Kryptovaluta – enkelt forklart

Ole
28.09.2021
423 Visninger
kryptovaluta

Kryptovaluta kan virke veldig avansert og vanskelig å sette seg inn i, spesielt om du ikke har noen erfaring med det fra før. Mange er usikre på hvordan kryptovaluta virker, og hva det i det hele tatt er.

I denne guiden skal vi gi deg en enkel forklaring på hva kryptovaluta er. Vi håper at dette gir deg en bedre forståelse for den digitale valutaen.

Hva er kryptovaluta, enkelt forklart?

Kryptovaluta er enkelt forklart digital valuta som ikke kontrolleres av nasjonale eller internasjonale myndigheter eller sentralbanker. Man sier gjerne at valutaen er «desentralisert», siden kontrollen over den ikke er sentralisert hos noen part.

Kontrollen over transaksjonene er heller distribuert over nettverket, ved at alle transaksjoner lagres i blokker i en blokkjede. Et nettverk av datamaskiner eller «noder» verifiserer at transaksjonene er korrekte.

I en blokkjede, som egentlig kan betraktes som en digital, distribuert regnskapsbok, vil det genereres nye blokker med jevne mellomrom. Hver blokk inneholder informasjon om de siste transaksjonene, og kan også lenkes til foregående blokker. Dermed dannes et kjede.

Dersom du synes dette virker litt innviklet, er det ingen grunn til å fortvile. Du trenger nemlig ikke å forstå prosessen bak fullt ut. Du kan fortsatt bruke og få glede av kryptovaluta.

Hvorfor kjøpe kryptovaluta?

Du vet nå litt mer om hva kryptovaluta er. Men hvorfor bruke kryptovaluta når man har tradisjonell valuta? Det finnes flere grunner til at mer enn 200 000 nordmenn i dag eier kryptovaluta. Her er noen av fordelene ved krypto, sammenlignet med «vanlig» valuta:

 • Raske overføringer – også på tvers av ulike land
 • Større grad av personvern og anonymitet
 • Lave gebyrer ved overføringer

Mange av dem som har kjøpt kryptovaluta har imidlertid ikke kjøpt det for å ha et raskt, billig og trygt betalingsmiddel. Det er nemlig mange som investerer i kryptovaluta, litt på samme måte som noen investerer i aksjer.

Om man kjøper kryptovaluta i dag, kan nemlig økende kurs føre til at valutaen er verdt langt mer når man selger den i fremtiden. Dette er selvfølgelig risikabelt, siden kryptovaluta kan svinge veldig fort i verdi.

Hvor kan jeg skaffe kryptovaluta?

Det finnes ulike måter å skaffe seg kryptovaluta på. Den kanskje enkleste og raskeste metoden er å kjøpe kryptovaluta via en kryptobørs. En kryptobørs er en nettside som tilbyr kjøp og salg av kryptovaluta, men også oppbevaring (i digital lommebok) og veksling.

Det finnes mange forskjellige kryptobørser som kan sjekkes ut. Det er lurt å gå for en kryptobørs som har registrert seg hos Finanstilsynet, slik at alt er på stell. Her er noen registrerte kryptobørser du kan kjøpe kryptovaluta hos:

 • Firi (het MiraiEx inntil nylig)
 • Norwegian Block Exchange
[etoro]

En annen måte å skaffe kryptovaluta på, er gjennom mining. Dette er litt mer avansert, og går ut på at man utvinner kryptovaluta gjennom sin egen datamaskin. For å kunne gjøre dette trenger man blant annet et grafikkort med høy ytelse eller en mining-rigg.

De beste grafikkortene for kryptomining

 • Nvidia RTX 3090
 • Nvidia RTX 3080
 • AMD RX 6900 XT
 • Nvidia RTX 3070

Når man utvinner kryptovaluta verifiserer man transaksjoner, og belønnes deretter med kryptovaluta. Har man et godt grafikkort, kan man fort tjene rundt 100 kroner i krypto daglig. Husk imidlertid at prosessen krever mye strøm, så totalgevinsten blir ikke så stor.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Hva styrer verdien på kryptovaluta?

