valutaenheter skal skje i et forhåndsbestemt tempo.

Prosessen med å utvinne ny kryptovaluta kalles ofte for mining eller graving, og er en aktivitet du som bruker kan gjøre fra din egen datamaskin. Du trenger da et grafikkort og eventuelt annet utstyr.

Mining er en komplisert oppgave som krever mye datakraft. Du mottar gjerne belønning for utvinning av krypto i form av kryptovaluta.

Hvor kan man kjøpe kryptovaluta?

Som ny innen kryptovaluta er du kanskje usikker på hvor du kan kjøpe krypto. Det er imidlertid veldig enkelt å sette i gang. Du trenger bare å lage en profil (brukerkonto) på en såkalt kryptobørs. Her er noen populære kryptobørser du kan kikke på:

  • Norwegian Block Exchange
  • MiraiEx / Firi
  • eToro

[begge]

 

Når du har laget brukerkontoen din, er det bare å sette inn et ønsket beløp med en av innskuddsmetodene som tilbys. Hos de fleste kan du sette inn penger med vanlige løsninger som Visa eller bankoverføring.

Deretter kan du åpne markedene og finne kryptovaluta. Du vil da kunne se ulike typer kryptovaluta, som for eksempel Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) og Ripple (XRP). Velg den varianten du ønsker, og bekreft kjøpet. Pengene lagres i en digital lommebok.

Kryptovaluta for nybegynnere med copy trading

I vår guide om kryptovaluta for nybegynnere ønsker vi også å tipse om copy trading. Dette er en funksjon du finner hos mange kryptovaluta-børser, som for eksempel eToro.

Copy trading gjør det enklere for nybegynnere å sette i gang med kryptovaluta-investeringer. Du kan nemlig kopiere erfarne brukere sine kjøp og investeringer, slik at sjansen øker for at du gjør smarte og langsiktige valg.

Copytrading hos Etoro

Så enkelt er det å kopiere andre tradere hos Etoro. Slik kan nybegynnere komme lett i gang.

Kryptovaluta for nybegynnere trenger ikke være vanskelig

I denne guiden har du kunnet lære litt grunnleggende om kryptovaluta. Enkelt forklart er kryptovaluta digitale penger som kan fungere både som betalingsmiddel og en investering. Valutaen styres ikke av myndighetene eller banker, men av brukerne selv.

Kryptovaluta kan være risikabelt å investere i, men man kan også tjene på investeringen om man gjør gode valg. Kopier gjerne andre sine investeringer med copy trading, slik at du enklere kommer deg over nybegynnerkneiken.

Kryptovaluta er kanskje litt avansert med tanke på all teknologien som ligger bak, men er egentlig forholdsvis enkelt å kjøpe. Du trenger ikke å forstå de kompliserte mekanismene bak valutaen for å kunne få glede av den.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva koster kryptovaluta?» answer-0=»Kryptovaluta kan koste både mye og lite, helt avhengig av hvilken kurs den aktuelle valutaen har. Husk at du ikke trenger å kjøpe en hel valutaenhet. Du kan f.eks. kjøpe 0,0001 BTC.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor selges kryptovaluta?» answer-1=»Kryptovaluta selges på kryptobørser, som for eksempel MiraiEx, eToro og Norwegian Block Exchange. Velg en plattform som er registrert hos Finanstilsynet.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvilken kryptovaluta bør jeg kjøpe?» answer-2=»Det finnes mange kryptovalutaer man kan kjøpe. Bitcoin er den flest velger, men du kan også kjøpe Ethereum, DAI og lignende. Kjøp gjerne Bitcoin til å begynne med.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!