Cardano

cardano

Cardano (ADA) er en kryptovaluta som ble lansert i 2015. Siden lanseringen har denne kryptovalutaen opplevd en enorm vekst, og bare 6 år etter at kryptovalutaen dukket opp på markedet har de fått en veldig gjev tittel: Markedets femte største kryptovaluta!

Dette er med andre ord en kryptovaluta som sørger for å gi kryptovalutaer som Bitcoin hard konkurranse! Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på denne kryptovalutaen.

Hva er Cardano?

Hva er ADA, foruten å være en kryptovaluta som øyensynlig har fått en fantastisk god markedsposisjon på rekordtid?

Denne kryptoen ble altså lansert i 2015, og utviklet med utgangspunkt i PoS, som Proof of Stake gjerne blir forkortet til. På norsk kan det oversettes til staking. Det vil si at Cardano har et annet utgangspunkt enn Bitcoin og Bitcoin Cash, som begge bygger på mining.

På samme måte som Bitcoin og Bitcoin Cash har tickerne BTC og BCH, så har Cardano tickeren ADA. Det betyr at om du ser denne forkortelsen et eller annet sted i forbindelse med kryptovaluta, så er det Cardano det blir henvist til.

ADA er altså utviklet med utgangspunkt i staking. I praksis betyr det at kunden kan validere transaksjoner med utgangspunkt i hvor mange mynter de har i e-lommeboken sin. Det betyr rett og slett at investeringen er tryggere hvis man investerer flere mynter.

Forretningsideen bak Cardano

Som alle andre kryptovalutaer kan Cardano brukes til å gjennomføre en transaksjon uten at forbrukeren er nødt til å involvere en tredjepart. Det var også dette forretningsideen tar utgangspunkt i.

I likhet med Bitcoin Cash og Bitcoin bygger Cardano på en plattform som består av blokkjeder. Det er denne plattformen som gjør det mulig for deg å gjennomføre transaksjoner på en annen måte enn det «vanlige» systemet fungerer.

Utviklerne bak kryptovalutaer stiller seg ikke bak hvordan dette systemet fungerer. Hvorfor kan illustreres ved et enkelt eksempel. Når banken er involvert i betalingsprosesser, så tjener banken penger på varierende valutakurser og eventuelle gebyrer.

Bruk av kryptovalutaer (Bitcoin, Bitcoin Cash eller en annen form for kryptovaluta), gir forbrukeren større valgfrihet til å bestemme selv. Aktørene som tok til å utvikle Cardano, ønsker å gjøre denne muligheten enda bedre enn den var fra før av.

Dette får du ved bruk av ADA

Ved å bruke Cardano får du muligheten til å spare penger på hver eneste transaksjon som du foretar.

Årsaken er som nevnt at det ikke er noen tredjepart involvert i de forskjellige transaksjonene.

I stedet for at du må betale ekstra til en eventuell tredjepart, så trenger du bare å betale summen som motparten du har handlet av skal ha for tjenesten. Deretter står du helt fritt til å gjøre det du vil med resten av pengene dine. Og det er uten tvil veldig praktisk!

Fordeler ved å bruke Cardano

Full råderett over pengene dine er ikke det eneste som er bra ved å bruke Cardano. Faktisk så er det ganske mange grunner til at du bør gjøre nettopp det.

Nedenfor skal vi ta en titt på hva det er som gjør denne kryptovalutaen til et godt valg når du skal ta stilling til hvilken kryptovaluta du vil benytte deg av eller investere i.

Cardano er basert på mye forskning

Det er svært sjelden man ser at utviklingen av en ny kryptovaluta bygger på like mye forskning som man har sett i forbindelse med utviklingen av Cardano. Årsaken til det er fordi Cardano virkelig skiller seg ut når det gjelder akkurat dette.

Utviklerne bak Cardano hadde en klar visjon når de gikk i gang med arbeidet. Men de nøyde seg ikke bare med en visjon – de ønsket også at kryptovalutaen deres skulle bygge på god forskning. Og det kan man trygt si at de har lyktes med!

De som har hatt en finger med i spillet i forbindelse med utviklingen av Cardano visste hva de drev med. Samtidig kjente de sine egne begrensninger, og på disse oppgavene satt de andre som var mer passende til oppgaven!

