Hvem fant egentlig opp kryptovaluta?

Ludvig
12.01.2022
418 Visninger
Bitcoin historie

Det har blitt kalt internetts største mysterium. Hvem som egentlig fant opp bitcoin, som var den første kryptovalutaen, er det imidlertid fortsatt ingen som kan si med 100 prosent sikkerhet. Likevel tror de aller fleste det var Satoshi Nakamoto, uten at noen vet hvem denne personen er.

Det eneste vi kan si med 100 prosent sikkerhet er at personen som står bak bitcoin trolig er en av verdens aller rikeste personer i dag. Verdien av bitcoin har steget jevnt og trutt de siste årene, og i dag er en bitcoin verdt over 500 000 norske kroner, og verdien stiger fortsatt.

Bitcoin så dagens lys i januar tilbake i 2009, men domenet bitcoin.org ble registrert i august  året før, altså i 2008. Mye tyder derfor på at dette var tiden det tok å skrive koden for den nå så populære kryptovalutaen.

Stor interesse for Ethereum – er det over og ut for Bitcoin?

Da den kraftige datamaskinen som ble brukt til å utvinne verdens første bitcoin-blokk, som for øvrig inneholdt 50 bitcoins, er i dag byttet ut med enorme dataparker rundt om i verden som ene og alene utvinner bitcoins.

Det var i oktober 2018 at det plutselig dukket opp et dokument på nettet, som ble gjort tilgjengelig for mange kodeknekkere. Dokumentet het «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System«, og ga en detaljert beskrivelse av hvordan kryptovaluta fungerer uten innblanding bra banker eller myndigheter.

En rolig start

I begynnelsen gikk det ganske rolig for seg, og det var ikke mange som hadde noen stor tro på at kryptovaluta skulle bli like populært som det er i dag, 12 år etter. Det var heller ingen, kanskje med unntak av Satoshi Nakamoto selv, som kunne forutse den enorme verdiøkningen kryptovalutaen har hatt på disse årene.

Uansett om Satoshi Nakamoto er et pseudonym eller ikke, kan han mest trolig le hele veien til banken resten av livet. Flere har anslått at bakmannen selv er god for rundt 1 million bitcoins, og med en verdi på over 500 000 kroner per stykk, er det svimlende summer det er snakk om. Nok til å å få plass på listen over de 50 rikeste personene i verden. Men han er den eneste på den eksklusive listen folk ikke vet hvem er. Kanskje er han en helt vanlig fyr som liker å spille online casino for å slå ihjel litt tid.

Det finnes flere teorier om hvem Nakamoto er

En person som har vært mistenkt for å være Satoshi Nakamoto er den australske programmereren Craig Steven Wright. Det anerkjente teknobladet Wired skrev blant annet: «Enten fant Wright opp bitcoin, eller så er han en genial svindler som har et sterkt ønske om at vi skal tro han gjorde det.»

Wright hadde da vært aktiv i miljøet rundt bitcoin i mange år og lagt igjen mange spor på ulike nettsamfunn som omhandler bitcoin. Han eier selv bitcoins for flere hundre millioner kroner, og han har en mastergrad i både juss og økonomi. Det er med andre ord en smarting vi snakker om her.

I ettertid har det derimot blitt avslørt at Wright ikke kan være mannen bak, da den unike krypteringsnøkkelen han identifiserte seg med ikke kunne stamme fra så langt tilbake som i 2009.

Kanskje får vi aldri løsningen på denne gåten. Noe som i seg selv er ganske fascinerende. Det blir også spennende å følge med på verdien av bitcoins og andre kryptovalutaer i tiden som kommer. Den enorme verdiøkningen til bitcoin har nemlig smitteeffekt på andre kryptovalutaer, selv om det ennå ikke kan sammenlignes.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!