Alt om Ripple (XRP)

Ole
01.10.2021
444 Visninger
Ripple

De fleste har nok hørt om Bitcoin og Ethereum, som er de to kanskje mest populære formene for kryptovaluta. Det er imidlertid stadig flere som også får øyene opp for Ripple, ofte forkortet til «XRP».

XRP ble for alvor kjent da verdien fikk et markant verdihopp fra 0,4 til 3,2 amerikanske dollar, nærmest over natten. I denne artikkelen blir du bedre kjent med Ripple. Finn ut om XRP er en kryptovaluta du bør investere i.

Hva er Ripple?

RippleRipple er et selskap som driver med utvikling av finansielle produkter ment for banker og andre økonomiske institusjoner. Det kanskje mest kjente produktet til Ripple er RippleNet. Dette er et betalingssystem som åpner for lynraske transaksjoner, også til utland.

Ripple fokuserer på bruk av blokkjedeteknologi i produktene sine, siden dette sikrer svært god hastighet og lave transaksjonskostnader. Løsningen er også pålitelig. Ripple mener at mye av dagens betalingsteknologi ikke lever opp til brukernes forventninger.

Gjennom Ripple kan transaksjoner prosesseres på et par sekunder, noe som er lynraskt sammenlignet med tradisjonelle transaksjoner – som gjerne tar tre–fire dager.

Ripple sin visjon er å utnytte «the internet of value», også kjent som IoV. De mener at finansielle verdier bør kunne overføres like hurtig og billig som all annen data overføres på nett. Mange kunder benytter Ripple-teknologi, inkludert Santander.

Historien bak Ripple

I utgangspunktet var Ripple bare et betalingsselskap. Grunnlegger Ryan Fugger lanserte RipplePay i 2004 – flere år før kryptovaluta som Bitcoin i det hele tatt eksisterte.

Ripple hadde imidlertid det samme målet som grunnleggeren av Bitcoin – å lage verktøy for raske, internasjonale overføringer. I 2011 utviklet Jed McCaleb et digitalisert valutasystem, med litt annen teknologi enn Bitcoin.

Sammen med Chris Larsen valgte McCaleb å kjøpe RipplePay. Dette var i 2012, og duoen endret merkenavnet til OpenCoin. De lanserte også en kryptovaluta kalt XRP.

Det påfølgende året ble navnet OpenCoin nok en gang endret, denne gang til Ripple Labs Inc. Produktet fikk også åpen kildekode. I dag er navnet bare «Ripple», mens «RippleNet» er nettverket som består av overføringstjenester som xVia, xCurrent og xRapid.

Hva er XRP?

XRP kan beskrives som en form for kryptovaluta, og tillater lynraske overføringer av finansielle verdier via RippleNet. Selv om selskapet Ripple har grunnlagt XRP, understreker de at kryptovalutaen XRP er helt uavhengig av dette selskapet.

XRP kan betraktes som den originale digitale valutasorten som tar i bruk XRP Ledger – en form for blokkjedeteknologi. Da XRP først kom på markedet i 2012, ble valutaen markedsført som billigere og raskere enn Bitcoin.

XRP Ledger er en form for åpen kildekode, og systemet er i likhet med Bitcoin desentralisert. Alle transaksjoner utføres altså uten at det er noen bank eller tredjepart som kontrollerer overføringene.

Det hersker noe uenighet rundt hvorvidt XRP er uavhengig av Ripple eller ikke, siden det jo er Ripple som har lansert valutaen. Det er også Ripple som er oppført som hovedeier av alle XRP-tokens på markedet.

XRP er i dag en populær kryptovaluta

I dag er XRP en av de mest kjente og populære formene for kryptovaluta på markedet. Dersom man tar utgangspunkt i markedskapitalisering, er faktisk XRP den sjette største kryptoen på markedet.

Mange nordmenn har valgt å kjøpe XRP heller enn Bitcoin, av den enkle grunn at XRP skal være både raskere og billigere.

Bitcoin vs. XRP – forskjeller og likheter

Mange er usikre på hva som er forskjellene mellom Bitcoin og XRP. Først og fremst kan vi fortelle deg at man ikke kan drive med mining av XRP, altså utvinning, slik man kan med Bitcoin. Ripple ga ut alle myntene (tilsvarende 100 milliarder XRP) ved lansering i 2012.

I dag er det omkring 50 milliarder XRP på markedet, og valutaenheter slippes ut gjennom smartkontrakter med jevne mellomrom. Antallet XRP er generelt sett langt høyere enn for Bitcoin, som har et høyeste antall Bitcoin på 21 millioner.

Det er for øvrig enklere å validere overføringer med XRP enn med Bitcoin, noe som gjør overføringene billigere og hurtigere. Der Bitcoin bruker tidkrevende prosesser som Proof-of-Work for validering av overføringer, bruker XRP systemet XRP LCP.

XRP er desentralisert og sikker, men ikke i like stor grad som Proof-of-Work som benyttes av Bitcoin. Til gjengjeld skjer transaksjonene raskere og til en lavere pris. Her gjelder det å finne ut hva som er viktigst for deg – sikkerhet eller hurtighet/pris.

Hvordan fungerer XRP?

Validering av transaksjoner utført med XRP utføres av noen få utvalgte datamaskiner, gjerne omtalt som noder. De ulike nodene oppføres på en liste kalt Unique Node List, og denne listen administreres av Ripple.

De forskjellige nodene avgjør hvilke transaksjoner som er korrekte, basert på antall «stemmer» nodene gir. Dette kan betraktes som en alternativ løsning til de forskjellige konsensusalgoritmene som vanligvis brukes for verifisering av transaksjoner.

Systemet er tillitsbasert. XRP selv står fast ved at valutaen er en kryptovaluta, men det amerikanske finanstilsynet mener at XRP er et verdipapir. Det blir spennende å se hva konklusjonen blir.

Hvor og hvordan kan jeg kjøpe XRP?

Du kan kjøpe XRP på kryptobørser som for eksempel Binance, eToro og Firi. Disse kryptobørsene er registrert i Finanstilsynets register. Dette betyr at tjenestene tilbyr kjøp og salg av kryptovaluta lovlig på det norske markedet.

[etoro]

For å sette i gang trenger du bare å lage en brukerkonto hos for eksempel eToro. Det tar kun noen få minutter å gjøre dette. Når du er ferdig registrert og har verifisert brukerkontoen din via e-post, kan du sette inn penger og kjøpe XRP.

Hvorfor kjøpe XRP?

Det finnes ulike grunner til at nordmenn ønsker å kjøpe XRP. Noen er på jakt etter et raskt og billig betalingsmiddel som er velegnet for internasjonale overføringer. Andre ønsker å investere i XRP i håp om at verdien skal øke.

Husk at investeringer i kryptovaluta alltid innebærer en viss risiko. Du kan likevel se frem til en spennende prosess, og du kan potensielt gå i pluss.

Lykke til med kjøp av XRP!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Er det smart å investere i XRP? » answer-0=»Dersom du tror XRP vil stige i verdi, kan det absolutt være en smart investering. Husk likevel på at det er risikofylt å investere i krypto.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Er XRP lovlig?» answer-1=»Ja, nordmenn kan kjøpe XRP fullt lovlig hos kryptobørser som er registrert hos Finanstilsynet. I USA er Ripple saksøkt av det amerikanske finanstilsynet, så der er det vanskelig å få XRP.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er best – XRP eller Bitcoin?» answer-2=»XRP er best om du ønsker raske og billige transaksjoner, mens Bitcoin er best om du er opptatt av sikkerhet og en pålitelig desentralisert løsning.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!