Norsk kryptovaluta

Ole
28.09.2021
360 Visninger
Norge kryptovaluta

Dersom du interesserer deg for trading med kryptovaluta, vet du kanskje at det finnes mange ulike varianter av den digitale valutasorten. Bitcoin, Ethereum og Ripple er bare noen av de mest kjente typene.

Norsk kryptovaluta er imidlertid ikke særlig vanlig å oppdrive. I denne guiden skal vi se nærmere på norsk kryptovaluta, og hvilke muligheter som finnes!

Nordmenn elsker kryptovaluta

Norsk kryptovalutaNordmenn har virkelig fått øynene opp for kryptovaluta de siste årene. Ifølge Skatteetaten anslås det at omkring 190 000 til 235 000 mennesker i Norge handler med kryptovaluta.

Dette er en relativt stor andel av befolkningen, tatt i betraktning at det kun bor rundt 5 millioner personer i landet. Siden mange nordmenn interesserer seg for den digitale valutaen, er det også mange som lurer på om det finnes norsk kryptovaluta.

Finnes det norsk kryptovaluta?

Ja, dersom vi legger grunnleggeren av valutaen til grunn, har det eksistert en norsk kryptovaluta. I 2015 begynte David Sønstebø – sammen med blant andre Sergey Ivancheglo, Serguei Popov og Dominik Schiener – arbeidet med å lage kryptovalutaen IOTA.

IOTA var med andre ord en delvis norsk kryptovaluta, og i 2017 ble kryptovalutaen lansert etter et par år med arbeid. Responsen var massiv, og på et tidspunkt var valutaen IOTA verdt svimlende 78 milliarder NOK.

IOTA / MIOTA

IOTA kan beskrives som en hovedbok distribuert med åpen kildekode, og var en kryptovaluta designet for IoT (internet of things). Valutaen var populær da den ble lansert, men i februar 2020 ble IOTA avviklet.

Dette skyldes at det ble mottatt rapporter som tilsa at hackere hadde greid å stjele finansielle midler fra IOTA-brukernes digitale lommebøker.

Mange alternativer til norsk kryptovaluta

Selv om norsk kryptovaluta er vanskelig å oppdrive, finnes det en rekke gode alternativer til IOTA. Mange nordmenn investerer for eksempel i velkjente kryptovalutaer som Bitcoin, Ripple og Dogecoin.

La oss se litt nærmere på ulike alternativer som finnes på kryptobørser.

Bitcoin og Bitcoin Cash

Ikke overraskende er Bitcoin (BTC) utvilsomt den mest kjente formen for kryptovaluta, og var også den første typen kryptovaluta som ble lansert. Bitcoin kom på markedet i 2008, lansert av Satoshi Nakamoto.

Den digitale valutaen ble laget på et desentralisert nettverk, og er ikke tilknyttet noen sentralbank. Bitcoin var den første formen for kryptovaluta og tok i bruk en såkalt blokkjede. Dette kan betraktes som en distribuert database med et peer-to-peer-nettverk av noder.

I blokkjeden blir samtlige transaksjoner loggført, og sikkerheten ivaretas ved hjelp av kryptografi. Bitcoins kan kun tas i bruk av personen som eier valutaen. Midlene kan lagres i en digital BTC-lommebok.

Etter at Bitcoin ble lansert har også Bitcoin Cash blitt lansert, som skal sikre enda raskere og enklere overføringer.

Blokkjede

Blokkjede

Ethereum

Et annet alternativ til norsk kryptovaluta er Ethereum. Ethereum er et kryptovaluta-nettverk som ble dannet av selskapet Ripple Labs Inc. i 2012. Ripple er, i likhet med Bitcoin basert på en åpen kildekodeprotokoll.

Ethereum støtter både kryptovaluta og fiat-valuta (tradisjonell valuta). Denne formen for kryptovaluta er et godt valg for deg som er på jakt etter lynraske løsninger.

Dogecoin

Dogecoin er en kryptovaluta som har derivert fra Litecoin. Denne typen kryptovaluta ble lansert i 2013, og har sammenlignet med en rekke andre kryptovalutaer rask myntproduksjon.

Dogecoin ble utviklet av IBM-ingeniøren og utvikleren Billy Markus fra Oregon.

Hvorfor finnes det knapt norsk kryptovaluta?

Norsk kryptovaluta er ikke vanlig, og dette skyldes sannsynligvis at det er svært mange utviklere på verdensbasis. Det skal mye til for å komme gjennom «nåløyet» og slå an internasjonalt med en ny kryptovaluta.

Innbyggertallet i Norge er relativt lavt, noe som reduserer sjansen for at en norsk kryptovaluta skal realiseres.

Hvor kan nordmenn handle kryptovaluta?

[etoro]

Selv om det ikke finnes mye norsk kryptovaluta på markedet, kan nordmenn fortsatt handle kryptovaluta. Det finnes mange brukervennlige plattformer og kryptobørser hvor man kan kjøpe, oppbevare og selge kryptovaluta.

Det er ganske enkelt å sette i gang. Først velger du en markedsplass (plattform) for kjøp av kryptovaluta, og oppretter en brukerprofil der. Deretter trenger du bare å gjøre et innskudd før du kan kjøpe kryptovaluta etter eget ønske.

Hos de fleste trading-plattformer kan man velge mellom en rekke forskjellige kryptovalutaer, inkludert de overnevnte. Her er noen av plattformene du kan sjekke ut dersom du vurderer å kjøpe eller handle med kryptovaluta:

  • eToro
  • Firi / MiraiEx
  • Norwegian Block Exchange (norsk kryptobørs)

Er det vanskelig å sette i gang med krypto-trading?

Nei, det er tvert imot enkelt å komme i gang! Hos kryptobørser som eToro kan du trade kryptovaluta uten å kunne mye om temaet fra før. Du kan nemlig dra nytte av såkalt copy trading, og enkel og greit kopiere andre krypto-tradere som vet hva de driver med.

Selv nordmenn som er helt uten erfaring kan handle kryptovaluta dersom de drar nytte av copy trading. Velger du en enkel og brukervennlig handelsplattform, vil du snart lære deg hvordan du går frem på egen hånd også.

Kjøp kryptovaluta i Norge via nett

Nordmenn som ønsker å sette i gang med handel av kryptovaluta, står overfor mange valgmuligheter. Norsk kryptovaluta er ikke særlig vanlig å oppdrive, selv om varianter som IOTA har eksistert. Du kan imidlertid kjøpe alt fra Bitcoin og Ethereum, til Dogecoin.

For å sette i gang trenger du bare å finne en handelsplattform på nett. Vi anbefaler deg å velge en plattform som er godkjent av Finanstilsynet i Norge. Et eksempel på en slik plattform er eToro.

 

Finn en plattform for trading av kryptovaluta i dag, og prøv deg frem!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er kryptovaluta?» answer-0=»Kryptovaluta kan betraktes som et virtuelt og digitalt aktivum, og er designet for å bære lettomsettelig. Det tas i bruk kryptografi for sikring, kontroll og verifisering av valutaen.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Er det risikabelt å kjøpe kryptovaluta?» answer-1=»Dersom du kjøper kryptovaluta i håp om å tjene penger på investeringen, er det nokså risikofylt. Kryptovaluta kan nemlig svinge mye i verdi – noe som kan gå begge veier.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Er det lov å kjøpe kryptovaluta i Norge?» answer-2=»Ja, det er lovlig både å kjøpe og selge kryptovaluta i Norge. Det anbefales dog at man velger en kryptoplattform som er registrert hos Finanstilsynet, da dette er det sikreste.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!