Slik unngår du kryptosvindel

Ludvig
30.03.2022
368 Visninger
Slik unngår du kryptosvindel

Det er mange gode grunner til å investere i kryptovaluta. Noe av det som ofte trekkes frem i forbindelse med det, er at det kun er to parter som er innblandet i denne typen transaksjoner, samt at transaksjoner med kryptovaluta ikke kan spores tilbake til brukeren.

Men selv om man kan ramse opp mange gode grunner til å investere i kryptovaluta, men det er også noen ulemper, blant annet at man kan bli utsatt for kryptosvindel, og derfor er det viktig å være skeptisk. Man bør alltid gjøre grundig research før man går i gang med det.

Forekomsten av kryptosvindel blir det forsket på dette hvert eneste år. Og disse undersøkelsene viser at kryptosvindel er noe man definitivt bør ha i bakhodet til enhver tid. Defi-kriminalitet er veldig levende, og øker fra år til år! Vi skal ikke langt tilbake i tid før dette var en kjedelig realitet for en norsk mann, som ble svindlet for nærmere 200.000 kroner.

Det finnes imidlertid noen grep du kan ta i et forsøk på å unngå kryptosvindel, eller defi-kriminalitet om du vil, og dette skal vi ta en nærmere titt på i denne artikkelen.

Veldig grei video som viser deg hva du bør være oppmerksom på angående Defi svindel:

Hva er kryptosvindel?

Kryptovaluta er en digital valuta, noe som betyr at den ikke eksisterer i fysiske mynter og sedler på samme måte som de tradisjonelle valutaene vi kjenner til, men det betyr ikke at det ikke er et mål for kriminalitet. Snarere tvert imot!

I takt med at interessen for kryptovaluta øker, så gjør også tallene for kryptosvindel det. Ja, som et resultat av kriminaliteten som finner sted i forbindelse med kryptovaluta, så har det dukket opp et helt eget begrep – kryptosvindel!

Som nevnt innledningsvis så er kryptosvindel og forekomsten av det noe som blir forsket på hvert eneste år. Og det er i hvert fall én ting som er helt sikkert – vi liker ikke det vi ser. Undersøkelsene viser nemlig at tallene på kryptosvindel øker år for år, og at det er en snakk om en ganske markant økning. Dette vil vi imidlertid komme tilbake til litt senere.

Kryptosvindel er en form for kriminalitet som foregår på forskjellige måter. Det betyr at det kan være veldig vanskelig å forstå at man blir utsatt for svindel før man står med begge beina plantet i det.

Slik foregår kryptosvindel

Kryptosvindel kan som sagt foregå på forskjellige måter, noe som gjør dette til en svært komplisert situasjon. Det er imidlertid én form for kryptosvindel vi vet går igjen, og derfor kan det være praktisk å holde øynene åpne for akkurat denne.

Fare for rug pulls fører til fjerning av kryptolenker

Du har lekt med tanken på å investere i kryptovaluta (eventuelt investere mer i kryptovaluta) i en lengre periode, og plutselig dukker det opp en annonse på Facebook-kontoen din. Den ser legitim ut, og den overbeviser deg til å sette tankene dine ut i live.

Etter at du har trykket på annonsen, så får du tilgang til en nettside hvor du kan følge utviklingen på det du har investert, samt at du blir kontaktet av en rådgiver. Det vil si en som gir seg ut for å være en rådgiver. Og vedkommende vil også antageligvis oppmuntre deg til å investere mer – med jevne mellomrom.

Det er imidlertid først når du ønsker å ta ut deler av investeringen din at du kanskje får en anelse om at du har blitt svindlet. For da er det plutselig ikke mulig å få kontakt med «rådgiveren» din lenger, eller så hevder de at det er problematisk å overføre noe til deg.

Kryptosvindel de siste årene

Kryptosvindel er noe som har blitt forsket på i flere år. Kryptovaluta tok verden med storm i 2017 gjennom den offisielle lanseringen av kryptovalutaen Bitcoin. Ikke lang tid etter det dukket begrepet kryptosvindel opp, og det var noe man begynte å forske på.

Selskapet Elliptic har vært svært sentral i dette arbeidet. Dette er et selskap som har spesialisert seg på å forhindre kriminalitet i forbindelse med kryptovaluta, så dette er noe de arbeider med hver eneste dag. De har gjennomført undersøkelser i både 2019, 2020 og 2021.

Så mye forsvant i kryptosvindel i 2021

Det som kommer frem i Elliptics undersøkelser at det er en betydelig økning fra år til år. I 2019 var det 40 milliarder kroner som gikk tapt til kryptosvindel. Det er en helt vanvittig sum, men summen var mer enn doblet i 2020. I løpet av det året var det 95 milliarder kroner som havnet i feil hender.

