Er kryptovaluta anonymt?

Ole
28.09.2021
395 Visninger
Krypto

Kryptovaluta blir ofte omtalt som «anonymt», og man hører ofte om at det er umulig å spore opp hvem som utfører transaksjoner. Dette har blant annet ført til at mange kriminelle tar i bruk kryptovaluta til hvitvasking eller annen kriminalitet.

Hvorvidt kryptovaluta er anonymt eller ikke, avhenger imidlertid av mange faktorer. I denne guiden kan du finne ut om kryptovaluta faktisk er anonymt, og i hvilke tilfeller anonymiteten kan svekkes.

Hva menes med anonym kryptovaluta?

Mange lurer på om kryptovaluta er anonymt, på den måten at myndigheter eller andre ikke kan se hvem transaksjonene utføres av.

Personer som bedriver kriminelle handlinger som narkotikasalg eller lignende, ønsker selvfølgelig ikke at myndighetene skal kunne spore transaksjonene tilbake til dem.

Anonymitet innebærer at brukerens egentlige identitet (for eksempel navn og adresse) ikke er synlig for andre.

Ingen bank som mellomledd

Grunnen til at kryptovaluta kan gi brukerne økt anonymitet, er at valutaen er desentralisert. Enkelt forklart betyr dette at myndighetene eller banker ikke har noen kontroll på transaksjonene, i motsetning til hva de har med fiatpenger (altså tradisjonell valuta).

For tradisjonell valuta vil banken se hvem som har overført penger til hvem, og når overføringene har funnet sted. Mistenkelige transaksjoner blir rapportert, slik at hvitvasking og annen kriminalitet enkelt kan avdekkes.

Kryptovaluta tar i bruk kryptografi for at nye valutaenheter skal kunne lages, og for å sikre transaksjonene. Denne kontrollen er plassert hos en sentralbank når det er snakk om fiatpenger. For sistnevnte fungerer banken som et mellomledd mellom sender og mottaker.

Slik fungerer blokkjedeteknologi

Kryptovaluta baseres ofte på blokkjeder, og fungerer ganske annerledes. Blokkjeden består av en rekke blokker som kan knyttes til hverandre, og hver blokk inneholder data om alle transaksjoner som har blitt gjennomført.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
  • Tilbyr app til mobil
  • Mulighet for VISA kort
  • NFT markedsplass
  • Pool Mining
  • Spot
  • Margin
  • Farming
  • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
  • Høyt uttaksbegyr
  • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Alle overføringer er synlige i nettverket, selv om identiteten er maskert ved hjelp av tallrekker. Man er derfor anonym, siden brukerne mottar og sender kryptovaluta fra adresser som består av bokstaver og tall. Ingen sensitiv informasjon deles.

Hvordan kan identiteten avsløres når du bruker kryptovaluta?

Ifølge Økokrim vil de fleste kryptovalutaer gi total åpenhet om både transaksjoner og brukernes tallbaserte-adresser. Det er imidlertid ikke mulig å vite hvem som skjuler seg bak de ulike adressene.

For å kunne identifisere personene som står bak transaksjonene med kryptovaluta, trengs både teknisk kompetanse og etterforskning av taktisk art. Det må sikres digitale spor, og man har behov for noen som kan følge, spore og analyse strømmen av penger.

EU gjorde kryptovaluta mindre anonymt i 2018

EU-parlamentet bestemte at det skulle bli strengere regulering av kryptovaluta i 2018, fordi de ønsker å forebygge terrorfinansiering og hvitvasking. Tiltakene har gjort kryptovaluta litt mindre anonymt.

Tiltakene baserer seg i hovedsak på at børstjenestene – som selger, veksler og lar brukerne oppbevare kryptovaluta – må kreve kundeverifikasjon. Denne verifikasjonsprosessen minner mye om den tradisjonelle banker har.

Kryptovalutabørsene skal også registreres hos myndighetene.

