Taproot – den største Bitcoin-oppgraderingen på fire år

Ludvig
28.03.2022
285 Visninger
Taproot – den største Bitcoin-oppgraderingen på fire år

Kryptovaluta tok verden med storm i 2009. Først ut var Bitcoin, men dette er noe de fleste vet. I årene som fulgte dukket det opp flere kryptovalutaer, men 13 år senere er det fremdeles Bitcoin som troner øverst på listen over de mest populære kryptovalutaene.

Mange kryptovalutaer har blitt utviklet som følge av en eller annen «hardfork» fra Bitcoin. Flere ganger har det vært uenigheter i en eller annen form, som har ført til forks, som igjen har ført til at utviklere har tatt en del av Bitcoins åpne kildekode og laget nye programvarer:

  • Bitcoin Cash (hardfork av Bitcoin).
  • Bitcoin Gold (hardfork av Bitcoin).
  • Bitcoin SV (hardfork av Bitcoin Cash).

«Hardfork» dreier seg ofte om programvarens oppgraderinger som utviklerne ikke klarer å komme til enighet om. Et av argumentene for å benytte seg av en annen kryptovaluta enn Bitcoin har vært fordi de er generelt bedre, men Bitcoin jobber kontinuerlig med å gjøre nettverket sitt bedre.

I slutten av 2021 ble det kjent at det skulle komme en ny Bitcoin-oppgradering. Denne oppgraderingen var svært etterlengtet, og den har fått navnet Taproot. Det er den største Bitcoin-oppgraderingen som har blitt gjort på fire år, men hva går egentlig denne oppgraderingen ut på? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen!

Hva er en fork?

Hva er Taproot?

Siden oppstarten i 2009 har teamet bak Bitcoin jobbet kontinuerlig med å gjøre kryptovalutaen bedre. Som regel har endringene vært så små at de ikke har fått noen navn, men Taproot var en såpass stor oppgradering at det var helt naturlig å gi den et navn.

Taproot er en såkalt «softfork». Det er et begrep som brukes om en endring som har blitt akseptert av hele nettverket som Bitcoin bygger på.

Taproot-oppgraderingen er et grep som har påvirket Bitcoin på veldig mange måter. Dette vil vi gå nærmere inn på underveis i denne artikkelen.

Hva går Taproot-oppgraderingen ut på?

I forbindelse med at Taproot-oppgraderingen aktiveres kommer Bitcoin med en rekke lovnader. Generelt sett er dette en oppgradering som vil gjøre Bitcoin bedre på flere plan, både for Bitcoins kunder og utviklere.

Bedre personvern

Personvern er viktig i veldig mange sammenhenger, og kryptovaluta er intet unntak. Dette er et av kjernepunktene i Taproot-oppgraderingen. Oppgraderingen vil altså føre til bedre personvern for Bitcoins kunder.

Effektive transaksjoner

Bitcoin-nettverket har flere ganger blitt kritisert for å være tregt. Dette har fått mange til å gå vekk fra Bitcoin og slutte å bruke det. I vår moderne verden har vi ikke tid til at noe går sent, selv om det bare er snakk om noen få sekunder.

Menneskene i dagens verden er utålmodige, og dersom ny teknologi skal ha så mye som en ørliten sjanse til å bli godtatt, så er den nødt til å være rask. Taproot-oppgraderingen går også ut på å gjøre transaksjonene på Bitcoin-nettverket mer effektive.

Bruk av mer avanserte smartkontrakter

I forbindelse med Bitcoin (og kryptovaluta generelt) blir kjent med mange begreper som ellers ville vært fremmed. Et av disse begrepene er begrepet smartkontrakter, som er en teknologi som kryptovaluta bygger på.

Begrepet smartkontrakt brukes i forbindelse med kryptovalutaens blokkjede, og spiller en viktig rolle i forbindelse med transaksjonene som gjennomføres på nettverket. I dette tilfellet er det snakk om Bitcoin-nettverket.

Taproot-oppgraderingen øker nettverkets potensiale, og på den måten kan det kjøres mer avanserte smartkontrakter på Bitcoins blokkjedeteknologi.

Smartkontrakter – alt du trenger å vite

Enklere for Bitcoin-utviklerne

Taproot-oppgraderingen fører ikke bare til en bedre opplevelse for Bitcoins kunder. Det fører også til en bedre opplevelse for Bitcoins utviklere.

Som en direkte følge av Taproot-oppgraderingen vil Bitcoins utviklere få en enda bedre verktøykasse som de kan bruke når de skal gå i gang med arbeidet det er å bygge ut Bitcoin-nettverket enda mer når det blir aktuelt å gjøre det på et senere tidspunkt.

Hva er det Taproot egentlig endrer?

Takket være Taproot-oppgraderingen vil transaksjonene som gjøres på Bitcoin-nettverket bli både sikrere, raskere og billigere. Det er det denne oppgraderingen gjør, hvis man skulle ha fortalt det med kun én eneste setning. Vi vil imidlertid gå litt mer i dybden på det.

Taproot-oppgraderingen introduserer noe som kalles P2TR på Bitcoin-nettverket. P2TR er en forkortelse for Pay To Taproot, og det er en output som gjør det mulig å gjøre transaksjoner til både smartkontrakter og kryptolommebøker uten at man merker forskjell.

Men Pay To Taproot gjør mer enn det. Tidligere benyttet Bitcoin seg av teknologien ECDSA, eller Elliptic Curve Digital Signature Algorithm. Den oppretter en privat nøkkel til hver enkelt bitcoin-lommebok, slik at det kun er eieren av lommeboken som kan bruke den.

Som følge av Taproot-oppgraderingen og Pay To Taproot vil det bli innført bruk av Schnorr-signaturer i stedet. Disse tar mindre plass, samtidig som de har større potensiale enn teknologien som Bitcoin tidligere har benyttet seg av.

Hva vil endringene gjøre for Bitcoin?

Det blir gjort endringer på Bitcoin-nettverket regelmessig, og derfor kan det være vanskelig å få med seg alle da de ofte er ganske små. Med Taproot-oppgraderingen er endringene imidlertid litt større og de vil føre til at den generelle opplevelsen blir betydelig bedre.

Tanken bak Taproot-oppgraderingen er rett og slett at den generelle brukeropplevelsen skal bli bedre for alle parter.

Det skal altså ikke spille noen rolle hvor vidt du er kunde eller utvikler i forbindelse med Bitcoin. Begge parter skal ha en så god opplevelse som mulig, og det er det Taproot-oppgraderingen sørger for å gjøre mulig.

[etoro]

Slik kommer du i gang med Bitcoin

Har du sittet på gjerdet og vært usikker på om Bitcoin er det rette valget for deg, men så har all informasjonen om Taproot-oppgraderingen omsider overbevist deg om å gi det en sjanse? Da er det bare å sette i gang med registreringsprosessen!

Når du har bestemt deg for å begynne med Bitcoin, er halve jobben gjort allerede. Da gjenstår det bare å finne en kryptobørs som du vil benytte deg av.

Etter at du har funnet kryptobørsen du vil benytte deg av, så oppretter du deg bare en konto, verifisere kontoen din og sette i gang med kjøpsprosessen.

Kjøpe Bitcoin

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!