Hvilken kryptovaluta er best?

Ole
01.10.2021
362 Visninger
Kryptovalutaer

Det finnes i dag flere tusen ulike typer kryptovalutaer på markedet, og du har sannsynligvis kun hørt om et fåtall av disse. Det kan derfor være vanskelig å vite hvilken kryptovaluta som er smartest å kjøpe. For hvilken kryptovaluta er egentlig best?

Det finnes delte meninger om dette, og alle kan ha forskjellige preferanser. Vi har likevel samlet noen av markedets beste kryptovalutaer i denne oversikten. Finn ut hvilken kryptovaluta som passer best for deg, avhengig av hva du vektlegger!

Beste kryptovaluta basert på stabilitet og volatilitet

Det er ingen hemmelighet at kryptovaluta er kjent for å ha svingende verdi og høy volatilitet. Det at volatiliteten er høy betyr at kursen fort kan endre seg, slik at verdien på kryptovalutaen brått stiger eller synker.

Dersom du synes at den høye volatiliteten er avskrekkende, finnes det imidlertid kryptovaluta som passer ekstra godt for deg. Det du bør se etter er stablecoins, som er en fellesbetegnelse for kryptovaluta med stabil verdi.

Grunnen til at kryptovalutaen har stabil verdi, er at den følger den samme kursen som for eksempel tradisjonelle valutasorter som amerikanske dollar, eller råvarer som sølv og gull. Hvilken kryptovaluta er best i sjangeren stablecoins? Her er noen gode valg:

 • Tether (USDT)
 • USD Coin (USDC)
 • True USD (TUSD)
 • Paxos Standard (PAX)
 • Binance USD (BUSD)

Beste kryptovaluta basert på sikkerhet og brukervennlighet

Dersom du er på jakt etter kryptovaluta som er velprøvd og sikker, er kanskje Bitcoin det aller beste valget. Bitcoin er den eldste kryptovalutaen av dem alle, og har eksistert helt siden 2009. Dette er for mange den «originale» kryptovalutaen.

Bitcoin har nærmest blitt kryptovalutaens ansikt utad, og er derfor lett å få tak i hos de fleste kryptobørser. Skulle det være en nettbutikk eller et nettcasino som tilbyr betalinger med kryptovaluta, ja, så er sjansen stor for at nettopp Bitcoin tilbys.

Bitcoin er også kjent for sine gode sikkerhetsløsninger. Dette er alt i alt en veldig trygg og velkjent kryptovaluta, og den er samtidig lett tilgjengelig. Det gjør den til et veldig brukervennlig alternativ.

Også Litecoin og Ethereum er gode alternativer for deg som søker en trygg og effektiv kryptovaluta som er velprøvd.

 • Bitcoin (BTC)
 • Litecoin (LTC)
 • Ethereum (ETH)

Beste kryptovaluta basert på effektivitet og overføringshastighet

Noen ganger kan man ha behov for en rask og effektiv kryptovaluta som gjør det mulig å overføre penger på sekunder. Kryptovalutaer som Bitcoin genererer en ny blokk til blokkjeden hvert tiende minutt, noe som gjør den relativt «treg».

Frekvens på generering av nye blokker har mye å si for hvor rask en kryptovaluta er med tanke på overføringer. Last på nettverket og hvor komplekse transaksjonene er kan også spille en rolle.

Så, hvilken kryptovaluta er best med tanke på overføringshastighet? Her er noen av kryptovalutaene som er kjent for å være lynraske, enten du overfører til naboen eller den andre siden av jordkloden:

Ripple kom på markedet i 2012, og er kjent for å være en av de aller raskeste kryptovalutaene. Blokkjeden kan faktisk prosessere imponerende 1 500 transaksjoner hvert eneste sekund. Gjennomsnittlig tid for verifisering av transaksjonen er kun 3–5 sekunder.

Hvilken kryptovaluta er best med tanke på anonymitet?

Mange er ekstra opptatt av at personvern ivaretas fullt ut når de skal bruke kryptovaluta. De fleste former for kryptovaluta er veldig sikre og anonyme. Generelt sett får man en adresse i form av en kryptonøkkel som består av tall/bokstaver.

Det er denne adressen man bruker når man skal utføre transaksjoner. Siden du ikke deler navnet ditt, er de fleste former for kryptovaluta veldig anonyme sammenlignet med tradisjonell valuta.

Det er imidlertid noen kryptovalutaer som skiller seg ut som ekstra anonyme. Monero er blant disse. Monero er, ifølge de som laget kryptovalutaen, den eneste kryptovalutaen som lar brukeren være anonym fra start.

Både beløp og mottaker/avsenders identitet er fullstendig anonymt. Dette skyldes avansert teknologi som RingCT, Ring Signatures og Stealth Addresses. Også Zcash, DASH og Horizen er kjent for å ivareta anonymiteten i stor grad.

 • Monero.
 • Zcash.
 • DASH.
 • Horizen.

Hvilken kryptovaluta er best med tanke på verdivekst?

Veldig mange som kjøper kryptovaluta er primært ute etter å gjøre en gunstig investering. Det betyr at de håper på at verdien til kryptovalutaen skal stige, slik at den kan selges dyrere enn den ble kjøpt.

Dette kan på mange måter sammenlignes med det å kjøpe aksjer med høy volatilitet, noe som betyr at verdien brått kan stige, men også gå ned.

Verdien til ulike kryptovalutaer kan naturlig nok variere, og det er derfor ikke sikkert at de anbefalingene vi kommer mer her vil være gjeldende om noen år.

Her er en oversikt over kryptovalutaer som av mange anses som smarte investeringer i 2022, med tanke på potensiell vekst fremover:

 • Bitcoin.
 • Litecoin.
 • Ethereum.
 • Dogecoin.
 • Binance Coin.
 • XRP.

Velg en kryptovaluta som passer dine behov

Det finnes utallige former for kryptovaluta, og det kan være vanskelig å vite hva man bør velge. Noen er på jakt etter anonymitet og personvern, mens andre er mer opptatt av overføringshastighet, tilgjengelighet eller stabil kurs.

I denne guiden har du forhåpentligvis fått bedre oversikt over hvilken kryptovaluta som er best for akkurat deg og dine behov. For noen er Bitcoin en sikker vinner, mens for andre er Tether eller Ripple best.

Dersom du ikke er sikker på hvilke kriterier som er viktigst for deg, kan det være greit å gå for en velkjent og sikker kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum eller Tether.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvilken kryptovaluta er best for nybegynnere? » answer-0=»Dersom du skal kjøpe kryptovaluta for første gang, kan vi anbefale deg å gå for en enkel og trygg kryptovaluta som for eksempel Bitcoin, Litecoin eller Ethereum.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvilken kryptovaluta har flest brukere?» answer-1=»Bitcoin er den kryptovalutaen som har klart flest brukere. Rundt 66 % av alle med kryptovaluta på verdensbasis antas å ha Bitcoin.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er de mest populære alternativene til Bitcoin?» answer-2=»Ethereum og Litecoin er blant det alternative kryptovalutaene til Bitcoin som kan skilte med flest brukere på verdensbasis. Disse alternative myntene kalles gjerne altcoins.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!