Dette var uten tvil en veldig god fremgangsmåte, fordi det har ført til at Cardano har unngått å gå i de samme fellene som de andre kryptovalutaene. I stedet tok aktørene seg god tid til å kartlegge potensielle problemer og komme opp med gode løsninger for å unngå det.

Cardano ønsker kommunikasjon mellom alle systemer

Utviklerne bak Cardano ønsker også at systemet deres kan fungere som en kommunikasjonsform mellom alle systemer. I og med at dette er en kryptovaluta som bygger på blokkjeder, så er det mer enn litt uvanlig å se at dette er en del av visjonen deres.

Men det at ADA ønsker å være en plattform som gjør det mulig for folk å kommunisere på tvers av systemer, er både innovativt og kult! Vi gleder oss veldig til å se hvordan det kommer til å gå med denne utviklingen.

Cardano er tredjegenerasjons kryptovaluta

Det kan også nevnes at Cardano er tredjegenerasjons kryptovaluta. Dette betyr rett og slett at utviklerne av Cardano har hatt god til å observere markedet, og har skaffet seg et klart bilde på hva som har fungert av det de andre aktørene har foretatt seg i løpet av årene.

 

Markedet bærer preg av at mange aktører har mye blod på tann i begynnelsen, uten at de egentlig har tatt seg bryet med å sjekke ut hvordan ideen deres har fungert i praksis. Dette har derimot Cardano sørget for å gjøre.

Det betyr rett og slett at utviklerne bak Cardano ikke har nøyet seg med å utvikle en kryptovaluta basert på den samme teknologien som alle andre har tatt utgangspunkt i. Utviklerne bak Cardano har i stedet sørget for å utvikle en tjeneste som faktisk fungerer.

Er det noen ulemper med Cardano?

Når man først har valgt å se på fordelene med Cardano, så kommer man ikke unna det at man også er nødt til å se på det motsatte. Vi snakker naturligvis om hvor vidt det er noen ulemper med Cardano. Eller er denne kryptovalutaen rett og slett perfekt?

Perfekt er nok ikke denne kryptovalutaen heller. Det er viktig å huske på at det er veldig mange krav som skal oppfylles, og det er ikke nødvendigvis enkelt. Dette er noe av det utviklerne av Cardano er nødt til å gjøre:

  • Som kryptovaluta skal Cardano oppfylle en rekke behov, som forbrukerne stiller til disse tjenestene generelt. Dette kan være både store og små behov, og hvor vanskelig det er å tilfredsstille alle vil variere i svært stor grad.
  • De er også nødt til å ta stilling til problemstillinger som alle utviklere av kryptovaluta blir stilt ovenfor på et eller annet tidspunkt i prosessen. Der de andre har feilet, skal Cardano forsøke å komme til en god løsning. Om det er mulig å komme frem til en god løsning på egen hånd, er det store spørsmålet.
  • I lys av dette skal Cardano også få hjulene til å gå rundt. Det er umulig å forutsi på forhånd hvor lang veien til at de har klart å overbevise at tjenesten deres er god kommer til å være. Dette er noe de først vet etter at de har fullført oppgaven.

Som man ser av listen ovenfor, så er det ganske mye Cardano skal bevise. Og selv om Cardano i skrivende stund er markedets femte største kryptovaluta, så er det ingen selvfølge at det forblir sånn til evig tid. Cardano er nødt til å bevise hva de er gode for til enhver tid.

Til tross for markedsposisjonen Cardano har opparbeidet seg, så er det ikke til å stikke under en stol at det kun er spesielt interesserte at denne kryptovalutaen er kjent. For folk flest er den relativt ukjent i forhold til kryptovalutaer som for eksempel Bitcoin.

En kryptovaluta med potensiale

Til tross for at Cardano også har noen potensielle ulemper, så er dette uten tvil en kryptovaluta med stort potensiale. Årsaken er at utviklerne har tatt flere smarte valg i forbindelse med utviklingen av Cardano som produkt.

