Dette er verdien i en kryptovaluta

Ludvig
19.05.2022
278 Visninger
verdi i kryptovaluta

Dersom du planlegger å investere penger i kryptovaluta, kan det være en fordel å ha forståelse for hvilke faktorer som påvirker valutaens verdi. Sammenlignet med tradisjonell valuta er det nemlig forholdsvis store svingninger i verdien på kryptovaluta.

Verdien på bitcoin kan for eksempel svinge så mye som 40 % i løpet av en måned, noe som gjør valutaen langt mer volatil enn for eksempel norske kroner.

Vi skal her se nærmere på hva som påvirker verdien til kryptovaluta.

Først og fremst: Hvorfor har kryptovaluta verdi i det hele tatt?

En valuta har verdi først og fremst fordi mennesker anser den for å være verdifull. Når noen mener at noe er av verdi, blir det gjerne benyttet til handel. Dette gjelder både for norske kroner, amerikanske dollar og kryptovaluta.

Dersom du handler med norske kontanter i en butikk, har ikke sedlene eller myntene i seg selv en verdi. De blir likevel oppf attet som verdifulle, fordi samfunnet har bestemt at det skal være slik.

Kryptovaluta som bitcoin blir av mange oppfattet som verdifullt, noe som fører til etterspørsel. Dette er igjen med på å fastsette hvor mye valutaen faktisk koster å kjøpe.

Du kan på mange måter sammenligne kryptovaluta med gull. Det er ingen iboende verdi i gull, men folks ønske om å eie gull (fordi det er vakkert, gir status eller lignende) fører til at gullet får en verdi. Mange er derfor villige til å betale dyrt for gull.

Mange mener kryptovaluta har en enorm verdi – nå og i fremtiden:

Tilbud og etterspørsel avgjør verdien på kryptovaluta

Som så mye annet her i livet, er det tilbud og etterspørsel som er de viktigste faktorene når det kommer til verdien på kryptovaluta. Dersom mange ønsker å investere i en kryptovaluta og tilbudet av valutaen er lite, vil dette bidra til en verdiøkning.

Er det derimot lite int eresse for kryptovaluta og tilbudet er stort, vil prisene for å kjøpe valutaen synke. Her er noen av faktorene som påvirker tilbud og etterspørsel av kryptovaluta:

Trender og omtale i medier

Hvorvidt mange ønsker å investere i kryptovaluta som bitcoin eller ikke, vil til dels styres av trender, nyheter og omtale i sosiale medier.

Dersom det for eksempel er en nyhetsartikkel om at investering i bitcoin kan være lønnsomt akkurat nå, øker dette sjansen for at mange ønsker å gjøre en bitcoin-investering. Det samme gjelder positiv omtale i sosiale medier eller andre kanaler.

Begrenset opplag

Det er bestemt at det maksimalt skal eksistere 21 millioner bitcoin-enheter. Det vil ikke kunne eksistere flere bitcoin enn dette. Det begrensede opplaget av valutaen er en viktig grunn til at valutaen i det hele tatt har verdi.

Hadde det vært et ubegrenset opplag av en valuta, ville «alle» kunnet skaffe den nærmest gratis. Dette ville igjen ha ført til at verdien ble lavere.

Overførbart

For at en valuta skal være av verdi, er det også nødvendig å kunne bruke den – for eksempel til handel, veksling og private overføringer. Kryptovaluta er overførbart, og kan enkelt forflyttes fra én digital kryptolommebok til en annen.

For å kunne overføre valutaen trenger du kun å vite mottakerens offentlige nøkkel (som altså er adressen til lommeboken). Den offentlige nøkkelen kan betraktes som et kontonummer for overføring av tradisjonell valuta som norske kroner.

Ikke mulig å kopiere

Kryptovaluta som bitcoin er basert på blokkjedeteknologi, noe som gjør at ingen kan kopiere eller forfalske valutaen. I blokkjeden vil alle transaksjoner registreres, og systemet sikrer at de opprinnelige reglene som er satt for kryptovalutaen ivaretas.

Siden valutaen ikke kan kopieres, vil den også bli mer attraktiv å investere i. Du slipper å bekymre deg for at kryptovalutaen er falsk.

Verdien på kryptovaluta kan potensielt øke

Den kanskje viktigste grunnen til at folk i det hele tatt investerer tid og penger i kryptovaluta, er at de håper på at verdien en dag skal øke. Om du kjøper kryptovaluta men den er billig, og selger mens den er dyr, er det mulig å gjøre lønnsomme investeringer.

Dersom mange tror at kryptovaluta er lønnsomt, vil etterspørselen øke og dermed også verdien. Samtidig bør man huske på at kryptovaluta-investeringer kan være veldig risikable siden verdien også kan falle kraftig.

Hvor får jeg oversikt over verdien på kryptovaluta?

Om du planlegger å investere i kryptovaluta kan det være en idé å følge med på kursen for de enkelte variantene. Du får som regel en god oversikt over kursen hos tradingplattformer som eToro og Binance.

Dersom du for eksempel er interessert i å investere penger i bitcoin, ethereum eller lignende, vil du kunne se hva prisen for én valutaenhet ligger på. Du vil som regel også kunne se hvor mye valutaen har gått opp eller ned i verdi de siste 24 timene.

Bør jeg investere i kryptovaluta?

Før du investerer i kryptovaluta, er det viktig å huske på at pengene du investerer kan gå tapt. Det er slettes ingen garanti for at kryptovalutaen vil øke i verdi, og det er kanskje like stor sjanse for at det omvendte skal skje.

Invester gjerne et mindre beløp til å begynne med, slik at du får en idé om hvordan det hele fungerer. På den måten kan du forhindre at en eventuell nedgang i kryptovalutaens verdi ikke vil ruinere deg økonomisk.

Det er også lurt å huske på at det å kjøpe kryptovaluta er mest gunstig når du ønsker en langsiktig investering. Det er lurt å ha litt is i magen, og vente til valutaen har oppnådd en betydelig verdiøkning før du eventuelt selger igjen.

Hvor kan jeg kjøpe kryptovaluta?

Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta, finnes det flere trygge handelsplattformer eller kryptobørser å velge mellom. Hos disse kan du kjøpe en rekke ulike typer kryptovaluta, og få en egen digital lommebok for oppbevaring av midlene.

Her er noen av de mest populære kryptobørsene:

Det er lurt å handle hos en kryptobørs som har vært lenge på markedet, da dette tyder på at den er trygg og velprøvd.

Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål om kryptovaluta og dens verdi, eller lurer på andre ting om krypto. Vi gir deg oversikten du trenger!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!