DAI – alt du må vite om den stabile kryptovalutaen

Ole
01.10.2021
460 Visninger
DAI

Mange som driver med investering i kryptovaluta, er klar over at krypto generelt sett har svært høy volatilitet. Dette gjør at verdien brått kan stige, noe som gjør at man kan tjene gode penger. Samtidig kan verdien potensielt falle like brått, noe som ikke er like positivt.

Dette er en av de viktigste grunnene til at mange overfører penger til en mer stabil kryptovaluta i perioder der verdien på krypto står i fare for å synke kraftig. Det er her den stabile kryptovalutaen DAI kommer inn i bildet!

Hva er DAI?

DAIDAI er en form for kryptovaluta, eller nærmere bestemt – en stablecoin. DAI har i motsetning til de fleste andre former for kryptovaluta, veldig stabil verdi. Verdien er knyttet opp mot amerikanske dollar (USD), og følger kurssvingningene til denne valutaen.

Dette er ett av kjennetegnene til stabile kryptovalutaer – verdien er koblet opp mot verdien på råvarer eller tradisjonell valuta. DAI streber etter å opprettholde en verdi som er mest mulig lik 1 USD gjennom automatiserte smartkontrakter på blokkjeden til Ethereum.

DAI gir sikkerhet i krisesituasjoner

Ifølge MakerDAO vil prisen for én enhet av DAI kunne avvike fra 1 USD, men man vil uansett alltid få tilbake 1 USD for 1 DAI. Dette skyldes at i krisesituasjoner vil en funksjon kalt Emergency Shutdown aktiveres.

Emergency Shutdown blir blant annet aktivert i krisesituasjoner der DAI utsettes for databrudd eller hacking, eller ved oppdateringer.

Funksjonen kan også utløses dersom kryptovalutamarkedet er irrasjonelt svakt over en periode.

Hvordan fungerer DAI?

DAI er basert på kompleks teknologi. Det er ikke mulig å forklare alt i detalj her, og heldigvis er det heller ikke noe behov for at du forstår mekanikken bak DAI for å kunne kjøpe valutaen.

DAI er en stablecoin som har sikkerhet i kryptovaluta, nærmere bestemt Ethereum. Kort fortalt bygges på DAI smartkontrakter, og disse omtales gjerne som Market Protocol eller dApp.  Du kan betrakte dApp som en desentralisert app i blokkjeden.

Du kan gjerne sammenligne kjøp av DAI med det å låne penger i en bank. Når man tar opp et banklån må man gjerne stille med sikkerhet i en eiendel, enten det er hus eller hytte. DAI kan med andre ord betraktes som et lån der Ethereum er sikkerheten.

Ettersom Ethereum er en kryptovaluta med høy volatilitet og kurssvingninger, må sikkerheten tåle disse svingningene. Derfor må du stille med 150 % av verdien på DAI i sikkerhet. Dermed kan prisene for én DAI holdes så stabil.

Hva skjer om Ethereum faller i verdi?

Siden DAI har sikkerhet i Ethereum, lurer du kanskje på hva som vil skje om Ethereum plutselig skulle tape seg kraftig i verdi. I slike tilfeller vil Ethereum-valutaen bli solgt, slik at lånet ditt dekkes.

Du trenger med andre ord ikke å bekymre deg for at verdien på Ethereum skulle droppe, om du har DAI.

Ethereum

Hvem passer DAI for?

DAI er en ypperlig kryptovaluta for alle som ønsker å investere i krypto, men som samtidig synes at risikoen og volatiliteten er for høy. Med DAI får du kryptovaluta, men med langt lavere risiko for verdisvingninger.

Mange som investerer i tradisjonell kryptovaluta som Bitcoin eller Ethereum velger å overføre pengene til DAI i perioder med høy risiko. Da slipper de å gjøre kryptovalutaen om til tradisjonell valuta som NOK eller USD, samtidig som risikoen er lav.

Hvor kan jeg kjøpe DAI?

DAI er en kryptovaluta du kan kjøpe hos børser som selger kryptovaluta. Det finnes flere gunstige sider å velge blant, og vi anbefaler på det sterkeste å velge en aktør som er registrert hos Finanstilsynet. Her er noen flotte kryptobørser for nordmenn:

[etoro]

Du finner ikke DAI hos Norwegian Block Exchange for øyeblikket, men både eToro og Firi har DAI. For å kjøpe DAI må du aller først opprette en brukerkonto på den respektive kryptobørsen. Du oppretter en brukernavn og et passord, og legger inn e-posten din.

Når du har verifisert brukeren din, er du klar for å gjøre et innskudd og å kjøpe DAI. Du navigerer til «markeder» eller lignende for å finne de ulike kryptovalutaene som selges, og DAI finnes blant disse.

Når DAI er kjøpt kan den digitale valutaen oppbevares i en digital lommebok. Du kan veksle DAI til Bitcoin eller annen kryptovaluta, eller motsatt. Med frihet til å veksle til DAI ved behov, kan du sikre deg selv mot store fall i kryptokurser.

Andre stablecoins enn DAI?

Foruten DAI, finnes det en rekke ulike typer stablecoins. En av de mest kjente er Tether, som følger amerikanske dollar i kurs. Det finnes også en annen kjent form for stablecoin, og denne kalles for USD Coin eller USDC. Også denne har samme kurs som USD.

Når du skal kjøpe stablecoins kan disse ha sikkerhet i ulike verdier. Noen har sikkerhet i annen kryptovaluta, mens andre har sikkerhet i tradisjonelle penger eller råvarer som gull.

Bør jeg kjøpe DAI?

Dersom du er på jakt etter kryptovaluta med mindre volatilitet enn tradisjonell krypto, er DAI eller andre stablecoins gode alternativer. Du kjøper fortsatt kryptovaluta, men med langt lavere volatilitet.

Du kan også bytte over til DAI dersom du allerede har investert i annen kryptovaluta, og frykter at verdien kan falle brått. Finn en løsning som passer deg og dine behov!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvilken type stablecoin er best? » answer-0=»Det finnes en rekke ulike stablecoin. Dersom vi ser på popularitet, er utvilsomt Tether og DAI blant de mest populære alternativene – noe som også tyder på at disse valutaene er best.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hva er volatilitet på kryptovaluta?» answer-1=»Kryptovaluta omtales ofte som volatilt, noe som betyr at kursen er uforutsigbar og kan endres fort på kort tid. Dette gjør at krypto kan svinge mye i verdi.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvorfor kjøpe stablecoins som DAI?» answer-2=»Ved å kjøpe stablecoins får du en kryptovaluta med stabil verdi, noe som gjør det mindre risikabelt å investere penger i valutaen.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!