For noen måneder var undersøkelsen for kryptosvindel i 2021 klar. Den viser at det også dette året var en økning, om enn ikke like stor som økningen vi så fra 2019 til 2020. I 2021 klarte kryptosvindlere å få med seg svimlende 110 milliarder kroner!

Slik unngår du kryptosvindel

Men det er med kryptosvindel som det er med andre former for kriminalitet så er det flere ting du kan gjøre for å unngå dette. Eller i hvert fall prøve å unngå det.

I forbindelse med kryptosvindel er det ofte tilfeldig hvem som blir utsatt, og vi kan derfor ikke garantere at du klarer å unngå det. Men det er ingenting som stanser deg fra å i hvert fall prøve!

Vi har noen tips som kan være greit å ha i bakhodet hvis du vil unngå å bli utsatt for kryptosvindel, og de skal vi ta en nærmere titt på nedenfor.

Sjekk opp kryptoforhandleren

Det første du bør gjøre, er å sjekke opp kryptoforhandleren. Dette er noe du bør gjøre før du legger igjen noe som helst av informasjonen din hos den aktuelle kryptoforhandleren.

For noen kan dette imidlertid være enklere sagt enn gjort, særlig hvis du er relativt ny i gamet. Da er det ikke sikkert at du vet nøyaktig hva du skal se etter. Men da er det heldigvis slik at det er mulig å finne mange gode ressurser på nettet – og vår nettside er en av dem!

I forbindelse med at du skal sjekke opp kryptoforhandleren, så er dette noen av spørsmålene som bør besvares på en god måte:

  • Er dette en regulert forhandler?
  • Hvem er kryptoforhandleren lisensiert av?
  • Har de tilgjengelig kundeservice?

Dette er en trygg, sikker og velkjent kryptobørs:

[etoro]

Dobbeltsjekk at du er på rett nettside

Dette sier kanskje seg selv, men det kan også være en god idé å dobbeltsjekke at du er på rett nettside. Å forfalske URL-adresser er nemlig en av de mest populære formene for kryptosvindel. Det finnes flere begreper for dette – phishing og scam.

Her er det viktig å se nøye etter, for en falsk phishing side vil se nesten identisk ut med den ekte siden. Men på phishing siden gir du brukerinformasjonen din til noen som ønsker å svindle deg.

Bruk tofaktorautentisering

Å forsikre seg om at kryptoforhandleren bruker tofaktorautentisering, er også en god idé. Det betyr at du blir bedt om å bruke to forskjellige faktorer i innloggingsprosessen.

Tofaktorautentisering kalles også 2FA.

Autentiseringsformene BankID og Google autentisering er de to mest brukte formene i Norge.

Benytt deg av kalde lommebøker

Etter at du har skaffet deg kryptovaluta, så trenger du et sted å oppbevare beholdningen din. Til dette vil kalde lommebøker, eller cold wallets som det gjerne også kalles, være et godt valg.

Kalde lommebøker er ikke tilkoblet internett, noe som betyr at du lagrer beholdningen din eksternt. Denne lagringsmetoden gjør det veldig vanskelig å hacke lommeboken, og derfor blir denne typen lommebok ofte omtalt som den sikreste måten å oppbevare kryptovaluta.

Ikke gi bort passordet ditt eller annen sensitiv informasjon

Dette er et tips som alltid gjelder, og ikke bare i forbindelse med investering i kryptovaluta. Men du bør aldri gi bort passordet ditt eller annen sensitiv informasjon til noen. Ikke noen av vennene dine eller nær familie en gang. Aldri!

Dette bør være en av hovedreglene dine til enhver tid. Og husk: Hvis det er noen som forsøker å presse deg til å gjøre det, så er dette ofte et tegn på at vedkommende ikke har gode intensjoner med deg i utgangspunktet.

Det er også slik at veldig mange bruker det samme passordet overalt, fordi det ofte gjør det enklere å huske, og selv om det kan virke som en god idé, så er det ikke det. Hvis du har brukerkontoer hos 5 forskjellige kryptoforhandlere, bør du også ha 5 forskjellige passord.

Invester kun det du har råd til å tape

Et annet godt tips i forbindelse med investering i kryptovaluta, er at du kun investerer en sum som du har råd til å tape. Du bør med andre ord ikke investere hele formuen din i kryptovaluta. Et tosifret tall er mer enn godt nok!

Ha tungen rett i munnen

Det er lurt å ha tungen rett i munnen, men det gjelder uansett hva du driver med. Hvis det er noe som virker mistenkelig, så er det ofte det, og da kan det være lurt å fjerne seg selv fra situasjonen slik at man blir mindre utsatt.

Usikker på om du blir svindlet? Ta Google til hjelp!

Men det er ikke alltid like enkelt å se at man faktisk er i ferd med å bli svindlet. Hvis du tror du befinner deg i en slik situasjon samtidig som du ikke er helt sikker, så anbefaler vi deg å google «kryptoforhandlerens navn + scam/svindel». Det vil ofte gi deg noen gode svar!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!