Nedenfor skal vi ta en titt på elementene som sørger for at Cardano kan omtales som en kryptovaluta med enormt potensiale:

  • Cardano er utviklet med Proof of Stake (staking) som utgangspunkt. Når man sammenligner dette med Bitcoin, som er utivklet med utgangspunkt i Proof of Work, så er uten tvil Proof of Stake det mest foretrukne valget. Blant annet fordi denne metoden ikke krever like mye energi som det Proof of Work gjør.
  • I og med at utviklerne bak Cardano har engasjert fagfolk i prosessen, så har de et helt annet utgangspunkt enn aktørene som kun tar utgangspunkt i teknologien som allerede er tilgjengelig. Det at Cardano bygger på forskning gir tjenesten et bedre utgangspunkt enn resten, og plattformen deres er derfor mer vanntett.
  • Cardano har hatt en selvskreven plass på markedet de siste årene, men dette er ikke noe de har tatt forgitt. I stedet har de fortsatt å jobbe godt, blant annet at tjenesten deres blir oppdatert med jevne mellomrom.

Cardano har også integrert sin gode forretningsidé inn i produktet sitt, blant annet ved at de har valgt å gi kryptovalutaen en Shelly-oppdatering. Det er flere fordeler ved en slik oppdatering, blant annet at den sørger for at Cardano blir mer desentralisert enn resten.

På den måten kan Cardano videreutvikles slik at kryptovalutaen kan brukes på flere områder. Dette samsvarer jo med den opprinnelige forretningsideen til de som står bak Cardano, og det er svært fordelaktig – for både utviklerne og forbrukerne!

Cardano tilgjengelig på en rekke plattformer

Når man skal investere i kryptovaluta, så er man nødt til å gjøre det gjennom en plattform. Det gjelder uavhengig om du ønsker å investere i Cardano eller en annen kryptovaluta.

Og det har sagt faktisk slik at Cardano er tilgjengelig på en rekke forskjellige plattformer, noe som er svært praktisk. Det vil si at sjansen er stor for at du finner en plattform som oppfyller dine behov og krav når det gjelder valg av plattform til å investere gjennom.

Dette er noen av plattformene som Cardano er tilgjengelig gjennom:

Med utgangspunkt i denne listen er det eToro som er både størst og mest populær på markedet. Men når det gjelder å finne ut hvilken plattform du ønsker å bruke, så er det helt og holdent opp til deg å ta den avgjørelsen.

Finn en plattform som passer

Før du kan begynne prosessen med å investere i Cardano, så er du nødt til å finne en plattform som passer for deg. Det er svært viktig at plattformen du velger oppfyller behovene dine på en god måte.

Om du er relativt ny i dette gamet, så kan det være litt utfordrende å vite hvilken plattform du skal gå for. Derfor er det viktig at du leser deg opp på temaet, slik at du er bedre forberedt enn det du ville vært uten å ha gjort litt research i forkant.

De viktigste faktorene du bør legge vekt på, er de aktuelle plattformenes funksjoner, prisnivå og sikkerhet. Fellesnevneren for disse elementene er at de spiller en større rolle enn det folk flest kanskje tror!

Slik investerer du i Cardano

eToro er som nevnt en svært populær plattform som folk flest bruker når de skal investere i Cardano. Derfor har vi valgt at vi vil ta utgangspunkt i denne plattformen når vi skal fortelle deg hvordan du skal gå frem for å investere i Cardano.

Det er imidlertid viktig å merke seg at fremgangsmåten kan variere litt fra plattform til plattform. Men eToro lar deg gjøre det på denne måten:

  1. Aller først er du nødt til å opprette deg en konto på eToro. Dette er en veldig enkel prosess, så du trenger ikke å bekymre deg for det!
  2. Deretter er du nødt til å velge hvilken betalingsmetode du foretrekker. Her kan du faktisk betale med Visa og andre vanlige betalingsmetoder som Mastercard og PayPal!
  3. Deretter kan du sette i gang med å kjøpe Cardano!

Hvis du stusser litt over at vi ikke har nevnt at du er nødt til å verifisere deg, så er det fordi du ikke trenger å gjøre før det blir aktuelt å ta ut penger av kontoen din. Det er altså veldig enkelt å bruke eToro til å investere i Cardano.