Du har nå fått informasjon om kryptovaluta enkelt forklart, men hva er det egentlig som styrer verdien på den digitale valutaen? Det er hovedsakelig graden av tilbud og etterspørsel som avgjør verdien.

Ved høy etterspørsel og lavt tilbud vil prisene stige til værs, og i motsatt fall vil verdien synke. Kryptovaluta er kjent for å ha høy volatilitet, altså en kurs med potensielt store og uforutsigbare svingninger.

Verdien kan blant annet påvirkes av omtale i sosiale medier og presse, finansielle kriser i enkeltland og andre faktorer. Alt dette kan ha innvirkning på etterspørselen av kryptovaluta, og dermed verdien.

Ønsker du kryptovaluta som har mer stabil verdi, kan stablecoins være en god idé. Stablecoins som Tether har stabil verdi som gjenspeiler verdien til for eksempel amerikanske dollar eller råvarer.

Hvor finner jeg oversikt over kryptovaluta-kurser?

På sider som eToro og Firi kan du når som helst holde deg oppdatert på kursene for de ulike kryptovalutaene, som for eksempel Ethereum eller Bitcoin.

Du kan se på grafer som viser hvordan kryptovaluta endrer seg i verdi fra dag til dag. Ved å se på kursene før du handler kryptovaluta, kan du enklere beslutte om det er smart å kjøpe eller ikke. Det kan ofte lønne seg å kjøpe krypto når verdien er lav, og selge når den er høy.

[etoro]

 

Ulike typer kryptovaluta

Enkelt forklart finnes det mange ulike typer kryptovaluta. For mange er nok Bitcoin den mest kjente av dem alle, og dette var også den kryptovalutaen som først ble lansert.

Etter at Bitcoin kom på markedet i 2009, har det også blitt lansert mange alternative kryptovalutaer – også kjent som altcoins (alternative coins). Eksempler på altcoins er Ethereum og Dogecoin.

Hvilken kryptovaluta som er best å kjøpe avhenger selvfølgelig av kursen på kjøpstidspunktet. Kopier gjerne de som kan krypto-trading, gjennom det som kalles copy trading. Du trenger altså ikke å være noen krypto-ekspert selv.

Ønsker du å handle kryptovaluta?

Vi har nå fortalt deg det mest grunnleggende om kryptovaluta, enkelt forklart. Som du kanskje forstår, er selve teknologien bak kryptovaluta nokså avansert. Det trenger imidlertid ikke å være vanskelig å sette i gang med kryptovaluta-kjøp selv om.

Du kan enkelt kjøpe kryptovaluta som Bitcoin hos eToro eller andre kryptobørser, og du kan til og med kopiere andre brukere sine handlinger. Det er også mulig å utvinne kryptovaluta selv, om du har redskapene til det.

Om du skal kjøpe kryptovaluta for å investere i det, er det greit å være klar over risikoen ved dette. Krypto kan svinge mye i verdi, og er veldig volatilt, med mindre du velger stablecoins med stabil verdi. Lykke til!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er blokkjeder, enkelt forklart?» answer-0=»Blokkjeder kan beskrives som distribuerte regnskapsbøker som er desentraliserte. Dette betyr at regnskapsboken ikke kontrolleres av banker, men av de i nettverket.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor er det best å kjøpe kryptovaluta?» answer-1=»Kryptovaluta er best å kjøpe hos en kryptobørs som er registrert i registeret til Finanstilsynet – som for eksempel eToro eller Norwegian Block Exchange.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvorfor heter det «kryptovaluta»?» answer-2=»Kryptovaluta er slått sammen av «krypto» som henviser til krypteringsteknologien, og «valuta».» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!