Kryptovaluta og sikkerhet – er krypto sikkert?

Ole
01.10.2021
392 Visninger
Sikkerhet

Dersom du vurderer å investere i kryptovaluta, er det kanskje en liten bit av deg som lurer på om krypto i det hele tatt er sikkert. Spørsmålet om sikkerhet rundt kryptovaluta kan handle om så mangt. Ivaretas for eksempel personvern, og er det risiko for svindel?

I denne guiden skal vi ta deg gjennom de grunnleggende sikkerhetsaspektene rundt kryptovaluta. Finn ut hvilke tiltak du må gjøre for å ivareta personvern, og hvordan du unngår svindel.

Er det anonymt å bruke kryptovaluta?

SikkerhetNoe mange lurer på, er hvorvidt anonymiteten ivaretas når du bruker kryptovaluta. For mange handler ikke dette om at de vil skjule identiteten sin for å gjøre kriminelle aktiviteter, men om personvern.

Generelt sett er kryptovaluta veldig sikkert når det kommer til ivaretakelse av anonymitet. Når du for eksempel skal overføre penger til en mottaker, vil ikke mottakeren se navnet ditt eller andre sensitive opplysninger, men heller den offentlige nøkkelen din.

Den offentlige nøkkelen består av tall og bokstaver. Det er også denne nøkkelen eller koden du oppgir til andre parter som skal overføre penger til deg. Skulle du imidlertid miste nøkkelen eller at noen kan koble nøkkelen til deg personlig, forsvinner anonymiteten.

Hvordan lagre og oppbevare kryptovaluta sikkert?

Før du kjøper kryptovaluta må du ha et sted å lagre verdiene. Hos mange av de beste kryptobørsene vil du automatisk få en digital krypto-kommebok eller krypto-wallet. Det er viktig å ha en lommebok som sikrer trygg og brukervennlig lagring av pengene.

Kryptobørsen tar seg som regel av sikkerheten rundt selve lommeboken, men det er viktig at også du selv tar dine forhåndsregler når det kommer til sikkerhet. Skulle du for eksempel miste passordet ditt, kan du også miste tilgangen til lommeboken.

Får noen andre tak i passordet til lommeboken din, ja, så kan de stjele pengene – på samme måte som når du mister passordet til bankkortet. Velg gjerne Firi eller andre løsninger som kan sikre kryptovalutaen din best mulig,

Firi har krypto-lommebøker som sikrer kryptovaluta med Legal Vault. Dette kan nesten betraktes som en safe for lommeboken din. Du får tilgang til safen ved hjelp av sikre løsninger som Vipps eller brukernavn. Mister du brukernavn eller passord, kan du få tilgang på pengene gjennom BankID.

Offentlig og privat nøkkel for kryptovaluta

Dersom du har kryptovaluta vil du ha en krypto-wallet, og denne har én offentlig og én privat nøkkel, gjerne omtalt som public og private key. Du har også en kryptovaluta-adresse, som kan betraktes som en kortversjon av den offentlige nøkkelen.

Den offentlige nøkkelen eller adressen er den du oppgir til andre om de skal sende deg kryptovaluta, og kan derfor sammenlignes med et kontonummer. Adressen består av mellom 26 og 35 tall og bokstaver.

Sørg for å oppgi korrekt nøkkel til avsender, slik at pengene kommer til riktig mottaker!

Den private nøkkelen er koden som gir deg tilgang på kryptovalutaen du har lagret i den digitale lommeboken. Denne koden kan gjerne sammenlignes med PIN-koden på bankkortet du har tilknyttet en bankkonto, og skal aldri deles med andre.

Hvordan ivareta din private krypto-nøkkel?

På samme måte som du bør pugge og huske koden til bankkortet ditt, bør du også pugge den private kryptonøkkelen din. Det kan være risikabelt å skrive denne ned – både på papir og i digitale notater. Blir enheten din hacket kan noen få tak i nøkkelen.

Det du imidlertid kan skrive ned, er et hint eller et spørsmål som gir deg svar på hva passordet er, om du skulle glemme det.

Hvordan unngå svindel ved investering i kryptovaluta?

Det er alltid lurt å handle kryptovaluta hos en kryptobørs som er registrert hos Finanstilsynet. Dette er de eneste kryptobørsene som lovlig kan tilby tjenester til nordmenn. Dessverre er det mange som handler hos uregulerte, utenlandske børser.

Du kan derfor risikere at du handler kryptovaluta i god tro om at du gjør en investering, mens du i realiteten blir utsatt for svindel. Noen aktører kan for eksempel gi lovnader om økende kryptokurs for at du skal investere penger, og så stiger kanskje ikke verdien likevel.

Det er også viktig å være klar over risikoen ved å investere i kryptovaluta, uansett hvilken kryptobørs du bruker. Gjør gjerne litt research, slik at du finner informasjon om kurs og markedets potensielle svingninger.

Eksperter påpeker også at det er veldig mange kryptovalutaer der ute, og derfor er det vanskelig å få oversikt over alle. Hold deg derfor gjerne til en velkjent krypto som Bitcoin eller Ethereum. Disse finner du mye informasjon om på nett.

Vær obs på falske meglere

Svindlere finner til stadighet nye metoder for å svindle folk. I noen tilfeller kontaktes folk av såkalte meglere som sier de kan hjelpe med å investere kryptovalutaen.

Mange er ikke klar over at dette kan være svindel, og oppdager kanskje ikke at det var lureri før de skal forsøke å gjøre uttak av gevinsten.

Man kan også finne svindel i sosiale medier, der kjendiser gjerne utnyttes av svindlere. Du kan kanskje se reklame som «Gjør som NN – invester i Bitcoin og tjen millioner», med et bilde av en intetanende kjendis.

Trygge kryptobørser:

[etoro]

Se frem til trygg kryptohandel hos sikre kryptobørser

Dersom du skal kjøpe kryptovaluta, er det veldig viktig å ta hensyn til sikkerhet. Selv om kryptovaluta i seg selv er sikkert, er det lurt å ta visse sikkerhetstiltak selv også. Ta vare på den private kryptonøkkelen din, og aldri del den med andre.

Det er også viktig å velge en sikker kryptobørs der du også kan få en trygg krypto-wallet. Det er en fordel om du kan få tilgang til denne gjennom BankID eller Vipps. Blant de trygge, norske kryptobørsene kan vi nevne både Firi og eToro, samt NBX.

Lykke til!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Er kryptovaluta sikkert?» answer-0=»Kryptovaluta og sikkerhet kan enkelt ivaretas ved å passe på den private kryptonøkkelen din, og ved å bruke en kryptobørs registrert hos Finanstilsynet. Vær også obs på svindel.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Er det trygt å investere i kryptovaluta?» answer-1=»Så lenge du investerer i kryptovaluta hos en børs som er registrert hos Finanstilsynet, er det trygt. Vær likevel klar over risikoen for å tape penger.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Kan kryptonøkkelen deles med andre?» answer-2=»Du skal kun dele den offentlige kryptonøkkelen din med andre, da denne fungerer som et kontonummer. Den private nøkkelen er «passordet» ditt, og skal aldri deles.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!