Kryptovalutavekslere er nå rapporteringspliktige

Som et ledd i arbeidet med å bekjempe økonomisk kriminalitet med kryptovaluta, har det blitt iverksatt diverse sikkerhetstiltak basert på EU sine nye krav. Alle kryptovalutavekslere som skal kunne tilby sine tjenester til nordmenn, må nå være registrert hos Finanstilsynet.

[etoro]

De må da også rette seg etter hvitvaskingsforskriften fra 15. oktober 2018. Dette innebærer at kryptovalutavekslere nå er rapporteringspliktige. De er pålagt å rapportere til Økokrim om transaksjoner som er mistenkelige.

Kryptovalutavekslere må dessuten utføre diverse kundetiltak. Finner du en kryptovalutaveksler som er registrert hos Finanstilsynet, er sjansen stor for at du har valgt en trygg veksler som jobber mot økonomisk kriminalitet.

Både eToro, Norwegian Block Exchange og Firi er blant kryptovalutavekslerne som er registrert hos Finanstilsynet.

Hva med kryptovalutavekslere som er desentraliserte?

Det finnes også desentraliserte kryptovalutavekslere (DEX). Disse gjør det mulig å kjøpe og selge kryptovaluta direkte fra andre brukere, uten at transaksjonen går gjennom en tredjepart. Localbitcoins.com er et eksempel på en DEX.

Hos en DEX kan man kjøpe og selge kryptovaluta direkte fra andre, og i mange tilfeller helt uten noen form for identitetskontroll. Dette gjør en DEX attraktiv for kriminelle.

Bitcoin Plastic og forhåndsbetalte kryptovaluta-kort

Det eksisterer også kort som kan knyttes til kryptovaluta. Bitcoin Plastic er et eksempel på dette, og går ut på at brukeren får tilsendt et debetkort som er forhåndsbetalt. Brukeren kan altså fylle på kortet ved hjelp av kryptovaluta.

Man oppretter da en bruker hos et selskap som utsteder kort, og kortet blir deretter sendt til mottaker. Brukeren vil da kunne bruke kortet helt anonymt. Dette kan være attraktivt for dem som har svarte penger eller har tilegnet seg penger på andre ulovlige måter.

Er du anonym når du bruker kryptovaluta?

Du er i utgangspunktet anonym når du tar i bruk kryptovaluta. Anonymitet sikres siden du har en adresse som kun er basert på tall og bokstaver. Skulle du imidlertid avsløre at adressen er tilknyttet deg som person, vil anonymiteten forsvinne.

Du er heller ikke anonym med tanke på hvitvaskingsforsøk via kryptovalutabørser som er rapporteringspliktige ved mistenkelig aktivitet. Dette vil bli meldt til Økokrim og deretter etterforskes.

Så lenge du holder deg til lovlige aktiviteter og ikke avslører nøkkelen din, er du anonym når du bruker kryptovaluta.

Kjøp kryptovaluta hos en registrert børs

Det finnes en rekke registrerte kryptovaluta-børser som gjør det mulig for deg å handle kryptovaluta på nett. Vi kan blant annet anbefale eToro og Norwegian Block Exchange, som begge kan vise til registrering hos Finanstilsynet.

Utfør anonyme overføringer og se frem til en sikker og god brukeropplevelse. Det finnes mange kryptovalutaer å velge mellom, inkludert Bitcoin, Ethereum og Dogecoin. Finn din favoritt.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvem kan se transaksjonene jeg utfører med kryptovaluta?» answer-0=»Alle som er en del av blokkjede-nettverket kan se transaksjonene dine, og du kan se andres transaksjoner. De ser imidlertid bare den tallbaserte adressen din, og ikke navnet ditt.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvilken kryptovaluta er mest anonym?» answer-1=»Det er noen kryptovalutaer som oppfattes som mer anonyme enn andre. Monero og Zcash er blant de mest anonyme variantene, mens Bitcoin gir mindre anonymitet.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Blir transaksjoner med kryptovaluta overvåket?» answer-2=»Ikke direkte, men husk at en kryptovalutabørs som er rapporteringspliktig vil melde ifra til myndighetene dersom de oppfatter transaksjonene dine som mistenkelige.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!